Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

Amir Misirlić, promovisao svoj treći roman „Dedo“
OVO JE ROMAN O SVIMA NAMA DRAGIM LJUDIMA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 05. December 2018. 21:12:55

Promotori: Indira Kučuk Sorguč, autor Amir Misirlić i Bajruzin Hajro PlanjacNaslovnica romana
U Foajeu ispred Kino sale, u Upravnoj zgradi Javne ustanove Kulturno sportski centar Vogošća „Jasmin Isanović Žuti“, Amir Misirlić, novinar, publicista i rock kritičar iz Vogošće, promovisao je svoj treći romam „Dedo“. Pored autora, o ovom vrlo vrijednom i nadahnutom djelu govorili su spistateljica Indira Kučuk-Sorguč i doc. dr. Bajruzin Hajro Planjac, vlanik Izdavačko-štamparske kuće „PLANJAX komerc“ koja je izdala ovaj roman. Pjesmom „U lijepom statarom gradu Višegradu“, koju je otpjevao specijalni gost Amir Muzaferija započelo je ovo Amirovo druženje sa brojnim prijateljima koji su ga svojim prisustvom došli podržati.

- Ova pjesma morala se čuti i na ovoj promociji, rekao je Amir Misirlić. Naime, nije mi poznato šta se dešavalo u Višegradu u kojem je nekoliko mjeseci moj dedo radio na terenu. Ono što znam jeste to da je vijek zaplakao kad bi čuo ovu pjesmu. Nasuprot njemu moja nena nikada nije mogla da čuje ovu pjesmu a da dubko ne odhukne i ode u drugu sobu. Moja nena koja je rođena u Mostaru nikada nogom nije kročila u višegrad, a čitav život ga je potajno, zbog dedidinih suza, mrzila.

- Neizmjerno sam sretan što što ovim romanom, uz naša kapitalna djela „Istorija Bosne i Hercegovine“ i biografski leksikon „Ko je ko u Bosni i Hercegovini“, obilježavamo 30 godina rada naše Izdavačko-štamparske kuće, rekao je, Bajruzin Hajro Planjac. Vjerujem da će naša saradna sa ovm vrsnim umjetnikom, u vremenu pred nama, biti obilježena novim zajedničkim projekima.


Publika uživala u izuzetnoj književnoj manifestaciji


- Roman „Dedo“ je, uistin, jedan prav poduhvat jer se radi o porodičnoj sagi što je u bosanskohercegovačkoj književnosti rijetkost, rekla je Indira Kučuk-Sorguč. Rijetki su slučajevi kao ovaj, a koji se tako direktno bave autobiografskim i biografskim segmentima te uistinu predstavlja vrlo interesantan romn vremena. Radnja romana smještena je u Vogošći, u jedan grad u gradu i ispričana je onako kako mi volimo da čitamo. Hronika jedne porodice vrlo e intrigantna, zanimljiva, na momente tužna ali i duhovita, hronika je to u okviru koje će svako od čitalaca pronaći neku svoju dragu osobu uz koju je odrastala, svog dedu, nenu, amidžu, tetku....

Autor potpisuje knjige


-Za nekog ko više od 30 godina piše o radu drugih, kritički se osvrće na on šta su stvarali pomalo me uhvati trema od suda javnosti pred koji izlažem svako svoje djelo pa i ovaj roman, kaže Amir Misirlić. No, kritike se ne bojim. Ona n najbolji način usmjerava svakog autora da smišlja i stvara još bolja djela. Dedo Hamdo Koso, čovjek uz kojeg sam ja odrastao i čovjek koji je obilježio moj život, nije samo moj dedo. On je na neki način prototip deda svakog od čitaoca koji će, čitajući ovaj roman, zasigurno, prepoznavati i ponešto iz svog života, života svoje porodice. Stvarajući ovaj roman shvatio sam da ne postoji običan život već nešto što može inicirati svakoga da malo zagrebe ispod površine i da napiše ponešto o nama dragim, možda malim, ali uistinu velikim ljudima.Ovo j roman o svima nama dragim ljudima.


I Edin Smajić Naćelnik Općine Vogošća na pomociji


Obzirom da je promocija romana održana na njegov rođendan, prijatelji i poznanci su ga darivali različitim poklonima: čašama sa nazivima njegovog novog romana, majicama sa naslovima njegovih književnih dijela, slikama sa njegovom karikaturom... Nisu izostale ni čestitke od Hanke Paldum, koja je direktno sa puta došla na promociju romana; Edina Smajića, Načelnik Općine Vogošća; kniževnika Fahrudina Kučuka; privrednika i književnika Muhameda Žere i drugih.

Rođendanski pokloni


Inače, novinar, publicista i rock kritičar Amir Misirlić iz Vogošće od kako zna za sebe pratio je pop rock scenu. Radio je „Oslobođenju“, dugo godina bio direktor RTV Vogošća, a iza njega je saradnja sa mnogim printanim i elektronskim medijima. Objavljivao je knjige poezije, kolumne, leksikone, monografije i romane. Najznačajnija njegova djela jesu: "Prvi BH pop rock leksikon", "Bijelo dugme", "Soundtrack vremena", romani "Kupi mi kupine", „Vrijeme žetve“, "Pedeset godina BH pop rocka" i ovaj treći roman „Dedo“ koji je neka vrsta njegove porodične sage.

Armin MuzaferijaOstali prilozi:
» SUSRET PARRYA I AVDA NA NAJMISTERIOZNIJEM BRDU PLANETE
Faruk Međedović | 14. October 2019 01:13
» ZAVIČAJ NOSIMO U SEBI
Alija Kadrić | 11. October 2019 17:06
» TRINAESTI KNJIŽEVNI SUSRETI „KASIM DERAKOVIĆ“
Eset Muračević | 16. September 2019 17:49
» STILISTIKA KUR'ANA U DJELU HASANA KJAFIJA PRUŠČAKA
Dr. hfz. Safvet Halilović | 09. September 2019 14:27
» NA PRIMJER NISAM ZENIČANIN
Said Šteta | 12. August 2019 05:49
» BRAT I SESTRA PROMOVISALI SVOJE PROJEKTE
Eset Muračević | 23. July 2019 20:53
» PROMOCIJA KNJIGE “DJEČAK SA RUKAMA STARCA”
Said Šteta | 23. July 2019 20:12
» PJESNIK DŽAFIĆ DVIJE PJESME POSVETIO SREBRENICI
Bošnjaci.Net | 09. July 2019 19:37
» PROMOCIJA KNJIGE O BOSANSKIM GAZIJAMA
B.net | 02. July 2019 17:57
» GORNJI VAKUF RASPLAKALE BATONOVE PRIČE
Bošnjaci.Net | 26. June 2019 18:04
Ostali prilozi istog autora:
» SUSRET SEVDALIJA IZ BIH I SVIJETA
19. September 2019 20:35
» SEVDALIJA U PRIVREDNIM VODAMA
16. September 2019 17:39
» KUMRIJA
13. September 2019 14:18
» TAMNA STRANA SVJETLOSTI
27. August 2019 16:36
» I KAD ODEM OSTAT ĆU
20. August 2019 20:41
» LJETO U BOSNI I HERCEGOVINI
23. July 2019 21:50