Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Kampanja poltrona, sluga, telala...
INTELEKTUALNA LICITACIJA ANTIBOŠNJAČKIH TELALA
Autor: Elmedina Muftić
Objavljeno: 31. January 2019. 00:01:54

Mi Bošnjaci vjerni Bosni


ELMEDINA MUFTIĆ: Za ovu današnju „intelektualnu elitu“ svaki vid samosvijesti Bošnjaka spada u „bošnjački nacionalizam“. Ova „elita“ se nikad nije bavila hrvatskim i srpskim fašizmom, ali se itekako bavi Bošnjacima, pokušavajući da nam prišivanjem novih etiketa tipa „bošnjačkog nacionalizma“ ubrzaju korake do novog genocida.
Istrebljenje i pogrom Bošnjaka u BiH i Sandžaku kroz historiju, ustvari genocid u kontinuitetu, imalo je neko „opravdanje“ gledano kroz prizmu planera, naredbodavaca i izvršilaca genocida, sa vrha država i institucija sa svih nivoa. Tako su Bošnjaci kroz vrijeme biološki uništavani kao „poturice“, „Turci“, glavom su plaćali ceh i zbog izgubljenih srpskih ratova itd...

Kad su devedesetih godina prošlog stoljeća veliko srpski-crnogorski i velikohrvatski agresori počeli oštriti kame za sječu bošnjačkih glava i okretati oruđe i oružje prema BiH, opravdanje su našli u podmetanju za „islamski fudamentalizam“.

Koji je to paradoks, narod koji se u potpunosti bio integrisao u zabludu o bratstvu i jedinstvu, koji je predano službovao komunizmu i vrijednostima istog, narod koji skoro pola stoljeća za sebe nije tražio nikakva prava, nazvati „islamskim fundamentalistima“. Međutim, za velikosrpske i velikohrvatske ideologe, bilo je bitno imati razlog da se krene u biološko uništenje Bošnjaka, kako bi se stvorio preduslov za podjelu BiH, o čemu postoje pisani tragovi. Ne onaj zastarjeli Cvetković – Maček, već kao što je sporazum u Karađorđevu potpisan između Miloševića i Tuđmana, kao i sporazum u Grazu potpisan između Bobana i Karadžića.

Bošnjaci su „islamski fundamentalizam“ tu izmišljenu i podmetnutu frazu platili genocidom u kojem je brutalno ubijeno stotinama hiljada civila, dva miliona protjeranih; prošli su kroz stotine logora, pokopani u hiljade skrivenih masovnih grobnica, dobar dio BiH je potpuno etnički očišćen od Bošnjaka i njihova imovina popljačkana.

Ono što zabrinjava jeste da se i poslije izvršenog genocida nad Bošnjacima koji je bio produkt višedržavne agresije na R BiH, poslije toliko žrtava, poslije izrečenih presuda za genocid, zločine protiv čovječnosti pred Međunarodnim sudom za ratne zločine i Međunarodnim sudom pravde u Hagu, Sudom BiH, kao i rezolucijama o genocidu donesenim u Evropskom parlamentu i Američkom kongresu, Parlamentu Kanade, više europskih država, ponovo Bošnjacima žrtvama genocida i zločina protiv čovječnosti, lijepe etikete „bošnjačkog nacionalizma“ od strane nekih nazovimo intelektualnih elita.

Ne znam koju riječ upotrijebiti, kako bi se opisala zlehudnost namjera ovih intelektualaca, koji Bošnjacima pripisuju „nacionalizam“ u onom njegovom najgorem značenju. Bošnjaci su narod koji je kroz milenije svoga postojanja poznat kao narod mira, ljubavi, zajedništva, dobročinstva, gostoljubivosti, pa čak i lahkovjernosti čemu svjedoči i genocid u kontinuitetu koji se nad nama izvršava tri stoljeća. Narod koji nikad nije posegao za silom kao načinom komunikacije sa svojim komšijama / susjedima, i ako smo kroz usud bitisanja na ovim prostorima nebrojeno puta bili žrtve sile i nasilja. Historija nije zabilježila da su Bošnjaci napadali svoje komšije, da smo im okupirali zemlju, protjerivali ih sa njihovih ognjišta, ulazili u njihove kuće, ubijali ih. Posljednja agresija na R BiH i genocid nad Bošnjacima jasan su pokazatelj o kakvom se genetskom kodu naroda radi. I onda kad smo bili pred biološkim istrebljenjem, mi zločincima nismo uzvratili istom mjerom, dok su oni nama ubijali djecu, žene, starce, mi smo vlastitim životima čuvali njihovu djecu, žene i starce, dok su oni nama rušili džamije, mi smo se ponosili što su crkve sačuvane na teritoriji koju je kontrolisala Armije R BiH, iza Bošnjaka nisu ostale masovne grobnice, nisu ostali zločini protiv čovječnosti, što znači da su Bošnjaci u najtežim vremenima pokazali najviši stupanj civilizacijske vrijednosti, i kad smo mogli i kad je bilo opravdano i izvodivo i kad smo imali potpuno pravo, nismo posegnuli za osvetom, nego smo osvetu pretočili u traženje pravde.

Za ovu današnju „intelektualnu elitu“ svaki vid samosvijesti Bošnjaka spada u „bošnjački nacionalizam“. Ova „elita“ se nikad nije bavila hrvatskim i srpskim fašizmom, ali se itekako bavi Bošnjacima, pokušavajući da nam prišivanjem novih etiketa tipa „bošnjačkog nacionalizma“ ubrzaju korake do novog genocida.

U svakom normalno uređenom društvu, gdje intelektualci nisu poltroni i sluge kojekakvih fašističkih ideologija i čija pamet nema mjernu jedinicu u novcu, borba za kulturu sjećanja i interpretaciju istine o agresiji i genocidu, kao i poštivanje onih koji su životima branili suverenitet, integritet, opstanak i jedinstvo R BiH, smatralo bi se najvišom civilizacijskom vrijednosti. Međutim, mi živimo u vremenu i društvu u kojem je kriza vrijednosti odavno premašila ljestvicu podnošljivosti, gdje intelektualci ne služe humanizmu, nego fašizmu, gdje se žrtva pokušava poniziti, a zločinac amnestirati, gdje si napredan samo nisi Bošnjak i ako si se odrekao svog korijena, gdje intelektualci (naravno ne svi) licitiraju, pa ko ih plati više njihovi su telali. Gdje je vrlo unosno postalo baviti se provođenjem II stava Memoranduma SANU-a, a to je da se kod Bošnjaka razvije osjećaj krivice, da se sa srpskog naroda i Srbije skine hipoteka genocida, i da se Bošnjaci proglase prijetnjom po sigurnost, odnosno da se proglase nacionalistima, kako bi se stvorio prostor i razlog da se konačno sprovede plan SPC i SANU-a o biološkom nestanku Bošnjaka i podjeli BiH.

Ono što bi „intelektualna elita“ potpisana imenima; Zoran Vidaković, Slavo Kukić, Žarko Papić, Enver Kazaz, Maja Gasal-Vražalica, Emina Abrahamsdotter, Ahmed Bosnić, Esad Bajtal, Srđan Sušnica, Suzana Sekulović-Kadirić, Slobodan Šoja, Srđan Puhalo te Anida Kapo i Iskra Tafro, trebala znati jeste da Bošnjaci više nikada neće biti svedeni na vjersku skupinu, da jesmo i da ćemo biti politički, društveni i vjerski faktor u BiH, da se bez naše saglasnosti više nikada neće donijeti niti jedna odluka. Da, Bošnjaci jesu većinski narod, koji ujedno nosi i najveću odgovornost za državu BiH, ali i polažemo pravo da budemo nosioci svih političkih i društvenih ideja i aktivnosti. Možda se u njihova ideološka ubjeđenja ne uklapa slika samosvjesnih Bošnjaka, koji nemaju krizu identiteta, koji znaju da je uslov opstanka BiH opstanak Bošnjaka i obrnuto, koji su opredjeljeni za državu BiH, koji više ni od koga neće tražiti pravo da budu to što jesu, svoji, u svojo vjeri na svoj zemlji, koji svima mogu pogledati u oči, jer smo dokazali da smo narod koji su sebi nosi gen antifašizma, i koji se kao malo koji narod u povjesti može ponositi time da nismo koketrirali sa fazizmom.

Pokušavati nametnuti Bošnjacima tezu da smo „nacionalisti“, samo zato što se osjećamo Bošnjacima, što govorimo bosanskim jezikom, što volimo BiH i što smo odlučni da se odbranimo od novog genocida, je ništa drugo nego služenje velikosrpskim i velikohrvatskim ideologijama, koje su najviše zla nanijele upravo Bošnjacima.Ostali prilozi:
» MANTIL MOG BABE SAFETA
Nezir Hadžić | 14. July 2020 15:40
» PRIZNANJE I NEGIRANJE SREBRENIČKOG GENOCIDA
Zijad Bećirević | 14. July 2020 15:23
» TO JE VUK!
Said Šteta | 13. July 2020 03:58
» SREBRENICA NA TRGU HEROJA
Aziz Hurem | 13. July 2020 03:40
» SREBRENIČKA ZAKLETVA
Ismail Šehić | 12. July 2020 14:42
» JUČER JE PONIŠTEN RUSKI VETO NA REZELUCIJU OSUDE SRPSKOG GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA/BOSANCIMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2020 13:11
» MOJA BOSANSKA DUŠA PIŠE ZA ŠEHIDE – ŽRTVE GENOCIDA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. July 2020 18:07
» SJEĆANJE NA GENOCID U SREBRENICI
Božidar Proročić | 10. July 2020 12:28
» DODIKOVE BUBICE I PLANETRNI VIRUSI
Mr. Milan Jovičić | 04. July 2020 18:58
» PORUKA IZ NOVOG PAZARA "BEOGRADSKOJ GOSPODI"
Šefka Begović-Ličina | 01. July 2020 17:48
» HUJKE - HEROJ SA OČIMA BOJE NERETVE
Elmedina Muftić | 29. June 2020 21:54
» SRCE NERETVICE
Said Šteta | 24. June 2020 14:15
» NE ZABORAVIMO MOSTAR, NI ZA OVE IZBORE!
Mr. Milan Jovičić | 21. June 2020 16:47
» NAŠA POSTOJANOST
Aziz Hurem | 21. June 2020 15:31
Ostali prilozi istog autora:
» STUPNI DO - UZP POMRAČENOG UMA
21. October 2019 00:35
» NEĆEMO VAS NI PITATI!!!
19. September 2019 15:21
» KIDISANJE NA BOŠNJAKE
23. August 2019 18:41
» BREGOVIĆEVA TROPRSTA PISMA
17. August 2019 02:37