Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Pojačano prisustvo KFOR-a u Sjevernoj Mitrovici; Generalni sekretar NATO-a žali zbog poteza Kosova
SKUPŠTINA KOSOVA ZAVRŠILA TRANSFORMCIJU KOSOVSKIH SUGURONOSNIH SNAGA U VOJSKU
Autor: AA
Objavljeno: 14. December 2018. 13:12:39


Apsolutnom većinom glasova Skupština Kosova usvojila je danas paket zakona i završila transformciju Kosovskih siguronosnih snaga u Vojsku Kosova. Glasanju nisu prisustvovali srpski poslanici, javlja Anadolu Agency (AA).

Poslanici Skupštine Kosova izglasali su i Zakon o službi o Kosovskim siguronosnih snagama, sa ukupno 45 amandmana. Prethodno su usvojeni Zakon o Kosovskim siguronosnim snagama i Zakon o Ministarstvu odbrane.

Iako pod istim imenom, Kosovske siguronosnw snage danas su postale “vojne multietničke snage, profesionalne, naoružane i ovlašćene za služenje u zemlji i inostranstvu, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim mandatom”, te dobijaju misiju da “štite teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosovo”.

Zakoni o transformaciji kosovskih snaga siguronosnih u oružane snage predviđaju da kosovska vojska ima mandat na celoj teritoriji Kosova, kao i sve atribute oružane formacije – vrhovnog komandanta, generalštab, oružje, simbole.

KFOR-a u Sjevernoj Mitrovici
Dok je u Skupštini Kosova u Prištini glasano za paket zakona o transfomaciji Kosovskih siguronosnih snaga u Vojsku Kosova, u Severnoj Mitrovici je pojačano prisustvo snaga KFOR-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Snage KFOR-a su raspoređene na mostu na reci Ibar, koja deli grad Mitrovicu na sjeverni srpski i južni albanski dio.

Sjeverni deo Mitrovice je od jutros okićen srpskim zastavama, dok se u južnom delu vijore američke zastave.

Najavljeno je da će srpski studenti tačno u 12,44 sati, simbolično, prema Rezoluciji 1244 SB UN-a o Kosovu, ispred kancelarije UNMIK-a i EULEX-a u Sjevernoj Mitrovici izvesti novi performans.

Generalni sekretar NATO-a žali zbog poteza Kosova
BRISEL (AA) – Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a izjavio je da žali zbog poteza Kosova kojim će svoje sigurnosne snage pretvoriti u redovnu vojsku, prenosi Anadolu Agency (AA).

Stoltenberg je u saopštenju istakao da je odluka Skupštine Kosova u petak da počne tranziciju sigurnosnih snaga “donesena uprkos zabrinutosti koju je izrazio NATO“.

“Tranzicija Kosovskih sigurnosnih snaga principijelno je stvar odluke Kosova, mi smo jasno stavili do znanja da za takav potez nije došlo vrijeme“, kazao je Stoltenberg.

On je rekao da NATO podržava razvoj Kosovskih sigurnosnih snaga u okviru trenutnog mandata, ali da će s ovom promjenom savez “sada morati preispitati nivo NATO-ovog angažmana sa Kosovskim sigurnosnim snagama“.

Ponovo je pozvao Prištinu i Beograd da ostanu smireni i da se suzdrže od bilo kakvih izjava ili akcija koje mogu dovesti do eskalacije.

Mirovne snage NATO-a raspoređene su na Kosovu 1999. godine, kada je Srbija izgubila kontrolu nad svojom bivšom pokrajinom nakon krvavog obračuna sa albanskim separatistima.Ostali prilozi:
» VOGOŠĆA OBILJEŽILA SVOJ DAN
Eset Muračević | 25. June 2019 19:50
» NASTAVLJAMO POMAGATI DJECI
NAP | 22. June 2019 14:42
Ostali prilozi istog autora: