Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

PALMER: SAD SNAŽNO PODRŽAVAJU BIH NA PUTU KA NATO-U
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 13. December 2018. 14:12:46


U Ambasadi BiH u SAD-u obilježena je 13. godišnjica Oružanih snaga BIH kojoj su prisustvovale brojne zvanice iz američke administracije.

Doministrica ministarstva odbrane za pitanja Rusije, Ukrajine i Euroazije se zahvalila Oružanim snagama BiH na podršci međunarodnim snagama u Afganistanu i čestitala im na visokom niovu profesionalizma i vojne spremnosti.

Ona se osvrnula i na nedavnu odluku NATO-a da BiH ponudi da priloži prvi godišnji nacionalni program.

- Želim čestitati Bosni i Hercegovini. Ova odluka NATO-a je bila rezultat posvećenosti BiH odbranbenim reformama i regionalnoj kooperaciji , kao i prepoznavanje BiH kao zemlje čije snage pružaju sigurnost. Sa radošću čekamo da vlasti BiH što prije prilože nacionalni program. SAD u poptunosti podržavaju aspiracije BiH ka članstvu u NATO-u i euroatlanskim integracijama. Radujemo se suradnji sa BiH na putu ka integracijama koje će unaprijediti njenu snagu i prosperitet, rekla je Laura Cooper.

Državni podsekretar Matthew Palmer da je sada više nego ikada ranije potrebno se osvrnuti i proslaviti uspjehe Oružanih snaga BiH, prenosi Glas Amerike.

- Počeću sa zahvalnošću za vaše učešće u misiji u Afganistanu , vaše učešće i spremnost cijene ne samo SAD nego i sve članice NATO-a i koalicionih snaga. Iako su ovakve žrtve velike, to je također prilika da se vojska BiH upozna sa procedurama i strategijama NATO-a. Nedavna odluka NATO-a je bila u pripremi osam godina i na ovo vaše Ministarstvo odbrane i Oružane snege trebaju biti ponosne. SAD se nadaju da će BiH pripremiti Godišnji nacionalni program za NATO odmah i bez odlaganja. SAD vas snažno podržavaju na tom putu kao i implementaciji svih reformi iz 2016. godine, rekao je Palmer.Ostali prilozi:
» VOGOŠĆA OBILJEŽILA SVOJ DAN
Eset Muračević | 25. June 2019 19:50
» NASTAVLJAMO POMAGATI DJECI
NAP | 22. June 2019 14:42
Ostali prilozi istog autora: