Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Bakir Izetbegović se vanredno obratio, obrazložio apelaciju o nazivu RS
INICIJATIVU ĆE VJEROVATNO UPUTITI NAŠI PREDSTAVNICI U NARODNOJ SKUPŠTINI RS
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 24. January 2019. 13:01:29


Predsjednik SDA Bakir Izetbegović govorio je danas o najavljenoj inicijativi ove stranke da će putem svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.

"Inicijativu će vjerovatno uputiti naši predstavnici u Narodnoj skupštini RS. Ostavićemo izvjestan rok i dati šansu da se poprave odnosi prema BiH, njenom Ustavu i zakonima, strategijama, EU i NATO putu, povratnicima i slično. Tempiraćemo to u sljedećih pola godine. Ukoliko se taj odnos promijeni, mi ćemo promijeniti našu odluku", poručio je Izetbegović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Kako je istakao, nedvosmisleno je jasno da su Bošnjaci i Hrvati građani četvrtog i petog reda u RS, te da se nad njima vlada i da nemaju mjesta u institucijama, koja su im ustavima zagarantovana.

"Svjedoci smo da se RS naziva drugom srpskom državom na Balkanu, vrijeđaju se povratnici, vjerski zvaničnici...", napomenuo je Izetbegović.

Mnogima koji se pitaju zašto se SDA u ovom trenutku odlučila za inicijativu, predsjednik ove stranke odgovorio je da je to učinjeno zbog intenziviranih napada na državu BiH, njen integritet, evroatlantski put, te zbog činjenice da se u proteklom periodu pitanje statusa Kosova povezuje sa RS.

"Nije zahtjev da se ukine naziv RS, jer je u ovoj zemlji sve i srpsko, ali nije ekskluzivno srpsko, jer pripada i Bošnjacima i Hrvatima i svim građanima. Tražićemo da se u naziv unesu i Bošnjaci i Srbi", naveo je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, padom Aprilskog paketa probosanske snage su u defanzivi, a Milorad Dodik je u ofanzivi.Ostali prilozi:
» "MAJICA KOJA MIRIŠE NA MOGA SINA"
AA | 21. July 2019 11:08
» SREBRENICA JE NAŠA NEPROLAZNA RANA….
B.net | 19. July 2019 12:28
» DANAS PRESUDA HOLANDIJI ZA SREBRENICU
BIRN | 19. July 2019 09:13
Ostali prilozi istog autora: