Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

MINISTAR DARMANOVIĆ: CRNA GORA NIJE NITI ĆE BITI BILO ČIJI SATELIT
Autor: AA
Objavljeno: 02. January 2019. 13:01:33

MINISTAR SRĐAN DARMANOVIĆ: Učestali verbalni napadi koji su posljednjih mjeseci od srbijanskih zvaničnika upućeni ka Crnoj Gori, dolaze ustvari od onih koji Crnu Goru smatraju "srpskom zemljom ili satelitom". Crna Gora nije ni jedno ni drugo, već da slijedi svoj kurs u međunarodnoj politici.


Crna Gora je predvodnik evropskog procesa u regionu, i sve što radi, investira s ciljem mira u regionu i dobrosusjedskih odnosa, poručio je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) ministar vanjskih poslova Crne Gore, Srđan Darmanović.

On navodi da učestali verbalni napadi koji su posljednjih mjeseci od srbijanskih zvaničnika upućeni ka Crnoj Gori, dolaze ustvari od onih koji Crnu Goru smatraju "srpskom zemljom ili satelitom". Darmanović ističe da Crna Gora nije ni jedno ni drugo, već da slijedi svoj kurs u međunarodnoj politici.

Spremni da zatvore šest poglavlja

Darmanović, sumirajući minulu godinu na vanjsko-političkom planu, ističe da se Crna Gora usresredila na evropsku agendu.

"Nakon što smo ostvarili svoj prvi spoljnopolitički cilj, a to je članstvo u NATO 2017. godine, potpuno smo se usresredili na ono čime smo se inače bavili kao jednim od naših prioriteta, a to je naša evropska agenda. Svi državni organi, na čelu sa Vladom su posvećeni ovom poslu bez ostatka, ali kao što znate, za evropsko proširenje su potrebna dva partnera. S jedne strane smo mi, na kojima je glavna odgovornost da pokažemo da smo spremni, a s druge strane je EU, koja mora da demonstrira svoju posvećenost proširenju“, kaže Darmanović.

Nakon što je Crna Gora sredinom decembra otvorila pretposljednje poglavlje u pregovorima sa EU, poglavlje 27, koje se odnosi na životnu sredinu, Darmanović ističe da je to za Crnu Goru važno stvarno i simbolički.

"Stvarno, jer se radi o zahtjevnom poglavlju, za koje će nam trebati puno napora, vremena i novca da ga zatvorimo. Crna Gora je nakon otvaranja pretposljednjeg poglavlja čvrsto ostala predvodik i lider evropskog procesa u regionu, pa se nadamo da ćemo pod rumunskim predsjedavanjem EU otvoriti posljednje poglavlje, a u ovom momentu smo spremni da zatvorimo šest poglavlja. Mi znamo da to neće biti tako, da će ritam biti nešto sporije, ali što se naše spremnosti tiče, tu nema spora. Mi vjerujemo da ćemo uspjeti da zatvorimo tri poglavlja, ali da ćemo raditi i na onima koja su još preostala“, poručuje Darmanović.

On smatra da zvanični Brisel mora na proces proširenja da gleda ne samo kao na tehničko ispunjavanje uslova, već i kao na geopolitičko pitanje.

"Na ovom prostoru, u ovom regionu postoje ozbiljni konkurenti EU, koji nude svoje standarde i svoje modele. Mi želimo da idemo u ovom pravcu“, kaže Darmanović.

Pomogli da Makedonija i BiH ostvare cilj

Komentarišući odnose među susjedima, crnogorski ministar vanjskih poslova poručuje da Crna Gora pomaže u najvećoj mjeri, onoliko koliko može.

"Mi vjerujemo da ni mi nećemo biti u najboljem stanju ukoliko naši susjedi i komšije nisu i smatramo da im u tome treba pomoći onoliko koliko mi možemo u najvećoj mjeri. Kao predsjedavajuća zemlja Američko-jadranske povelje učinili smo ogromne napore da Makedonija dobije poziv za NATO i da BiH dobije godišnji nacionalni program za NATO. Oba cilja su ostvarena. Crna Gora je prepoznata kao jedna zemlja u regionu koja investira sve što može, u mir i stabilnost i dobrosusjedske odnose. Mi ćemo to nastaviti da radimo“, navodi Darmanović.

Ipak, ističe da mu je žao što je došlo do opterećenja odnosa između Srbije i velikog broja njenih susjeda iz regiona.

"Zašto je to tako, teško je reći. Sadašnja vlada i administracija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića je ranije ulagala dosta napora da se odnosi u regionu poprave. Sada je došlo do jednog drugačijeg trenda, pa je i Crna Gora povremeno bila meta određenih političkih izjava, konstatacija, pa i poteza. Mislimo da to nije dobro i da treba uložiti napore da se te stvari potisnu u korist onoga što radimo zajednički. Srbija je važan spoljnotrgovinski partner, imamo ekonomske odnose, imamo zajedničke projkete i zajednički evropski put“, kaže Darmanović.

Dotakao se i slučaja Branke Milić, državljanke Srbije koja je optužena za planiranje državnog udara u Crnoj Gori na dan održavanja parlamentarnih izbora 2016. Ona se više od mjesec dana krije u ambasadi Srbije u Podgorici.

"Trenutno postoji jedan problem koji mora da se riješi. Imamo osobu koja je bjegunac od pravde, koja je našla svoje utočište u ambasadi Srbije u našoj zemlji. To pitanje mora da se riješi prije ili kasnije. Mi smo učinili do sada sve što nalažu međunarodno pravo i odnosi civilizovanih i prijateljskih zemalja, ali taj slučaj ne može stajati u mjestu i ne rješavati se u nedogled. U jednom trenutku moramo da znamo da li je to odluka da se opstruira naš trenutni sudski proces, ili nije. Ako nije, Srbija će naći rješenja da pomogne i sebi i nama u ovom pitanju. Ako jeste, to ima određene posljedice“, poručuje Darmanović.Ostali prilozi:
» SPP OSUĐUJE NAPAD NA VIJEĆNIKE BNV
B.net | 26. June 2019 18:53
» VOGOŠĆA OBILJEŽILA SVOJ DAN
Eset Muračević | 25. June 2019 19:50
» NASTAVLJAMO POMAGATI DJECI
NAP | 22. June 2019 14:42
Ostali prilozi istog autora: