Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Bošnjaci, Bosna je naša sudbina
KO JE VELIKI BRAT U SRBA - VUČIĆ ILI DODIK?
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 25. January 2019. 02:01:22
DR. MUSTAFA CERIĆ: Nisam sretan što ti je SDA-a dala priliku da ujediniš srpsku politiku u Banjoj Luci, ali sam zadovoljan što si dobio poruku da nije sve gotovo oko svesrpskog imena. Nije gotovo sve dok se tvoji susjedi i komšije ne vrate svojim kućama i dok im ne kažeš gdje su kosti njihovih najmilijih. Ime ne mora ništa da znači, ali ime koje nanosi duševni bol žrtvama genocida znači zlo. Stoga, bilo je za očekivati da ti sam izađeš i kažeš žrtvama genocida da odustaješ od tog imena zato što vas to vrijeđa i nanosi vam duševni bol. Ali, to mogu samo veliki ljudi. To nije u stanju učiniti Veliki Brat u Beogradu, koji se principijelno miješa u bosanska pitanja kad god ga njegov Mali Brat pozove u pomoć, kao ovoga puta oko svesrpskog imena. Pa makar se nalazio u Davosu.


Ne zna se tačno. Ali to nije ni važno, jer su po svemu isti i zato mogu obojica igrati svaku ulogu po potrebi pozorišne scene. Vučić je trenutno u Davosu, a Dodik je jučer bio u Banjoj Luci. Esdeaovo problematiziranje imena "svesrpstva” mu došlo k'o kec na deset. Ni sanjat nije mogao da mu se to potrefi. I to baš sada kad mu najviše treba da pokaže svesrpsko jedinstvo, koje bijaše naizgled na rubu raspada.

Dakako, niko od srpskih važnih političkih i drugih glava nije smio ne doći na Dodikov poziv jučer u Banju Luku. Svi su morali doći da pokažu da su spremni braniti "svesrpstvo" u Bosni, kojeg su, eto, iznenada, k'o grom iz vedra neba, napali vanzemaljci esdeaovci iz Sarajeva. I veliki brat Vučić je zbog toga ostao u šoku i zato nije mogao ostati po strani. Dva puta je u Davosu morao prekidati važne međudržavne razgovore, posebno o Kosovu, da bi razgovaro s ugroženim malim bratom Dodikom u Bosni.

Inače, veliki brat Vučić je poznat po svojim "principijelnim" izjavama da priznaje bosanski državni suverenitet i teritorijalni integritet te da je do tri konstitutivna naroda i dva entiteta u Bosni da se sami dogovore oko unutarnjeg uređenja i upravljanaj Bosnom. Lijepo od našeg istočnog susjeda, zar ne? Ni naš zapadni susjed, "principijelno", ne zaostaje od našeg istočnog komšije u priznavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta bosanske države. Lijepo i od njega, zar ne?

Međutim, principi su uzvišeni samo u bajkama o princu koji strast kraljevske vlasti žrtvuje za princip čiste ljubavi. U Bosni bi to bilo ako bi neko svoju strast vlasti i slasti žrtvovao za svoj princip razuma i uma. E toga ovdje nema ni u bajkama, a kamoli u glavama, onih koji se samo-vole iz mržnje prema drugome. Jer, ovdje je razum neupotrebljiv. Ovdje je upotrebljiva ludost. Ovdje je um suvišan. Ovdje bezumnost caruje. Ovdje je ljubav besmislena. Ovdje mržnja ima smisla. Ovdje je glupo biti mudar. Ovdje glupost postaje mudrost. Ovdje treba imati Velikog Brata, koji s tobom dva puta u jednom danu razgovara da te utješi, da te uplaši, da te uzdugne, da te spusti, da te povuće, da te odvuće, da te vrati odakle si doš'o te da da te opet pozove da ga posjetiš u Beogradu kad se vrati iz Davosa.Ovdje ti ne treba ni susjed ni komšija da ga primjetiš da ga ima, jer ga u tvojoj glavi nema, sve je ovdje svesrpsko bez komšije i susjeda druge nacije i vjere. Zar to nije divno kad nemaš ni komšiju ni susjeda da ga gledaš kako prolazi pored tvoje kuće i kreće se tvojom ulicom od svesrpskog junaka? Koji ima biljeg ratnog zločina, ali baš zato ne treba ti komšija, koji to zapaža. A što bi ti gledao komšiju i susjeda, koji te iritira. Mislio si da si ih sve pobijo u Prijedoru, Bratuncu, Srebrenici... A oni se opet odnekud živi vraćaju, kao mravi svojim mravinjcima, kao pčele svojim košnicama, kao domaćini svojim hižama.

U stvari, tvoj pogled je okrenut prema bratu u Beogradu i bratu u Zagrebu. I gle hrabrosti tvojih susjeda i komšija da ti ospore svesrpsko ime. Odakle im sad to? Ti mislio sve je završeno. Čak ti je i tvoj preosvešteni patrijarh Irinej posvetio ili osvetio to svesrpsko ime, koje ti ovdje ne pripada. Znaš i ti to, ali te iznenadilo otkud sad to i oni spoznaše da je to tvoje svesrpsko ime na bosanskoj zemlji nebosansko i nepoželjno za tvoje komšije i susjede, kojima je muka od toga, jer ih to ime podsjeća na kosti njihovih najmilijih u masovnim grobnicama širom zemlje pod tim svesrpskim imenom.

Nisam sretan što ti je SDA-a dala priliku da ujediniš srpsku politiku u Banjoj Luci, ali sam zadovoljan što si dobio poruku da nije sve gotovo oko svesrpskog imena. Nije gotovo sve dok se tvoji susjedi i komšije ne vrate svojim kućama i dok im ne kažeš gdje su kosti njihovih najmilijih. Ime ne mora ništa da znači, ali ime koje nanosi duševni bol žrtvama genocida znači zlo. Stoga, bilo je za očekivati da ti sam izađeš i kažeš žrtvama genocida da odustaješ od tog imena zato što vas to vrijeđa i nanosi vam duševni bol. Ali, to mogu samo veliki ljudi. To nije u stanju učiniti Veliki Brat u Beogradu, koji se principijelno miješa u bosanska pitanja kad god ga njegov Mali Brat pozove u pomoć, kao ovoga puta oko svesrpskog imena. Pa makar se nalazio u Davosu.

Bošnjaci/Bosanci moji, nemojte očajavati, niti se razočaravati. Bosna je naša sudbina, kao što smo mi sudbina Bosne, ovakva kakva je. Naša je volimo je zato što je nama najljepša. Jer, mi druge niti imamo, niti želimo da imamo. Svi neka smo Allahu na amanet. Bit će onako kao je On Svemoćni odredio. U to mi sumnje nemamo. Amin!Ostali prilozi:
» LJUDI OD VJERE MORAJU PODIĆI GLAS
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 11. August 2019 10:23
» AREFATSKA DOVA ZA HADŽINCE I HADŽIJE IZ BOSNE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. August 2019 20:40
» VIJEKOVIMA ČOVJEK BOSANSKI OBAVLJA HADŽ
MINA | 09. August 2019 09:09
» ISTINA JE JEDNA
Mr. Milan Jovičić | 04. August 2019 07:08
» BOSNA JE OPET KRIVA ŠTO JE PREGLASNA BILA U OSUDI KOLINDINE NEČASNE KLEVETE!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. August 2019 16:40
» ŠTA BI BILO KAD NE BI BILO - BOSNE?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. July 2019 22:59
» NIJE KRIVA KRISTINA LJEVAK, ODNEDAVNA DIREKTORICA TV SARAJEVO
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. July 2019 19:33
» BOSNA 1939-2019: OD CVETKOVIĆ - MAČEKA DO ČOVIĆA - DODIKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. July 2019 19:45
» MILORADU DODIKU, BIVŠEM „DRUGARU" SA CRVENOM MARAMOM
Mr. Milan Jovičić | 22. July 2019 09:05
» DAN BOSNE I HOLANDIJE ZA PAMĆENJE!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. July 2019 20:11
» POSJETA NANI FATI ORLOVIĆ U KONJEVIĆ POLJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2019 17:40
» JEDNOM SRPSKOM NEGATORU GENOCIDA - DRUGO PISMO
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. July 2019 16:49
Ostali prilozi istog autora:
» JEDNOM DOBROM BOŠNJANINU
10. July 2019 19:05