Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

U Vogošći održan sastanak patriota nezadovljnih objavljenim spiskom prijedloga dobitnika „Medalje otpora“
POJEDINCI NA SPISKOVE ZA MEDALJU OTPORA STAVLJALI SAMI SEBE
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 02. February 2019. 17:02:05Hasan Dolovac, predsjednik Udruženja boraca „Bosnae - Zelene beretke“
Nurudin Imamović Dinče, ratni pratilac Vrhovnog komadanta Armije RBiH Alije Izetbegovića
- Nije vrijeme da se danas hvalimo bilo kakvim spiskovima boraca, pogotovo spiskovima onih koji su se našli na nedavno objavljenom dokumentu u kojem se određena lica predlažu za dodjelu „Medalje otpora“ , rekao je u petak večer (01.02.2019.) u Vogošći Hasan Dolovac, predsjednik Udruženja boraca „Bosnae - Zelene beretke“ Općine Vogošća, na sastanku sa predstavnicima boračkih udruženja iz svih općina Kantona Sarajevo, koji su nezadovoljni sa objavljenim spiskom onih kojima treba dodijeliti „Medalje otpora“.

Neprijatelji Bosne i Hercegovine takve spiskove mogu iskristiti da napakoste pravim patritama. Pogotovo ne treba praviti spiskove kao ove na kojima su se, uz čast rijetke izuzetke, našli i oni koji to nisu zaslužili, oni koji nisu bili ni blizu organizacija i organiozatora koji su se brinuli o opstanku naše zemlje Bosne i Hercegovine. Lično sam povrijeđen odnosom pojedinaca u upravnim strukturama Kantonalne organizacije Zelenih beretki koji mene, zbog toga što sam javno progovorio o tome u šta i gdje se troše novci koje dobije Kanonalna organizacija, žele odstraniti iz ovog udruženja. Nisam se predavao ni tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992.-1995. godine pa neću ni sada. Ukoliko u Kantonu ostane trenutna struktura koja vodi Zlene beretke mi sa njima nećemo sarađivati. Ugasit ćemo ovu organizaciju u Vogošći. Istina, nećemo naše članove ostaviti na ulici. Bit ćemo sa njima u okvoru novoformiranog udruženja u okviru kojeg ćemo dalje baštiniti naše svijetle tradicije iz nedavnog odbrambeno-oslobodilačkog rata u našoj zemlji.

Svoje nezadovoljstvo sa objavljenim spiskom predloženih za „Medalju otpora“ nije krio ni Nurudin Imamović Dinče, ratni pratilac Vrhovnog komadanta Armije Republike BiH Alije Izetbegovića i jedan od organzatora otpora.

- Rekao bih da je ovaj spisak nešto vrlo nepopšteno, sramno i nemoralno, rekao je Nurudin Imamovć Dinče. Neki ljudi su ubacili kost među prave patritote. Ili na njega treba staviti istinske patriote ili ne staljati nikoga. Objavljeni spisak će samo dodatno zavaditi borce tako da će u cijeloj halabuci izostati ona prava namjera ovakvog čina vezana za to da pravi borci i pravi patrioti dobiju ono što su krvavo i pošteno zaslužili. Sramota je ko se sve našao na tm spiskovima. Treba formitati nepristrasnu komisiju od istinskih boraca koja će izvagati zasluge pojedinaca i istaknuti ih u odnosu na neke druge koji su zajedno sa njima branli našu zemlju. To treba učinii zbog istine na kojoj će se napajati buduće generacije.

Na sastanku je bilo riječi o problemima sa kojim se suočava boračka populacija i tome kako istinski borci i patrioti jedva vežu kraj sa krajem dok se neki pojedinci, bliski vlasti, bogate i još u svom bezobrazluku žele da se okite i „Medaljama otpora“. Nakon žućne diskusije iskristalisani su zaključci koji će biti upućeni svim boračkim organizaciojama i institucijama zakonodavne i izvršne vlasti od Općina, Kantona do Države Bosne i Hercegovine, a kojima se traži da se obustave sve radnje vezane za provođenje aktivnosti po objavljenim spiskovima onih koji su predloženi za „Medalju otpora“ jer isti nisu pravljeni po proceduram koje su trebale prethoditi ovakvom dokumentu. Ti spiskovi su pravljeni u uskim krugovima i na njima se, u većni slučajeva, nalaze imena onih koji su ih sastavljali izostavljajući pri tom istinske borce i patriote. Predložili su da se formira komisija od istinskih patriota koja bi prečešljala objavljeni spisak te sa njega brisala one kojima tu nije mjesto a ubacila istinske borce i patriote. Zaključeno je da će borci, svakoga onog ko u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti postupi po trenutno objaljenom spisku predloženih za „Medalju otpora“, smatrati izdajnikom ove zemlje i izdajnikom istinskih patriota. Također, sa ovog skupa pokrenuta je inicijativa vezana za smjenu Muhameda Švrakića sa funkcije predsjednika sarajevske Kantonalne organizacije Zelenih beretki jer je istu pretvorio u društvo jednog lica, te da Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo detaljnije preispita rad boračkih udruženja na nivou Kantona Sarajevo jer većina njih ne djeluje u Skladu sa svojim Statutima i drugim zakonskim propisima.
Ostali prilozi:
» ARHIV FEDERACIJE ODAO POČAST VELIKANIMA
Bošnjaci.Net | 01. July 2020 17:07
» DA LI JE KORONAVIRUS, NOVI NAČIN ETNIČKOG ČIŠĆENJA U SRBIJI
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 30. June 2020 01:26
» AUSTRALIJA: DAN BIJELIH TRAKA IZ NAUČNOG UGLA
Fahir Zečević | 04. June 2020 15:45
» GENOCID U PRIJEDORU: ISTINA ĆE VJEČNO ŽIVJETI
Mensud Alićušić | 01. June 2020 15:51
» SJEĆANJE NA ŠEHIDA HASANA MURATAGIĆA IZ PEĆI
Sahit Kandić | 28. May 2020 15:26
» OTRGNUTI DRAGULJ IZ BISERNE BOSANSKONOVSKE ŠKOLJKE
Ferhat Korajac | 06. May 2020 23:55
Ostali prilozi istog autora:
» BOSNU IMA KO DA BRANI
15. June 2020 12:49
» MAČAK SE VRAĆA U MEDIJE
04. June 2020 13:08
» SEHARA LJUBAVI
29. May 2020 14:13
» IMA LI DNO DNA U OVOJ ZEMLJI
12. April 2020 16:36
» JEDANAEST ZLATNIH
20. January 2020 16:24