Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Otvoreno pismo Bošnjacima / Bosancima u Domovini i Svijetu
NEMA KOMPROMISA OKO BOSNE, NAŠE SLOBODE I SIGURNOSTI
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 24. January 2019. 16:01:42

DR. MUSTAFA CERIĆ: Nema kompromisa oko naše slobode i sigurnosti, a to znači nema popuštanja u zahtjevu da se Bosna što prije integrira u euroatlanske institucije te da se ukine ime manjeg bosanskog entiteta, ime koje uzrokuje duševni bol kod žrtava genocida. Oko ovih zahtjeva, dragi moji Bošnjaci/Bosanci, moramo biti svi jedinstveni i odlučni bez straha od hrsuza i bez pardona ikome nakog genocida.


Draga braćo i sestre,
Pišem vam otvoreno pismo zato što je Bosna otvorena. Hrsuzi slobodno ulaze kroz bosanske kapije s namjerom da pokradu bosanske dragulje i hartije. Ali, Drina, rijeka studena, nije im preplavljiva, niti im je dovoljna jedna čaša da ju u cugu popiju; ni Sava, duboka rijeka, nije im premostiva; ni Neretva, zmija zelena, ne podnosi miris tamjana; ni Una, ta rijeka splavovita, nije prohodna ni za jednog hrsuza. Hrsuzi, zato, mijenjaju taktiku. Umjesto bosanskih rijeka, hrsuzi se hvataju bosanskog neba bez granica, gdje puštaju lažne balone s otrovom za bosanske čiste duše. Otrov, kojeg hrsuzi ovih dana puštaju u bosanski zrak, je smrtno otrovan, otrovniji nego sarajevski smog i zenički sumpor-dioksid. Taj smrtonosni otrov sadrži laž, koja ubija bosansku istinu, koja umara bosansku dušu, koja truje bosanski mozak. I samo ime iza kojeg je bosansko bolno sjećanje na genocid je otrovna strijela u bosansku dušu, bosansko srce, bosansku pamet i bosansko slavno ime. Zato je nužno da se briše ime, koje truje čistu bosansku dušu, koje vrijeđa bosansko srce, koje razjeda bosansku pamet, koje sramoti slavno bosansko ime.


Hoće da nam bosanski ćilim izvuku ispod nogu. Nije ovo nikakva fobija, već poziv da shvatimo da moramo biti jedna bosanska duša, koja diše za Bosnu; jedno bosansko srce, koje voli Bosnu; jedna bosanska pamet koja radi za Bosnu.


Draga braćo i sestre,
Pa ipak, nije vrijeme za paniku. Bosna je u svojoj hiljadugodišnjoj povijesti imala i većih izazova i opasnijih hrsuza od ovih balonskih otrova i ovih malih miševa-hrsuza, što ovih dana izlaze iz svojih mišijih rupa. Ovi mali miševi - hrsuzi ne smiju da nas uplaše. Naprotiv, oni treba da nas ohrabre zato što mi sada imamo efikasni antidot, a to je istina, pred kojom je njihova otrovna laž ništavna. I za njihov otrovni balonski strah, kojeg ovih dana šire protiv nas, mi imamo antidot, a to je naša neustrašivost pred kukavicama, koji nisu hrabri da priznaju svoj grijeh genocida, već ga veličaju kao svoj sramni nacionalni trofej. Ima li, Erazmo, veće "pohvale ludosti" što se koti i goji u glavama ovih ludaka? Ima li, Erazmo, veće "pohvale gluposti" od ove što se roji i zuji u glavama ovih glupoka? Ima li većih kukavica od ovih negatora genocida, genocida kojeg je utvrdio i presudio međunarodni sud pravde u Hagu pred cijelim svijetom? Nema većih kukavica od ovih koji jednom potpišu nešto pa se, kao, predomisle, misleći da će nas Bošnjake/Bosance reketom primorati da popustimo, jer nemamo ni rezervnu domovinu, ni rezervnu državu, kao oni. Ali, prošla su im ta vremena kad im je to glat prolazilo. Istina je, mi nemamo rezervnu ni domovinu ni državu, kao što imaju oni i na istoku i na zapadu od Bosne, ali zato mi imamo jednu i jedinu autohtonu naš zemlju i našu državu unatoč njihovim opstrukcijama-izdajama. To njih, naravno, izluđuje, ali to je njihov problem što boluju od duplex personaliteta.

Draga braćo i sestre,
To sam vam htio reći o hrsuzima, koji hrle na otvorene kapije Bosne. A sada želim da vam kažem nešto o nama/vama, koji smo/ste dužni da zatvorimo kapije da nam hrsuzi ne provale i ne pokradu nam/vam bosanske dragulje i hartije. Koje dragulje? I koje hartije? One što ih u duši nosimo, što ih u srcu imamo i što ih u pameti čuvamo. To su bosanski dragulji oko kojih se oni, s istoka i s zapada, međusobno danas otimaju. I to su hartije, koje hoće da ih međusobno dijele i da nam s time pred našim očima mašu. Hoće da nam bosanski ćilim izvuku ispod nogu. Nije ovo nikakva fobija, već poziv da shvatimo da moramo biti jedna bosanska duša, koja diše za Bosnu; jedno bosansko srce, koje voli Bosnu; jedna bosanska pamet koja radi za Bosnu. Ako to nismo, otrovni baloni koji kruže bosanskim nebom i zagađuje bosanski zrak, ostvarit će svoju namjenu.
Svi ćemo biti zatrovani i otrovani i nećemo znati ni gdje smo ni šta smo ako im dozvolimo da nas otruju svojim lažima, prevarama i psihičkim genocidom, koji je na djelu. Nema kompromisa oko naše slobode i sigurnosti, a to znači nema popuštanja u zahtjevu da se Bosna što prije integrira u euroatlanske institucije te da se ukine ime manjeg bosanskog entiteta, ime koje uzrokuje duševni bol kod žrtava genocida. Oko ovoh zahtjeva, dragi moji Bošnjaci/Bosanci, moramo biti svi jedinstveni i odlučni bez straha od hrsuza i bez pardona ikome nakog genocida. Mi to, uz Allahovu milost i pomoć, hoćemo, možemo i umijemo, ako Bog da!
Učim dovu Allahu Milostivom za vaše dobro zdravlje i uspjeh u životu! Amin!

Iskreno vaš,
Mustafa CerićOstali prilozi:
» PRIJEDOR PONOVO POD VODOM
Samir Hadzalić | 19. May 2019 14:45
» DRUGI MEMORANDUM SANU-A: UPUTE ZA UDAR NA BIH
Al Jazeera | 18. May 2019 22:34
» SRBI, NATO I REALPOLITIKA
Nezavisne | 15. May 2019 12:43
» NEDORASLOST ŠEFIKA DŽAFEROVIĆA
Bošnjaci.Net | 13. May 2019 00:05
» JA SAM ATABOSNIK - OTAC BOSNE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. May 2019 15:03
» MLADOST I ZNANJE OSVAJAJU SVIJET
Prof. Habib Mandžić | 09. May 2019 20:54
» UPOZNAJ BOSNU DA BI I NJU I SEBE VIŠE VOLIO
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 05. May 2019 12:17
» U NAPULJU SAM OSJETIO DUH SARAJEVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. May 2019 03:00
» ALADŽA DŽAMIJA U FOČI - OPET BLISTA UNIKATNI BISER NA DRINI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. May 2019 16:46
» JE LI NA REDU JOŠ JEDNO HISTORIJSKI - PORAZNO SRPSKO "NJET" U BERLINU?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. April 2019 19:27
» ČITAJTE I UČITE ZNAKOVI NA PUTU... UOČI SUTRAŠNJEG “DRUGOG BERLINSKOG KONGRESA”!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. April 2019 02:11
» ZAŠTO MILORAD DODIK IDE SAM KOD PAPE FRANJE?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. April 2019 14:30
» NERAZUMNO JE, UČITI RIBE DA PLIVAJU
Mr. Milan Jovičić | 22. April 2019 16:05
» MILORADU DODIKU NA ČITANJE I OČITOVANJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. April 2019 19:05
» DA LI JE „VASKRSNUO“ NOVI SLOBODAN?
Mr. Milan Jovičić | 20. April 2019 12:04
» TANASKOVIĆEV ĐON-OBRAZ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. April 2019 14:14
» SAD I BIH SLAVE ŽENSKE LIDERE I 70 GODINA NATO-A
Oslobođenje | 15. April 2019 21:34
Ostali prilozi istog autora:
» TANASKOVIĆEV ĐON-OBRAZ
18. April 2019 14:14