Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Cilj srpske kampanje prekrajanje istine i amnestiranje zločinaca i rezultata zločina
IZ U BIH OSUĐUJE POKUŠAJE PREKRAJANJA HISTORIJE I NAPAD RATNOG ZLOČINCA NA REISU-L-ULEMU (1993 - 2012) DR. CERIĆA
Autor: MINA
Objavljeno: 01. February 2019. 13:02:19


Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje nasrtaje tzv. „Stvaralaca Republike srpske“ i presuđenih ratnih zločinaca na dr. Mustafu ef. Cerića, reisu-l-ulemu u periodu 1993 - 2012. i predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa, saopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta.

U saopćenju se dalje navodi:

- Nedopustivo je da ljudi koji su presuđeni za ratne zločine nastavljaju braniti zločinački projekat koji je rezultirao stradanjem ove zemlje i njenoga naroda. Ovaj posljednji napad na svakog onoga ko se usudi govoriti o zločinima i zločinačkom karakteru politika koje još uvijek brane pojedinci u Bosni i Hercegovini i okruženju samo je još jedan dokaz da se radi o orkestriranoj kampanji prekrajanja istine. Dio te kampanje je i sramno povlačenje Izvještaja o Srebrenici i pokušaj prekrajanja istine o stravičnom zločinu genocida ne samo u Srebrenici nego i čitavom Podrinju i BiH. I jučerašnja vijest o potpisivanju protokola o saradnji javnog servisa jednog bosanskohercegovačkog entiteta koji bi trebao biti na usluzi svim građanima i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, u kojem se nedvosmisleno kaže da će se raditi samo na istraživanju zločina nad jednim narodom s ciljem „razbijanja stereotipa o Srbima“, je samo još jedan nasrtaj na istinu koji vrijeđa žrtve i njihove porodice.
Zato Islamska zajednica apeluje na svoje pripadnike, domaću i međunarodnu javnost da budu svjesni ove kampanje koja se organizovano vodi i kojoj je cilj prekrajanje istine i amnestiranje zločinaca i rezultata zločina.

Povjerenje se ne može graditi na prekrajanju istine nego na suočavanju s njom, stoji na kraju današnjeg saopćenja.


Povampireni osuđeni ratni zločinac u separatističkoj ofanzivi u rušenju države BiH (Karikatura: Šukrija Meholjić)Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» AKCIJA "KURBANI 2019"
23. July 2019 19:57