Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Estrada

Edo Jahić, kantautor
MOJ SAN SE NA NAJBOLJI NAČIN POČEO OSTVARIVATI
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 26. December 2018. 20:12:36

Edo Jahić


Pred šesnaestogodišnjim Edom Jahićem, kompoziotorom i pjevačem iz sarajevskog naselja Hadžići, vrata koja vode do estradnog trona, otvaraju se sve šire i šire te je, zasigurno, izvjesno da će on, u vremenu pred nama, biti neko ko će na prav način, širom Svjeta, pormovisati našu tradicionaln narodn pjesmu sevdalinku, ali i nove pjesme nastale na bosanskohercegovačkoj tradicionalnoj muzici. Od četvrte godine počeo je iskazivati talenat za muziku i od tada svira harmoniku i pjeva. Mnogo nastupa i takmičenja je iza njega i na njima je, kao svirač ali i kao pjevač, osvajao vrijedne nagrade. Završio je i nižu muzičku školu na Ilidži - odsjek harmonika kod profesora Sinana Ajkunića, a prošle godine je bio i učesnik festivala „Ilidža 2017“, na kojem je izvodio kompoziciju „Hej Bosno moja“ za koju je sam, na tekst Dževada Škame, pisao muziku i aranžman te je tako postao jedan od najmlađih učesnika i autora, u historiji, ovog resektabilnog festivala. U dva Kulturno umjetnička društva korepetira sa harmnikom. Iza njega su već četiri snimljene pjesme koje je sam pisao po svjoj mjeri, a piše ih i za druge kolege te vjeruje kako će vrlo brzo kompletirati i svoj prvi album.


Edo Jahić i njegovi roditelji u društvu Asima Brkana, Hamida Ragipovića Beska, Kadire Ćano, Mesuda Kreštalice, Andrije Števanića i Arifa Alajbegovića


- Zahvaljujući nesebčnoj podršci svojih roditelja ali i članova Udruženja ljubitelja sevdaha „Sevdalinka“ ono što najviše volim da radim, a vezano je za našu tradicionalnu pjesmu sevdalinku sve više i više dolazi do izražaja, kaže Edo Jahić. Jednostavno, okružen sam istomišljenicima, ljudima koji nesebično pružaju podršku mladima te u takvom okruženju srce i ne može ništa drugo već da stvara lijepe pjesme i da ih pjeva. Nekada sam maštao da stanem rame uz rame sa doajenima sevdaha, da ih pratim sa svojom hamonikom i sa njima pjevam na festivalskim i drugim pozornicama.Biti u društvu ovakvih ljudi velika je stvar. Pjevati i svirati sa njima stvar je još veća. Otuda sam nezmjerno sretan. Oni mene ne gledaju kao „nekog malog“ već nekog ko je ravan njima.

Moj san se tako na najbolji način počeo ostvarivati i sve ću učiniti da ti lijepi snovi traju što duže.


Kolege rado pjevaju uz harmonku Ede JahićaOstali prilozi:
» HUMANITARNI KONCERT VELIKANA NARODNE MUZIKE
Eset Muračević | 19. July 2019 08:33
» "AKO MAJKO JA UMREM ZA BOSNU"
B.net | 03. July 2019 16:22
» U VOGOŠĆI ODRŽAN TRADICIONALNI BAJRAMSKI KONCERT
Eset Muračević | 06. June 2019 21:19
» JA KAD ZAPJEVAM SVOJIM RUŽAMA ONE BOLJE RASTU
Eset Muračević | 20. May 2019 14:56
» PJESMU JE TEŠKO IZBACITI IZ MOG SRCA
Eset Muračević | 17. April 2019 16:05
» ČUJ KAKO VJETAR ODNOSI
Eset Muračević | 28. March 2019 18:00
Ostali prilozi istog autora:
» LJETO U BOSNI I HERCEGOVINI
23. July 2019 21:50
» VJETROVI SJETE
12. June 2019 17:35
» ČUJ KAKO VJETAR ODNOSI
28. March 2019 18:00