Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

30 GODINA OD ANTIRATNOG MITINGA U PLAVU I 16 GODINA BOŠNJACI.NET
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 25. January 2019. 17:01:17


Zvaničan početak rada Bošnjaci.net je 25. januar 2003. godine. Koliko su Bošnjaci.Net doprinijeli na bošnjačkoj, odnosno na bosanskoj i sandžačkoj medijskoj sceni o tome neka pišu kritičari. Kao osnivač i urednik Bošnjaci.Net, svjedočim da svi oni koji su dio tima pišu, stvaraju i na bilo koji drugi način doprinose, sve čine u ime Gospodara svjetova, za dobrobit našeg naroda neovisno gdje živi, ali i naše domovine BiH i Sandžaka, kojima je u svakom segment neophodna pomoć i podrška svih dobrih kćeri i sinova koji ne žale vrijeme, novac, požrtvovanje...

Nego, zašto baš 25. januar?Na taj dan 1989., Bošnjaci i Albanci u Plavu (Sandžak) suprotstavili su se srpsko-crnogorskim mitingaškim hordama Slobodana Miloševića. Taj dan po političkim procjenama Milošević je zaustavljen u Plavu i jasno je poručeno njegovim sljedbenicima da velikonacionalističkoj i velikosrpskoj politici u Plavu nema mjesta. Organizatori i ključni Miloševićevi guslari, huškači i lelekači iz Murine, Velike, Brezojevica, Vojnog sela, iz plavske i gusinjske čaršije, na ovom mitingu obrukali su se dok vijeka i svijeta, posebno oni koji su družili sa Bošnjacima i Albancima. Mnogi od njih koji su se ‘opasuljulili’ dandanas idu pognute glave.

Plavski miting je jedini antiratni miting na prostoru ex Yu na kojem Milošević nije mogao proći. Tada je, iz tog mjesta na obali Plavskog jezera, ispod Visitora i Prokletija, poslata poruka javnosti o ratnoj opasnosti koji je nazirana i spremana u srpsko-crnogorskoj kuhinji. Veliko srpska nacionalistička ideologija mnoge je zarazila u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Sandžaku, Krajini u Hrvatskoj i Kosovu, koje je od ranih ‘80tih već bilo u vatri.Nažalost mnogi to nisu uzeli za ozbiljno. Višegodišnja srpsko-crnogorska agresija na Hrvatsku (‘91), posebno brutalna genocidna agresija (1992-95) na BiH i Bošnjake, istovremeno policijske represalije u Sandžaku, a zatim rat na Kosovu (‘99), rezultat je “događanja nebeskog naroda” u čemu su planirano i udruženo učestvovale vlasti države SRJ (Srbija i Crna Gora) na čelu sa Miloševićem, Bulatovićem, Đukanovićem…, JNA, Policija, Srpska pravoslavna crkva na čelu sa patrijarhom Pavlom i brojnim sveštenicima, kao i brojne četničke horde na čelu sa kriminalcima… i posebno da naglasimo sljedbenike velikosrpske genocidne politike, osuđene ratne zločince, Karadžić i Mladić, koji su u agresiji na BiH provodili njihove planove i izvršavali zadatke o velikoj Srbiji, osnovali genocidnu tvorevinu u čijim temeljima je stotine hiljada u genocidu ubijenih nevinih bošnjačkih civila, koji su zatvarani po raznim logorima smrti, silovani, prebijani…, milioni raseljenih, iza čega su ostali opustošeni gradovi i sela širom Bosne i Hercegovine.

U genocidu - cilju potpunog istrebljenja i zatiranja tragova postojanja jednog naroda, srušeno je hiljadu džamija i drugih islamskih vjerskih objekata. Granatirane su, paljene i rušene biblioteke, vijećnice, muzeji...popaljeno je na milone knjiga, historijskih dokumenata, spisa... dok je stotine hiljada kuća i objekata popljačkano, …

Genocid, urbicid, kulturocid i elitocid su važni i ključni razlozi pokretanja Bošnjaci.Net i naše brobe za sve nas ma gdje živjeli. Pored svih datuma u našoj historiji, važno je i sjećanje na 25. Januar, dan antiratnog mitinga koji je upravo jedan od razloga očuvanje sjećanja na jedan slobodarski narod da je digao glas protiv srpsko-crnogorske velikonacionalističke i ratne politike. Zbog te važnosti uzet je zvanični početak rada Bošnjaci.net koji danas obilježava šesnaestu godinu rada.

Sjećajmo se žrtava genocida, šehida, ne zaboravimo njihovu žrtvu za sve nas.
Pamtimo, da se našem narodu nikada više ne ponovi… 1912/13., 1919., 1924., 1941-45., 1992-95!!!

P.S. Nažalost u Plavu i Gusinju ovaj datum, kao i svi drugi važni datumi, posebno godišnjice genocida 1912-13. i 1919., neće biti obilježen da se kojim slučajem ne zamjere zvaničnicima koji su još u dobroj mjeri prisutni iz vakta balkanskog kapaspina Miloševića, koji su mu bili vjerni u okupaciji Bosne i genocida nad Bošnjacima!!! U Plavu i Gusinju su dobili zadatak da se berbom borovnica kulturno uzdižu.Ostali prilozi:
» MILORADU DODIKU NA ČITANJE I OČITOVANJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. April 2019 19:05
» SAD I BIH SLAVE ŽENSKE LIDERE I 70 GODINA NATO-A
Oslobođenje | 15. April 2019 21:34
» OVODUNJALUČKI ODLAZAK - IZUDDIN EF KRUŠKO (1964 - 2019)
Dr. Fikret ef. Arnaut | 24. March 2019 16:10
» MANILA: MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O HALAL PROIZVODIMA
Bošnjaci.Net | 28. February 2019 14:43
» NAŠI „PAUNI“ U FOTELJAMA
Mr. Milan Jovičić | 23. February 2019 15:38
» CRNO-ZELENI PELIKAN, SA ZELENIM MASTILOM!
Mr. Milan Jovičić | 19. February 2019 15:29
» KOLORITNA DUGA, NAŠIH ZABLUDA!
Mr. Milan Jovičić | 13. February 2019 14:00
» ODLAZAK GAZIJE BOSNE ZEJDA DUKMENIĆA
Elmedina Muftić | 12. February 2019 14:13
» VRIJEME JE ZA NAŠU ČVRSTU LINIJU DUHOVNE ODBRANE!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. February 2019 18:49
Ostali prilozi istog autora:
» SVEMU SU KRIVI POKVARENI KALENDARI
17. February 2019 15:03