Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DODIK: TRAŽIMO DA SDA POVUČE INICIJATIVU O PROMJENI IMENA RS
Autor: NAP
Objavljeno: 24. January 2019. 18:01:33

Foto: RAS Srbija


Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik okupio je danas predsjednike parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini RS i Parlamentu BiH kako bi razmotrili dalje korake nakon najave podnošenja inicijative SDA Ustavnom sudu BiH o promjeni imena bh. entiteta Republika Srpska.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović, predsjednik DNS-a Marko Pavić, predsjednik SP-a Petar Đokić, predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, potpredsjednica DEMOS-a Spomenka Stevanović, predsjednik NDP-a Dragan Čavić, predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, predsjednik PDP-a Branislav Borenović. te Obren Petrović i Boris Јerinić. Sastanku je prisustvovao i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Dodik je kazao da su svi predstavnici političkih partija potpisali zajedničku izjavu u kojoj je istaknut jedinstven stav da je inicijativa SDA udar na Ustav i Dejton.

- Ovo jedinstvo ćemo manifestovati na raznim pitanjima koje ćemo imati. Neko ko krši konstitutivnost i status naroda prije svega srpskog je Federacija. Dom naroda je ustavna kategorija, a nikad nismo imali situaciju da je popunjen Klub srpskog naroda u Domu naroda. Na nivou FBiH nikada nije bilo da od šest najvažnijih funkcija se podijele na 2-2-2 konstitutivnim narodima.

Dodik je kazao da će učiniti sve da položaj svih naroda „prije svega Srba, i Bošnjaka i Hrvata bude što je moguće bolji.

- Ova situacija je tražila ovakav jasan odgovor. Strategija i taktika onih koji pokreću ovakve teme mi u to ne ulazimo. To je pokušaj da se podrije Republika Srpska i to je pokušaj da se skrene pažnje s te stranke koja ne može da formira vlast u FBiH. Evidentna je nervoza predlagača odnosno Bakira Izetbegovića – kazao je Dodik.

Dodik je kazao da je potrebno da SDA povuče tu inicijativu i da to više neće nikada uraditi kako bi se nastavili razgovori.

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a kazao je da kada je u pitanju RS spremni svi da razgovaraju.

- Obavezuje nas da zaštitimo ime Republike Srpske koje je definisano Dejtonskim mirovnim sporazumom. Zaključak je da treba biti u svemu ovome razuman i odgvoran prema RS i njenom narodu. Mi danas upozoravamo da je ugrožena ustavna pozicija BiH, da je ugrožen Dejtonski mirovni sporazum, ugrožen Ustav RS i mi smo spremni da ga branimo. Današnji stav i dosta prizemniji stav Bakira Izetbegovića pokazuju da pravljenjem velikog problema misle da mogu riješiti mali problem. Neće ga riješiti. Svi naši koraci zavisit će od toga kako će se ponašati SDA – kazao je Govedarica.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a kazao je da je SDA djelovala antiustavno i antidejtonski samo dan nakon što su rekli da će spustiti loptu te su „zapalili vatru“.

- Njih ne zanima ozbiljna borba protiv korupcije i kriminala već međunacionalne tenzije. Stranke iz RS su izašle sa zajedničkom izjavom i pozivamo sve da se vrate u ustavni okvir. Za nas u PDP-u je važno da postoji saglasnost da se s takvim strankama ne može razgovarati o formiranju vlasti dok god imaju ovakve stavove. Stranka koja radi protiv RS čak ne treba imati ni potpredsjednika RS. SDA je izazvala u ovih nekoliko časova politički haos i na taj način preduzima ili preuzima odgovornost za političke potrese koji nekima odgovaraju ili ne u ovoj zemlji. RS je trajna, neupitna ustavna kategorija koju ne smije niko da degradira bez obzira da li se radi o SDA, njenom lideru ili bilo kome drugom. Ovo što je SDA uradila i što će biti stavljeno ad acta znači da nisu željeli dobro građanima koji žive u RS.Ostali prilozi:
» "MAJICA KOJA MIRIŠE NA MOGA SINA"
AA | 21. July 2019 11:08
» SREBRENICA JE NAŠA NEPROLAZNA RANA….
B.net | 19. July 2019 12:28
» DANAS PRESUDA HOLANDIJI ZA SREBRENICU
BIRN | 19. July 2019 09:13
Ostali prilozi istog autora:
» PREMINULA BORKA PAVIĆEVIĆ
01. July 2019 13:23
» NASTAVLJAMO POMAGATI DJECI
22. June 2019 14:42