Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

JERUSALEM
NATALIE PORTMAN: IZRAELSKI ZAKON O JEVREJSKOJ DRžAVI RASISTIčKI
Autor: AA
Objavljeno: 13. December 2018. 13:12:49


Holivudska glumica izraelskog porijekla Natalie Portman nazvala je rasističkim zakon koji Izrael definira kao jevrejsku državu - naciju, a koji je izraelski parlament usvojio sredinom jula ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Portman je dala intervju za list "Al-Kuds Al-Arabiya" sa sjedištem u Londonu, u kojem je kritikovala Izrael zbog spornog zakona usvojenog u julu ove godine.

"To (zakon koji Izrael definira kao jevrejsku državu - naciju) je bila greška i ja se s tim ne slažem. Vjerujem da možemo voljeti naše susjede i da možemo raditi zajedno s njima", istakla je Oscarom nagrađena glumica.

Popularna glumica je u junu ove godine proglašena dobitnicom prestižne nagrade Genesis u Izraelu, a riječ je o svojevrskon jevrejskoj Nobelovoj nagradi. Fondacija koja stoji iza nagrade objavila je da je Portman odbila doći na svečanu ceremoniju dodjele u junu u Izraelu. Portman je time odbila i nagradni fond u vrijednosti od dva miliona dolara.

Glumica je tada informisala da "nije prijatno da učestvuje u bilo kakvim javnim događajima u Izraelu", nakon čega je svečana ceremonija dodjele ove nagrade otkazana.

Izraelski parlament usvojio 19. jula nacrt zakona koji Izrael definira kao jevrejsku državu - naciju, i to sa 62 glasa za i 55 protiv, čime je izazvao velike polemike i kritike u regiji.

Izraelske vlasti su ranije provodile diskriminatornu politiku prema arapskom stanovništvu, a novim zakonom je to i legalizirano. Arapski jezik je izgubio status službenog jezika što je status koji će imati isključivo hebrejski jezik.

Osim toga, jevrejski praznici su proglašeni državnim, a Jerusalem kao glavni grad Izraela. Većina odredbi zakona u suprotnosti je s postojećom zakonskom odredbom da u Izraelu svi građani imaju jednaka prava i mogućnosti.

Proglašavanje Izraela za domovinu svih Jevreja također zanemaruje prava Palestinaca na njihovoj okupiranoj zemlji. Također se podstiću Jevreji iz drugih zemalja na doseljavanje u Izrael, a blokira se povratak prognanih Palestinaca.Ostali prilozi:
» VOGOŠĆA OBILJEŽILA SVOJ DAN
Eset Muračević | 25. June 2019 19:50
» NASTAVLJAMO POMAGATI DJECI
NAP | 22. June 2019 14:42
Ostali prilozi istog autora: