Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U Kelnu završen Samit muslimana Europe
MUSLIMANI SU NEODVOJIV DIO EUROPSKOG KONTINENTA
Autor: AA
Objavljeno: 04. January 2019. 13:01:37


Muslimani u Europi imaju duboke historijske korijene te čine sastavni i neodvojivi dio europskog kontinenta, poručeno je u Zajedničkoj deklaraciji čijom je objavom završen Samit muslimana Europe, održan u njemačkom gradu Kelnu, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o drugom po redu i trodnevnom samitu, koji je okupio predstavnike islamskih zajednica muslimana koji žive na tlu europskog kontinenta, kao i predstavnike brojnih nevladinih organizacija.

Tokom samita održano je ukupno pet panela koji su se odnosili na budućnost muslimana u Europi, strukturalne probleme i pravne procese islamskih institucija u Europi, negativne učinke separatističkih pokreta s religijskim referencama, islamsko vjersko obrazovanje, te strategije za negativnu percepciju islama u europskim medijima.

U Zajedničkoj deklaraciji je, između ostalog, istaknuto da muslimani u Europi, čiji korijeni sežu duboko u historiju, i danas čine sastavni i neodvojivi dio europskog kontinenta". Stoga je nemoguće i neprihvtaljivo da se muslimani pominju u kontekstu unutrašnjeg ili vanjskog elementa koji predstavlja prijetnju po sadašnjost ili budućnost Europe.

Naglašeno je također, kako je nezamislivo da Europa, koja se ističe s svojim zakonskim i demokratskim principima, postojanje muslimana u Europi tretira kao sigurnosno pitanje, kao ni da ga smatra socijalnom, kulturnom i društvenom prijetnjom.

Takav stav je nespojiv s naučnom, akademskom i društvenom stvarnošću, i u suprotnosti je s razumjevanjem demokratskog društva, navodi se u deklaraciji.

Ukazano je prisutnost značajnih društveno-psiholoških faktora koji proizilaze iz netolerancije i rasističkih pristupa prema muslimanima i migrantima.

Podvučeno je kako terorističke organizacije FETO-a, ISIS-a, PKK-a, Boko Haram, Es-Shabab zloupotrebljavaju islam, islamske pojmove i humanitarne vrijednosti.

"Islam je religija mira koja brani iste univerzalne vrijednosti diljem svijeta. Osim toga, pridjevi poput "njemački islam", francuski islam", "belgijski islam", "europski islam", odnosno poimanje islama prema određenim geografiskim područjima i narodima, u suprotnosti je s onim što je univerzalnost islama", istaknuto je u deklaraciji.

Samitu u Kelnu prisustvovao je i predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Ali Erbas.Ostali prilozi:
» SPP OSUĐUJE NAPAD NA VIJEĆNIKE BNV
B.net | 26. June 2019 18:53
» VOGOŠĆA OBILJEŽILA SVOJ DAN
Eset Muračević | 25. June 2019 19:50
» NASTAVLJAMO POMAGATI DJECI
NAP | 22. June 2019 14:42
Ostali prilozi istog autora: