Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

BORBA ZA ISTINU I PRAVDU JE TEMELJ OPSTANKA BIH ALI I EVROPE I ČOVJEČANSTVA
Autor: Džebrail Bajramović
Objavljeno: 08. January 2019. 16:01:14

DŽEBRAIL BAJRAMOVIĆ: Naravno, da rušiteljima BiH ne asistiraju iz nesavjesnog dijela međunarodne zajednice, što ne dozvoljavaju da išta „zapne“ dok teče proces zatiranja svega što je multietničko i multikulturalno, dakle, bosansko. Pošto Bošnjaci iskreno brane demokratski i ustavni poredak u Bosni i Hercegovini – oni su glavna meta diskriminacije i obespravljivanja, kao i pripadnici drugih naroda koji se zalažu za ISTINU I PRAVDU, tj. pravnu državu i uređeno društvo.


Formiranje vlasti nakon oktobarskih izbora teku prema očekivanoj dinamici – gdje su Srbi i Hrvati u većini sasvim je normalno da se bez turbolencija formira monolitna vlast koja nastavlja kontinuitet dominacije na teritoriju pod svojom kontrolom. To je postalo „normalno“, tako da građani i ne postavljaju pitanje što se na taj način legalizira etničko čišćenje, uspostavljeno brutalnom agresijom na RBiH, pa CIK kroz izbor delegata u Dom naroda FBiH, želi to da verifikuje uz popis od 2013. godine, gdje je izostavljeno 700.000 bh. građana, mahom Bošnjaka, koji su prognani iz svoje domovine, a sada se brišu gumicom, nelegalnim odlukama. Naravno, da rušiteljima BiH ne asistiraju iz nesavjesnog dijela međunarodne zajednice, što ne dozvoljavaju da išta „zapne“ dok teče proces zatiranja svega što je multietničko i multikulturalno, dakle, bosansko. Pošto Bošnjaci iskreno brane demokratski i ustavni poredak u Bosni i Hercegovini – oni su glavna meta diskriminacije i obespravljivanja, kao i pripadnici drugih naroda koji se zalažu za ISTINU I PRAVDU, tj. pravnu državu i uređeno društvo.

Da se kriminogeni nosioci vlasti kriju iza lažnog zastupanja nacionalnih interesa, da je to obmana u cilju manipulacije i opstanka na vlasti po svaku cijenu, jasan dokaz je u brutalnom obračunu diktatorskog režim sa grupom „Pravda za Davida“ u Banja Luci. Tu su maske pale jer na traženje „istine i pravde“ građanima je nakon višemjesečnih protesta odgovoreno represivnim mjerama i izmišljenim tužbama. Logično da u narednom period u manjem bh. entitetu slijede montirani sudski procesi, izforsirane osude, neosnovani progoni i zastrašivanje svih onih građana – koji se zalažu za „ISTINU I PRAVDU“. Ako im to bude tolerisao uspavani Visoki predstavnik, dakako da će se ići dalje, nakon kažnjavanja zbog izlaska na proteste i uzvika, uvest će se ubrzo i KONTROLA MISLI. Diktatura ima svoju logiku kao i vulkanska erupcija.
U manjem bh. entitetu je opozicija uveliko uzdrmana i iz godine u godinu joj se smanjuje prostor, tako da je došlo do komotne 2/3 većine, čime su se stvorili uslovi da se diktatura obznani kao model vladavine, a osnova za takvo stanje je što se skriva ISTINA i što se provodi selektivna PRAVDA – jer je sudstvo pod apsolutnom kontrolom režima kojem je demokratija stran pojam. Represijom i progonom grupe „Pravda za Davida“, nakon 280 dana mirnih protesta, dok je predmet pred sudom totalno dezavuisan, jasno govori u kojem će se pravcu kretati vlast u manjem bh. entitetu nakon što je SNSD, sa partnerima, preuzeo sve poluge vlasti. Očito da se režim u manjem entitetu nedemokratskim sredstvima i zloupotrebom vlasti obračunava sa neistomišljenicima – a zbog toga se na međunarodnom nivou ispostavlja račun državi Bosni i Hercegovini jer se u jednom njenom djelu vrši nasilje – i fizičko i psihičko i pravno – nad njenim građanima.

Međutim, država nema instrumente niti snage da se obračuna sa kriminogenim grupama koje zaposjedaju vlast i šire svoje mreže, jer su tužilaštvo i sudstvo pod njihovom kontrolom, tako da lažni zaštitnici nacionalnih interesa mogu raditi šta im je volja bez ikakvih posljedica. Opće su poznate epizode Čovića i Dodika pred sudovima – kada je snaga argumenata poklekla pred snagom korupcije. Svakome u BiH je jasno da kada bi nešto tako provodili Bošnjaci – da bi se podigle sve ambasade i organizacije za zaštitu i ljudskih i životnjskih prava i da bi bili smijenjeni u rekordnom roku svi nadležni bošnjački rukovodioci – od policijskih i sudskih dužnosnika pa do ministara i premijera, a moguće je da bi tražili da sa dužnosti ostupe i oni perspektivni Bošnjaci koji sa tim nemaju ništa! U to smo se imali priliku uvjeriti x-puta kada se vršio medijski linč na visoke bošnjačke funkcionere i izdejstvovana njihova smjena sa važnih funkcija – a na koja više NIKADA nisu imenovani savjesni i kvalitetni kadrovi. Tako da danas poštenih i savjesnih bošnjačkih predstavnika slabo ima ili nikako nema na pozicijama koje bi trebalo da se bira na temelju struke! Taj princip je zloupotrebljen i na ključne pozicije se postavljaju rušitelji države Bosne i Hercegovine. Na tim osnovama dosada se provodila procedura za izbor glavnog tužioca i danas se isto to čini, naravno uz blagoslov neprincipijelne međunarodne zajednice u odnosu na demokratske principe koje poštuju u svojoj zemlji, a prema BiH se ponašaju kao koloniji koju lišavaju ISTINE i PRAVDE.

Međutim, ta ista licemjerna međunarodna zajednica dok se bori sa imaginarnim „bošnjačkim radikalizmom“, jer on ne postoji u insitucijama vlasti na bilo kojem nivou – od Mjesne zajednice do Predsjedništva BiH – gdje Bošnjaci participiraju u vlasti; dotle im konkretni, najblaže rečeno, „nekorektne demokrate“ iz druga dva konstitutivna naroda, sa isključivim i ekscentričnim metodama, dakle, sa ultra-desničarskim stavovima, prevode radikalizaciju institucija gdje se postavljaju ljudi koji urušavaju državu i bahato blokiraju evro-atlantske integracije. Bh. ultra-desničari – HDZ i SNSD - su jedini koji imaju značajnu vlast na tlu Evrope, a ujedno su i najradikalniji evropski ultra-desničari jer se za njih vežu kriminalne radnje koje prelaze milijarde, u raznim valutama! Dakle, sa tom moći koju su im poklonili – da se mogu bogatiti, širiti kriminalne mreže, vršiti državne udare, a zatim, ta djela pripisivati prosvjednicima koji traže 280 dana ISTINU I PRAVDU na miran način – je dno dna međunarodnog demokratkog sistema, što će se neminovno, i to u sve kraćem roku – toj istoj međunarodnoj zajednici baciti u lice, jer će u njihovoj avliji zaigrati belaj! A našta će se pozivati da bi smirili nered – kad u BiH pogaze ISTINU i PRAVDU? Naravno, da izgubljena bitka – na istini i pravdi – vodi totalnom kolapsu društvenog poretka, jer ultra-desničari razmišljaju praktično: „Kad može u Bosni i Hercegovini, dakle, u Evropi – može i kod nas jer i mi smo Evropa!“.
Fantomski dvojac Čović-Dodik veća je prijetnja Evropi i svijetu nego Bosni i Hercegovini! To mođunarodnoj zajednici treba da je jasno – jer mi smo prošli kroz varvarski pakao i odbranili smo se i porazili bi ga do kraja da nije omogućeno njegovo preživljavanje kroz Dejtonski sporazum, a na čije provođenje se obavezala međunarodna zajednica. Zbog toga moralna obaveza je na međunarodnoj zajednici – a ne na Bošnjacima, kojima se želi imputirati krivica i žele se izjednačiti sa zločincima. To jednostavno ne može proći. Samo je moguće da zbog tolerisanja radikalnog utra-desničarstva na tlu Evrope dođe do totalnog preokreta u političkim snagama u Evropi u korist nihilista i anarhista. Šta nakon tog slijedi historija nam jasno svjedoči.
Ako na tlu Evrope ne može da se obezbijedi ISTINA i PRAVDA za jedno dijete – sva djeca su nesigurna na starom kontinentu. Jučer je to spoznala grupa „PRAVDA ZA DŽENANA“, prekjuče je uz neprimjerenu intervenciju naših zapadnih susjeda onemogućena „ISTINA ZA VEDRANA“; to je danas jasno progonjenoj grupi „PRAVDA ZA DAVIDA“ – a ako se nastavi tolerisanje nepravde i neistine na tlu Evrope i dalje, naravno da dokazane nedemokrate u vlasti u BiH bez sumnje imaju potencijal, da pored BiH, u crno zaviju i širu balkansku regiju, kao i Evropu – a s obzirom kako poimaju vlast neće prezati da šireći svoju nehumanu ideologiju zasnovanu na nepravdi i neistini značajno „uznemire“ i sve druge države svijeta. Svakako da kada se zakotrlja grudva nepravde ona melje sve pred sobom – a ako to međunarodna zajednica ne shvati na vrijeme u BiH i ne eleminišu povanpireni varvarizam da će se morati sa njime boriti u svojim gradovima, a tada će biti kasno da se izbjegnu katastrofalne posljedice – kao što se to dešavalo i dešava u Bosni i Hercegovini.

U tom pogledu, svi dobro plaćeni eksperti u našoj zemlji ne bi trebali da imaju dilemu u vezi činjenice da je borba za istinu i pravdu temelj opstanka BiH ali i Evrope i čovječanstva. Zaista je tužno biti na krivoj strani historije – a BiH u tom kontekstu ima nepogrešivu intuiciju i tradicionalno je na pravoj strani historije. Stoga je njen otpor neistini i nepravdi prirodno stanje.

8.1.2019. godine.Ostali prilozi:
» BIH - DVA DOGAĐAJA OBILJEŽAVAJU 2020. GODINU
Džebrail Bajramović | 17. November 2019 22:59
» KRAJIŠNICI ČEKAJU DA IH UHVATI HUJA!
Muhamed Mahmutović | 16. November 2019 15:24
» NAŠA BOSNA I HERCEGOVINA, TVRD JE ORAH!
Mr. Milan Jovičić | 14. November 2019 16:15
» OSVETA MUJKIJEVE MENTORICE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. November 2019 14:38
» VLAST - ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. November 2019 03:35
» MACRON, ZAGREBITE NOKTIMA U FRANCUSKU PROŠLOST
Elmedina Muftić | 10. November 2019 02:45
» NAŠE MOSTARSKE HEROINE: ŠTEFICA, IRMA I AMNA
Mr. Milan Jovičić | 10. November 2019 02:35
» NOĆI U KOJIMA SE MJESEC SPUŠTAO NA KRVAVO ŠAHOVIĆKO POLJE
Faruk Međedović | 07. November 2019 19:49
» SRBIJANSKI PLASTENICI ZA UZGOJ BOŠNJAČKIH IZDAJNIKA
Sead Zubanović | 07. November 2019 18:13
» NEDAJMO DUŠMANIMA SVOJU BOSNU I HERCEGOVINU!
Mr. Milan Jovičić | 07. November 2019 14:14
» MOSTAR ZASLUŽUJE BOLJE
Matthew Field, British Ambassador to BiH | 31. October 2019 14:23
» PRILOZI ZA PROGRAM DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE (II)
Džebrail Bajramović | 30. October 2019 19:30
» KAPETAN HAJRO - BUDILNIK SVIJESTI USPAVANOG BOŠNJAČKOG UMA
Elmedina Muftić | 29. October 2019 00:14
» GARODI I HANDKE – ANTIPODI ISTE PARADIGME
Akademik dr. Ferid Muhić | 28. October 2019 23:39
» BOŠNJACI U POSTIZBORNOM KOSOVU
Ćerim Bajrami | 28. October 2019 18:38
» OMAŽ MOM BRATU I AHBABU HADŽI MIRSAD EF. MAHMUTOVIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 28. October 2019 16:47
» VLADIN BLESIMETAR
Mr. Milan Jovičić | 26. October 2019 18:54
» DA LI „SAVO MOŽE POSTATI IMAM“
Velija Murić | 23. October 2019 15:33
Ostali prilozi istog autora:
» "MEDVJED" IZ LAKTAŠA!!!
19. August 2019 19:46
» BLOKADA DRŽAVE BIH
17. June 2019 21:02
» POSTIZBORNE DILEME
11. November 2018 16:17
» POLITIČKI UDAR
04. November 2018 00:04