Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Vijeće Građana Bosanske Krajine: Održan skup građanske inicijative, usvojena Deklaracija o genocidu
CAZIN: USVOJENA DEKLARACIJA - 9. JANUAR PROGLAŠEN DANOM GENOCIDA U BOSANSKOJ KRAJINI I CIJELOJ BIH
Autor: B.net
Objavljeno: 26. January 2019. 22:01:27


Uz prisustvo nešto više od stotinu građanskih aktivista širom Bosanske Krajine, u Cazinu danas, 26. januara 2019., sa početkom od 16 sati, pod pokroviteljstvom Udruženja "Kluba odbornika i predsjednika mjesnih zajednica 1990-96", održan je Skup u građanskoj inicijativi na kojoj je nakon izlaganja učesnika i gledanja video filma o zločinima genocida u BiH iz proteklog rata, zvanično usvojen tekst, Deklaracija o devetom januaru Dana genocida u Bosanskoj Krajini i BiH.

Tekst Deklaracije ispred Vijeća Građana je pročitao Suvad Tahirović iz Cazina a nakon izjašnjavanja prisutnih aklamacijom jednoglasno je usvojena.

Pozivu na skup, ali u svojstvu građanina, odazvao se ministar za pitanje boraca Unsko-sanskog kantona Ermin Zulić, i u ime načelnika Cazina njegov savjetnik Jusuf Barjektarević, koji su se prigodnim govorm obratili skupu.




Skup su uveličali i predstavnici općinskih vijeća i članova Skupštine USK te udruženja i organizavcije civilnog društva sa područja USK.

Ovu danas usvojenu građansku deklaraciju o proglašenju Dana genocida u Bosanskoj Krajini i BiH uz podršku, servis i potpisanu saglasnost nevladini udruženja i svi drugih organizacija civilnog društva pa i političkih stranaka biti će upućena Skupštini Unsko-sanskog kantona na raspravu, usvajanje i verifikaciju kad će u konačnici 9. januar - doživjeti pravni i službeni osnov za obilježavanje na cjelom području Bosanske Krajine.

U konačnici cilj Deklaracije je da se svake godine 9. januar uvrsti kao Dan od posebnog značaja za USK i Bosansku Krajinu i tako se obilježava.



Na taj dan će se organizovati posjete stratištima, obilaziti mjesta masovnih egzikucija po svim našim općinama širom Bosanske Krajine, i neka cjeli svijet vidi i čuje šta je to 9. januar kojeg strastveno obilježava fašistička i genocidna falanga u tvorevini zvanoj entitet-etnos "Republika Srpska".

Nama, građanima Bosne i Hercegovine, dosta je prevara, podjela, pljački i lažnih obećanja. Dovoljno smo plaćali "danak u krvi" svojim životima u vlastitom domu i vlastitoj zemlji. Bosna i Hercegovina nije ničiji „deal“ - tal, ni MIRAZ, ona nije ni srpska, ni hrvatska, ni turska, ni ruska, ni islamska, ni pravoslavna, ni katolička, a ni bilo tuđa!

Bosna je oduvijek bila bosanska, građanska, svih njenih građana bez obzira na njihovo konfesionalno, religijsko, vjersko ili bilo koje drugo opredjeljenje, zaključeno je na skupu.




Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: