Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Zenica
BATONOVA TRIBINA “BIR RADIO”
Autor: Said Šteta
Objavljeno: 12. January 2019. 16:01:32


Klub paraolimpijskih sportova „Baton“ Zenica, u saradnji sa Media centrom IZ u BiH, a u sklopu projekta “Batonovi Muhabeti” organizovao je posebnu tribinu pod nazivom “BIR RADIO”. Tribina je imala za cilj da obilježi jubilej jedanaest godina uspješnog rada, ali da ovaj radio, i sve ono što ga čini posebnim, približi zeničkoj publici. Gosti, direktor radija “BIR” Amir Sakić i gl. urednik Ismet Bećar, dok su svojim izvedbama milovali dušu, mlada Amina Bajramović i Mustafa ef. Isaković.

Govoreći o radiju “BIR”, njegovim počecima, uspjesima i konačnom cilju, glavnu urednik Ismet Bećar se u svome izlaganju vratio u vrijeme Poslanika Muhameda, naglasiviši značaj prenošenja informacije. Oslanjajući se na Časni Kur’an, on je rekao da radio “BIR” uvijek donosi tačnu, predhodno provjerenu informaciju, a brine se i o duhovnom stanju svojih slušalaca, podsjećajući ih na vrijeme namaza, te vraćanja Istini, kroz učenje Kur’ana na arapskom i sa prijevodom na bosanski jezik. Radeći u veoma složenim uslovima, koji često iziskuju savlađivanje nesavladivih prepreka, glavni urednik nas je podsjetio na jednu izjavu Nelsona Mendele, borca za ljudska prava, koja je potvrda da se nikada ne treba odustati od časne borbe za istinu, za pravednost, za dostojanstvo vrijedno svakog čovjeka. Na kraju je zaključio da radio “BIR” jeste radio koji nikog ne vrijeđa.Direktor radija “BIR” i rukovodilac Medija centra IZ u BiH, Amir Sakić, osvrnuo se na organizacijske i tehničke probleme sa kojima se u radio “BIR” susreće svakodnevno i uspješno ih rješava. Podsjetio je da iz minulog rata nismo dovoljno naučili važnost radija kao medija, koji je i pored najvećih blokada agresora uspio pružiti informaciju borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine. Na toj činjenici, radio “BIR” će nastaviti da se razvija u još jači medij, tehnički ali i koncepcijski, kako bi bio i opstao prepoznatljiv medij koji prenosi provjerenu i tačnu informaciju.

Bez samohvale, bez ličnog izdizanja, direktor i urednik su na jedan skroman ali dostojanstven način pokazali brojnoj publici ove tribine, da je radio “BIR” medij koji vode istinski predani ljudi svome poslu, i da je svaki njihov trud zanemariv, u odnosu na zadovoljnog slušaoca, što i jeste njihov cilj.
Ono što je ovoj tribini dalo posebnu emotivnu crtu, jesu ilahije mlade Amine Bajramović i već nadaleko popularnog Mustafe ef. Isakovića, koji je izvedbom ilahije “Devet heroja” koja me naprosto rasplakala, ovoj večeri dao posebnu toplinu. Potom je zapjevao himnu Republike Bosne i Hercegovine “Jedna si jedina” i podigao publiku na noge u Muzeju grada Zenica.
Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» JA SE ZOVEM SREBRENICA
09. July 2020 14:20
» SRCE NERETVICE
24. June 2020 14:15
» SMAJILOVO IME U KAMENU
13. June 2020 18:47
» ZAŠTO ŠUTIŠ, EMIRE B.?
20. May 2020 17:35
» SJEDNITE, USTAŠE!
15. May 2020 18:28
» VIRUS JE U NAMA VEĆ GODINAMA
19. April 2020 16:40
» KAKO MI NERETVICA NA SAN IZLAZI
25. February 2020 16:12
» NERETVICA, NEUDANA LJEPOTICA
13. February 2020 19:56
» BUKVAR ZA MALE ČETNIKE
29. January 2020 14:57
» BOŠNJAK O BOŠNJACIMA
24. January 2020 21:23
» “ZVEZDE” U MAGLI
19. January 2020 03:36
» REPUBLIKA (KAR)CINOMSKA
12. January 2020 14:49