Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ERBAS: ISLAM JE RELIGIJA MIRA I TE VRIJEDNOSTI BRANI SVUGDJE U SVIJETU
Autor: AA
Objavljeno: 02. January 2019. 16:01:53


Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Ali Erbas izjavio je kako pokreti i struje na rasnoj osnovi koji se pojavljuju u Europi posljednjih godina, te antiislamska retorika, predstavljaju prijetnju po multikulturalnost, suživot, mir i blagostanje Europe, javlja Anadolu Agency (AA).

Erbas je boravio u njemačkom gradu Kelnu te se obratio u sjedištu Turske islamske zajednice (DITIB), gdje su održani 2. Susreti muslimana Europe.

Naglasio kako nije moguće govoriti o budućnosti Europe ignorirajući postojanje muslimana.

"Istovremeno, budućnost muslimana u Europi nemoguće je tretirati nezavisno od islamskog svijeta. Suživot, bolja budućnost, jednaka prava, pravda, pitanja su koja se tiču svakoga na ovom svijetu. Vidimo da islamofobija dobiva jednu dimenziju u kojoj se pretvara u neprijateljstvo prema islamu. Pokreti i struje na rasnoj osnovi koji se pojavljuju u Europi posljednjih godina, antiislamske aktivnosti i retorika, ugrožavaju multikulturalnost, suživot, mir i blagostanje Europe", naglasio je Erbas.

Diskursi i prakse temeljeni na diskriminaciji kao što su rasizam, socijalna isključenost, marginalizacija, ksenofoboija, te napadi na džamije i mesdžide ponekad dosežu alarmantan nivo, a kao takvi ignorišu ljudski život i dostojanstvo, ograničava prava, čini bez funkcionalnim društvene i kulturne institucije, te uništava zajedničke moralne i savjesne vrijednosti".

Erbas je naglasio kako ovakvo stanje smanjuje nadu čovječanstva za dobrotu i budućnost.

"U današnjem vremenu kada su sve vrste ljudskih prava i temeljnih sloboda zagarantovane međunarodnim sporazumima, zanemarivanje, zlostavljanje, kršenja i napadi u pomenutim oblastima neprihvatljivi su i neobjašnjivi u kontekstu civiliziranog svijeta", rekao je Erbas, te dodao:

"Islam je religija mira koja brani iste univerzalne vrijednosti diljem svijeta. Stoga je nepotrebno i uzaludno ulagati napore i govoriti o islamu uz korištenje geografskih ili kulturoloških atributa kao što su europski islam, francuski islam, umjereni islam. Umjesto toga, neophodno je raditi na tome da se islam shvati na ispravan način i kao takav što više doprinese i uljepša naš život", kazao je Erabas.Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ: OVU NAGRADU POSVEĆUJEM SVOJOJ ZEMLJI BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. June 2019 16:01
» U BOSNI NISU SVI PRIMITIVNI I NEKULTURNI KAO DODIK
Bošnjaci.Net | 13. June 2019 14:09
Ostali prilozi istog autora: