Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Dan sjećanja na žrtve Holokausta
LONDON: GOVOR CVIJEĆA
Autor: B.net
Objavljeno: 31. January 2019. 20:01:14


Prohladna, uobičajena nedjelja za ovo doba godine. Queen Elizabeth II Centre, Broad Sanctuary, Westminster, London, dobro poznata adresa upravo zbog današnjeg datuma.

Dan sjećanja na žrtve Holokausta (Holocaust Memorijal Day) je, komemoracija nevinim žrtvama, nebrojenih zločina. Sve funkcioniše bezprijekorno, nebrojeno volontera i osoblja s osmjehom dočekuju zvanice s posebnom paznjom za one najmlađe i najstarije.

Ovogodišnju ceremoniju otvorio je Rt Hon James Brokenshire MP, Secretary of State for Housing, Communities and Local Government (Državni sekretar za stanovanje, komune i lokalnu vladu).

Bogat i sadržajan program prilagođen za ovakve prilike, popraćen je pažnjom i poštovanjem, kako i dolikuje žrtvi.

Na kraju je upaljeno šest svijeća, kako za Holokaust i progon, tako i za presuđeni genocid u Kambodži (Cambodia), Ruandi (Rwanda),Bosni i Hercegovini (Bosnia and Herzegovina) i Darfuru (Darfur).

Posebnu čast da to urade, imali su: Ruth Barnett, Yvonne Bernstein, Steven Frank BEM, John Hajdu, Mindu Hornick, Rachel (Ruzena) Levy i Vera Schaufeld MBE. Pomogli su im Vilem Bock, sin Sinti preživjele u nacističkom progonu, te Sophal Din preživjeli genocida u Kambodži (Cambodia), Marie Chantal Uwamahoro prezivjela u genocid u Ruandi (Rwanda), Vahid Vukalić preživjeli u genocidu u Bosni i Hercegovini (Bosnia and Herzegovina) i Isam Agieb preživjeli u genocidu u Darfuru.

Nemoguće je bilo ne primjetiti i dvije vrste cvijeća, poznati “Srebrenički cvijet” te strucak cvijeta “Ne zaboravi me”……..


Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: