Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Reagiranje hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na izjave srbijanskih zvaničnika
KOMŠIĆ PORUČIO SRBIJANSKOJ PREMIJERKI: GRANICE BOSNE I HERCEGOVINE SU NEUPITNE I NE MOGU SE MIJENJATI!
Autor: B.net
Objavljeno: 04. January 2019. 13:01:11

ŽELJKO KOMŠIĆ: Suverenitet, integritet, a naročito granice Bosne i Hercegovine su neupitne i bilo kakva relativiziranje bilo kojeg državnog prerogativa Bosne i Hercegovine je u najmanju ruku nepristojno, da ne upotrijebimo neku težu riječ.


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagirao je danas na izjavu premijerke Republike Srbije Ane Brnabić koja je, govoreći o ukidanju granice između Albanije i Kosova, kazala da su „očigledno granice na stolu i sada imamo da za neke (Kosovo i Albaniju) mogu da budu, a za Republiku Srpsku ne mogu“.

Komšić je naglasio da granice Bosne i Hercegovine nikako ne mogu biti dovedene u pitanje, neovisno od toga šta se dešava na granici između Albanije i Kosova.

Dodao je da pojedinci u izvršnoj vlasti Srbije ne trebaju misliti kako će destabiliziranjem Bosne i Hercegovine i izvozom vlastitih problema pojačati svoju pregovaračku poziciju.

– Zašto misle da će politika devedesetih davati drugačiji rezultat danas? Zbog čega ovakvim izjavama guraju vlastitu državu u bespotrebne verbalne konflikte s BiH? Umjesto da se okrenu suradnji, euroatlantskim integracijama i stabilizaciji regije, uporno pokušavaju povlačiti nebulozne paralele između dijelova BiH i Kosova.

Jesu li premijerka Srbije Brnabić i ministar unutarnjih poslova Srbije Stefanović koji također govori isto što i Brnabić, sigurni u to da li su nakon ovakvih izjava napravili korist samoj Srbiji, ili su možda napravili štetu i Srbiji i ukupnim regionalnim odnosima?

Suverenitet, integritet, a naročito granice Bosne i Hercegovine su neupitne i bilo kakva relativiziranje bilo kojeg državnog prerogativa Bosne i Hercegovine je u najmanju ruku nepristojno, da ne upotrijebimo neku težu riječ. Svakom ostrašćenom pojedinci iz komšiluka ili susjedstva mora biti jasno kako je BiH neupitna činjenica, i što to prije razumiju i prihvate bit će mnogo pametniji i korisniji i za vlastitu zemlju. Stoga pozivam srbijanske zvaničnike da prestanu sa povlačenjem tih nemogućih paralela. Svako iduće “šta ako”, i „kako ne može u slučaju BiH“ neće doprinijeti boljim odnosima između dviju država.

Mi se u Vaše odnose s Kosovom i Albanijom ne miješamo, stoga, zarad budućih odnosa, želimo vidjeti da ćete se prestati poigravati s Bosnom i Hercegovinom, – poručio je Komšić u današnjem reagovanju, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Premijerka Srbije Ana Brnabić za Televiziju "Pink" je iizjavila da Priština ugrožava regionalnu stabilnost, uvođenjem taksa, stvaranjem vojske Kosova i izjavama o brisanju granice sa Albanijom, čime je unazadila dijalog sa Beogradom.

"Očigledno su granice na stolu i sada imamo da za neke (Kosovo i Albaniju) mogu da budu, a za Republiku Srpsku ne mogu", rekla je Brnabić.

Ovo je tek nastavak sve češćeg koketiranja s idejom o svojevrsnom ujedinjavanju RS i Srbije. U decembru prošle godine, premijerka Srbije kazala je kako su RS i Srbija sve više "jedno".

Brnabić je za Televiziju "Pink" rekla da kao najveću prijetnju vidi "političku odluku" koja se tiče brisanja granice između Kosova i Albanije koja očigledno vodi ka stvaranju "velike Albanije".

Ona je dodala da je jedini razlog što je danas stabilna situacija u regionu to što se Srbija "ponašala odgovorno".

"Što se tiče tog brisanja granica, čini mi se da će oni pokušati da se izvuku na inicijativu koju je upravo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stavio na sto, a to je da imamo jednu carinsku uniju, da imamo povezani Balkan zbog ekonomskog rasta, razvoja, mira, stabilnosti, drugačijeg prosperiteta", rekla je ona.Ostali prilozi:
» SPP OSUĐUJE NAPAD NA VIJEĆNIKE BNV
B.net | 26. June 2019 18:53
» VOGOŠĆA OBILJEŽILA SVOJ DAN
Eset Muračević | 25. June 2019 19:50
» NASTAVLJAMO POMAGATI DJECI
NAP | 22. June 2019 14:42
Ostali prilozi istog autora: