Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

MR. JOVIČIĆ: NA MNOGIM NAŠIM UNIVERZITETIMA ISTINSKI NAM NEDOSTAJU PROFESORI POPUT MURATOVIĆA
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 08. January 2019. 01:01:04


Poštovani uredniče portala Bošnjaci.net,
Gospodine Esade Krciću!

Nažalost, nisam na vrijeme uočio problematiku, o kojoj je ranije pisao prof. dr. Jusuf Mulić, ali kada sam na Vašem portalu, ugledao sliku i reagovanje, cijenjenog i uvaženog akademika i profesora, Hasana Muratovića, pod naslovom; „MOJA BIOGRAFIJA JE POZNATA, POGOTOVU U AKADEMSKIM KRUGOVIMA“, našao sam za potrebu da napišem i sospstveni komentar!
Prije svega, koristim ovu priliku, da lično pozdravim, od srca, poštovanog profesora, Hasana Muratovića, jer nisam imao mogućnosti, da ga godinama susretnem.
Drugo, veoma interesantno, upoznao sam profesora Muratovića i na konkretnim projektima, u periodu njegovog angažovanja u Institutu za organizaciju i ekonomiju, te sa aspekta, njegovog poznavanja iste problematike, iz organizacionih, ekonomskih i informacionih tehnologija, istinski, sve pohvalno bih mogao iznijeti.
Kamo sreće, da su svi naši Univerziteti i mnogi fakulteti, u svojim kadrovskim politikama, zaista, imali takev ljude, vrsne poznavaoce i konkretnih privrednih spoznaja, sa aspekta navedenih oblasti, imali bi i izvrsne kadrove.

Kako nisam nikada bio, u tim „vodama“ Univerzitetske kadrovske politike, o toj temi i ne bih želio ništa pisati, ali kao veoma iskusni privrednik, koji je kao rijetko koje moje kolege inžinjeri, u praksi i svome radnome vijeku, imao i priliku, izgraditi šest giganata industrijske proizvodnje, u bivšoj Jugi, iz oblasti, crne i obojene metalurgije, iz aluminijske industrije, iz proizvodnje električne energije i sl.
Svakako sam, ove tehnologije i izučavao u Francuskoj, Rusiji, Njemačkoj i drugim državama, te sam uz isto, istinski, postao i poliglota, mnogih stranih jezika.

Pored studija elektrotehnike na beogradskom fakultetu, uporedo sam sticao i mnoga ekonomska saznaja sa mojom suprugom, na predavanjima na Ekonomskom fakultetu, istog Univerziteta u Beogradu.
Dakle, sve sam ovo namjerno naveo, da bi se ipak saznalo, da nisam nikakav amater, u ocjeni stručnosti i sposobnostima, cijenjenog Profesora, Hasana Muratovića, upravo iz povezane i kompleksne problematike, teorije i prakse, kada su u pitanju, privredna, ekonomska, organizaciona i informaciona tehničko- tehnološka saznaja.

Meritorno bih, potvrdio, na osnovu moje lične saradnje na konkretnim projektima, sa Profesorom Muratovićem, o neiscrpnoj njegovoj ličnoj sposobnosti i znajem, iz navedenog domena ovih oblasti.
Ova moja saznja, dovoljna je informacija, da on lično, apsolutno je zaslužio, ulogu i pozicije u visoko obrazovnom sistemu, svakoga Univerziteta i vani, a ne samo u domenu naših Univerziteta u državi.
Kako sam, u svome privrednom i društvenom angažovanju, imao prilike družiti se i sarađivati, sa mnogim Profesorima sa Sarajevskog univerziteta, nažalost mnogi su u međuvremenu i umrli, kao što su Božidar Matić, Vlatko Določek, Hot Ejup i inih, koje sam i zaboravio, imali su u neposrednim razgovorima uvijek veoma pohvalno mišljenje i komunikaciju, prema Profesoru, Hasanu Muratoviću.

Siguran sam, da bar u ona naša dobra vremena, u odnosu na današnji period, da Profesoru Muratoviću nije bila potrebna, nikakva druga potpora ili podrška, izuzev njegovih referensi i odličnog i bogatog saznanja iz navedenih oblasti, kroz koje je vodio i upoznavao i mnoge svoje studente, poput ribe u vodi.
Imao sam čast i zadovoljstvo, da je uvaženi, tada Docent sa Univerziteta, iz Sarajeva, Hasan Muratović, lično bio i moj mentor, magistarskog rada, pod naslovom: „Organizacija izgradnje, velikih termoenergetskih kapaciteta, od 800 MW“, rad koji sam radio i pripremao u velikom Sovjetskom Savezu, a isti odbranio na Mašinskom fakultetu, Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Upravo, poslije završenog programa nastave iz magisterija, na istom fakultetu, obratio sam se lično, poštovanom Hasanu Muratoviću, da mi pomogne u definisanju, projektnog zadatka, za ovaj moj magistarski rad. Sa kojom je lakoćom, sistematski i znalački, uvaženi Hasan Muratović, prihvatio i u najkraćem roku, mi je definisao zadatak, sa kojim su bili saglasni i isti prihvatili i poštovani Profesori sa Mašinskog fakulteta u Mostaru.

Na kraju ovoga moga komentara, smiješno mi je, žalosno i čudno, ne upuštajući se u tokove izbora i kretanja u tim univerzitetskim zvanjima, da je kolega njegov, Profesor Jusuf Mulić i mogao iznijeti sve te neistine za javnost, koje demantuje, Profesor Hasan Muratović, a ja mu duboko i iskreno vjerujem.

Moram priznati, da mi se nikako ne sviđaju, takve ocjene i kvalifikacije, za takvog uglednog i dokazanog znalca i Profesora, koji nam, danas, istinski nedostaju, na mnogim našim Univerzitetima.

Uz, lično izvinjenje, na pojavi po lošem sadržaju i mišljenjima i kolega sa Sarajevskog univerziteta, poštovanom Hasanu Muratoviću, želim svako dobro i još dobroga zdravlja u ovoj Novoj godini“

S poštovanjem,
Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija!Ostali prilozi:
» PLAVSKI SREDNJOŠKOLCI U INTERNACIONALNIM PROJEKTIMA
Senada Đešević, prof. | 15. January 2019 17:23
» NOVI IZAM U BOSANSKOHERCEGOVAČKOJ POLITICI
Fikret Hafizović | 30. December 2018 21:31
» NAGRADA ZA BOSANSKU DOPUNSKU ŠKOLU MANCHESTER
B.net | 23. December 2018 13:38
» BOŠNJAČKE DŽAMIJE UKRASILE TORONTO I HAMILTON
Esad Krcić | 14. December 2018 21:42
» PROMOVISANA KNJIGA – BOSANSKI JEZIK
Haris Halilović | 28. November 2018 16:59
» DA TE VOLIM DUŠA ZNA DRAGA MOJA BIH
Mensud Alićušić | 26. November 2018 21:25
» 5. DJEČIJI SAJAM NAJBOLJI DO SADA
B.net | 21. November 2018 15:15
» BUŽIM: U POHODE PJESNIKU I FOTOGRAFU NEDŽIBU VUČELJU
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 15. November 2018 18:03
» DRUGI APEL: ČEKA LI NAS PROKLETSTVO KORDOBE... ILI...?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. November 2018 00:35
» SPAS ZA RIJEKE OD HIDROELEKTRANA
RFE | 08. November 2018 19:58
» SIMPOZIJ O IMAMU AL-MĀTURĪDIJU NA UNIVERZITETU MARMARA U ISTANBOLU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. November 2018 12:48
Ostali prilozi istog autora:
» „ĆIRILICA“ ZA „DODIKOVCE“
30. December 2018 20:55
» NAŠA DOMOVINO, PONOSNA I PRKOSNA!
18. December 2018 17:49
» ZAR I TI PROFESORE, ŠAĆIR-BEŽE
10. December 2018 19:19
» SRPSKI BISERI IZ MOSTARA
26. November 2018 17:51
» ALUMINIJ I NJEGOVI SPASITELJI
22. October 2018 19:43
» SUDBINA JE U NAŠEM GLASU!
30. September 2018 23:53
» OVAKAV NAM „HADŽIJA“ I TREBA
26. September 2018 20:31
» BILBORD SA LINIJE SMRTI
23. September 2018 03:44
» NE BIRAJMO, CRNU NAM BUDUĆNOST!
17. September 2018 18:53
» GRAĐANI, POTRAŽIMO SPAS!
04. September 2018 14:47