Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Tužilac Vladimir Simović podmeće svjedocima tužilaštva
SLUČAJ ČEMERNO: NITI JEDAN OD 120 SVJEDOKA NIJE SNIMAN U ISTRAZI!
Autor: B.net
Objavljeno: 31. January 2019. 20:01:17


Zaštićeni svjedok 'A' Tužilaštva BiH ispričao je danas pred Sudom BiH kako je sa nekoliko optuženih učestvovao u akciji u selu Čemerno (općina Ilijaš) i kako je ubijeno pet muškaraca i jedna žena.

Ovaj zaštićeni svjedok je govorio kao učesnik akcije te je ispričao da su se vodile žestoke borbe. On je otkrio da mu je tužilac Vladimir Simović prije svjedočenja pročitao iskaz.

Inače, Simović je svjedoka ispitivao uz podsjećanje na iskaz koji je dao u istrazi u oktobru 2017. godine.

Nekoliko branilaca je konstantno imalo prigovore, jer je tužilac formulirao pitanje sa „u istrazi ste rekli“, a odbrana je isticala da tužilac treba da kaže da tako stoji u zapisniku. I sam svjedok je nekoliko puta kazao da on nije rekao neke činjenice navedene u zapisniku, pa je odbrana uložila prigovor na ulaganje zapisnika kao dokaz, jer kako su istakli, nije urađen u skladu sa ZKP-om, tačnije ne sadrži pitanja i odgovor.

Sudija Halil Lagumdžija pitao je tužioca da li su snimali svjedoka u toku istrage, a tužilac je kazao da nemaju tehničke mogućnosti, te da niti jedan od 120 svjedoka nije snimljen.

Branioci su primijetili da se svjedok ne sjeća kako mu se zvala jedinica i ko mu je bio neposredni starješina, a sjeća se “mase detalja od 10. juna”.

Svjedok je tako kazao da on i ne zna šta je detonirajući štapin, iako je npr. u zapisniku o njegovo saslušanju navedeno da on govori o tome.

Istaknuto je da je svjedok potvrdio da mu je određene stvari sugerisao tužilac. Prema braniocu, suprotno današnjem svjedočenju, ranija izjava je “decidna, jasna, elokventna i sa mnoštvom detalja”.

Advokatica Mersiha Delić tražila je od svjedoka da kaže kakve su bile borbe, a on je kazao da su bili žestoke. Kazao je i da je "kasnije vidio mrtve vojnike Vojske RS-a između kuća i haubica", ali je potvrdio da nije vidio način i okolnosti pod kojima su stradali.

Prije rata, kako je rekao svjedok, bio je u zatvoru zbog ubistva.

Tužilaštvo BiH tereti bivše pripadnike Teritorijalne odbrane (TO) te aktivnog i rezervnog sastava policije Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju te Hamdiju Spahića i Nehura Ganića da su u junu 1992. učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u Čemernom.
Suđenje se nastavlja 7. februara saslušanjem zaštićenog svjedoka “I”.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: