Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Reakcija bošnjačkih udruženja u Makedoniji na objavljenu knjigu “Crnogorci u Republici Makedoniji”
AUTOR MIĆUNOVIĆ I CRNOGORSKA ZAJEDNICA U MAKEDONIJI DA PRESTANU DA MANIPULIŠU SA BOŠNJACIMA KOJI SU USTAVOTVORAN NAROD U MAKEDONIJI
Autor: B.net
Objavljeno: 31. December 2018. 00:12:40


Ovom reakcijom i otvorenim pismom za javnost želimo da izrazimo našu zabrinutost i zgroženost od napisanih neistina u djelu knjige “Crnogorci u Republici Makedoniji” od autora Mile Danailova Mićunovića objavljene od “Crnogorske zajednice u Republici Makedoniji”.

Autor i izdavač na najgrublji mogući način preko pisane riječi i “nauke” prave zloupotrebu bošnjačkog naroda u Republici Makedoniji. U njihovoj knjizi najveći dio Bošnjaka koji su uglavnom porijeklom iz dijela Sandžaka koji se nalazi u Crnoj Gori, ili iz drugih djelova Crne Gore, su zapisani sa imenom i prezimenom kao Crnogorci. U knjizi ove liste Bošnjaka po naseljenim mjestima, autor u predgovoru ih naziva “Spisak Crnogoraca (koje smo mogli registrovati) u Republici Makedoniji”.

Autor i “Crnogorska zajednica u Republici Makedoniji” moraju da shvate nekoliko činjenica:

- Bošnjaci su ustavotvoran narod Republike Makedonije;

- Bošnjaci bez obzira na njihovo porijeklo ili mjesto življenja su Bošnjaci i dio su jedinstvenog bošnjačkog tkiva;

- Bošnjaci na popisima jasno i nedvosmišljeno iskazuju svoju nacionalnu pripadnost, a u naseljenim mjestima koja su data u knjizi na posljednjem popisu nijedno lice se nije izjasnilo kao Crnogorac;

- Bošnjaci današnjeg regiona Sandžak su svijesni svoje historije i viševjekovne prošlosti u kom su bili dio Kraljevine Bosne, Vilajeta Bosna kao dio Osmanske imperije, ali prihvataju realnost utemeljenoj odlukama Berlinskog kongresa i prije svega Balkanskih ratova kada je Sandžak podijeljen između Srbije i Crne Gore;

- Bošnjaci koji žive u Crnoj Gori, istu priznaju i prepoznaju za svoju državu.

Autor i izdavač moraju da shvate i da razgraniče pojam “nacionalnost” i pojam “državljanstvo” i da ne izjednačuju pojmove porijeklo i naciju. To što je neko rođen ili je porijeklom iz Crne Gore ne znači da je Crnogorac.

Zato pozivamo Udruženje “Crnogorska zajednica u Republici Makedoniji” da prestane da zloupotrebljavaju porijeklo dijela Bošnjaka za svoje lične interese, kao što je to urađeno u ovoj knjizi.

Pozivamo Udruženje “Crnogorska zajednica u Republici Makedoniji” ukoliko ima iskrene namjere da gradi prijateljstvo sa Bošnjacima u Republici Makedoniji javno da se ogradi od stavova napisanih u knjizi. U protivnom isti će dovesti u pitanje dobre i prijateljske odnose između dva naroda ne samo u Republici Makedoniji, već i u Crnoj Gori i u širem region, - napisano je u zajedničkom saopćenju koje su potpisali - Narodni zastupnik u Skupštini Republike Makedonije, doc. dr. Zećir Ramčilović, Udruženje za ujedinjenje Bošnjaka u Republici Makedniji “AVAZ” i Udruženje za kulturu, zajedničke vrijednosti i održljivi razvoj “DIVAN”.

MANIPULACIJE: NASLOVNICA KNJIGE U KOJOJ SU BOŠNJAKE POPISALI KAO CRNOGORCEOstali prilozi:
» DR. CERIĆ: OVU NAGRADU POSVEĆUJEM SVOJOJ ZEMLJI BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. June 2019 16:01
» U BOSNI NISU SVI PRIMITIVNI I NEKULTURNI KAO DODIK
Bošnjaci.Net | 13. June 2019 14:09
Ostali prilozi istog autora: