Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) u okviru ciklusa „Zapadni Balkan i EU“
OKRUGLI STOL U LJUBLJANI: 10. GODIŠNJICA DONOŠENJA REZOLUCIJE EVROPSKOG PARLAMENTA O GENOCIDU U SREBRENICI
Autor: B.net
Objavljeno: 06. January 2019. 01:01:59


Srijeda, 9. januara 2019., u 14.00 sati,
Hotel »Lev«, 13. sprat, dvorana »Grad«,
Vošnjakova 1, Ljubljana.


Prije 10 godina, tačnije 15. januara 2009.godine, Evropski parlament (EP) je donio rezoluciju o Srebrenici. Rezolucija je bila tada i još uvijek je važna, jer je EP sa njom pozvao države članice EU i države Zapadnog Balkana, da 11. juli obilježe kao dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, ujedno je EP u rezoluciji naglasio, da je se potrebno odgovarajuće pokloniti i sjetiti svih žrtava zločina, koji su počinjeni za vrijeme nedavnih ratova na Balkanu.

Nacrt teksta rezolucije o Srebrenici je tada političkoj skupini Liberala i Demokrata za Evropu (ALDE) u EP u Briselu zvanično uručilo Udruženje majki enklava Srebrenica i Žepa. Dokument je formalno primila tadašnja potpredsjednica EP Diana Wallis, koja je prije toga zajedno sa Jelkom Kacinom sudjelovala na komemoraciji u Memorijalnom centru u Potočarima. Evropski zastupnik Jelko Kacin (ALDE), tadašnji podpredsjednik delegacije EP za jugoistočnu Evropu, pozvao je na projekt pomirenja, tekst rezolucije je uskladio sa drugim političkim skupinama i uz podršku svih političkih skupina u EP uspješno realizirao.

Na okruglom stolu će gosti govoriti o periodu donošenja rezolucije, kakvo je stanje i odnos prema žrtvama 10 godina kasnije. Kako se odvija pomirenje i saradnja sa međunarodnim haaškim Tribunalom (ICTY) odnosno Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (IRMCT), kakva su očekivanja rodbine žrtava, šta još može učiniti EU, da bi se na području Zapadnog Balkana osiguralo poštivanje ljudskih prava.

Gosti okruglog stola biće:
· Jelko Kacin, slovenski zastupnik u Evropskom parlamentu i tadašnji podpredsjednik delegacije EP za jugoistočnu Evropu, suautor rezolucije EP o Srebrenici,
· Munira Subašić, predsjednica, Udruženje majki enklava Srebrenica i Žepa,
· prof. dr. Mirko Pejanović, član Predsjedništva Republike BiH 1992-1996, akademik, profesor emeritus na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu,
· Kada Hotić, zamjenica predsjednice, Udruženje majki enklava Srebrenica i Žepa,
prof. dr. Ernest Petrič, prvi slovenski ambasador u SAD, bivši predsjednik Ustavnog suda Republike Slovenije, član i bivši predsjednik Međunarodnopravne komisije (ILC) UN.
· Murat Tahirović, predsjednik, Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Okrugli stol biće na slovenskom i bosanskom jeziku, razgovor sa sudionicama vodit će doc. dr. Zijad Bećirović.

Prijenos uživo LIVESTREAM na linku: http://www.ifimes.org/en/livestream


Organizator poziva, da sjedišta u dvorani zauzmete najkasnije do 13:55h.

Sudjelovanje na događaju je besplatno, organizator moli, da svoju prisutnost obavezno potvrdite na telefonskom broju (01) 430 15 33, e-mailu: [email protected] ili linku: ifimes.orgOstali prilozi:
» SPP OSUĐUJE NAPAD NA VIJEĆNIKE BNV
B.net | 26. June 2019 18:53
» VOGOŠĆA OBILJEŽILA SVOJ DAN
Eset Muračević | 25. June 2019 19:50
» NASTAVLJAMO POMAGATI DJECI
NAP | 22. June 2019 14:42
Ostali prilozi istog autora: