Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Genocidna tvorevina ide šumom
I PORED PROTIVLJENJA BOŠNJAKA POČINJU PRIPREME ZA OBILJEŽAVANJE 9. JANUARA
Autor: Fena
Objavljeno: 26. November 2018. 18:11:23


U Banjoj Luci je za sutra najavljena prva sjednica Organizacionog odbora za proslavu „Dana Republike Srpske“.
Bošnjački predstavnici u vlasti entiteta RS, koji su 5. januara ove godine predali apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o "Danu RS-a“, upozoravali su da je neprihvatljivo jednostrano obilježavanje 9. januara, imajući u vidu presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine te stav Venecijanske komisije.

Stoga su u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine pokrenuli proceduru osporavanja Zakona o „Danu RS-a“, koji je u oktobru 2016. godine usvojila Narodna skupština, iako je taj sud osporavao referendum o tom datumu i poništio njegove rezultate.

Razmatrali su i inicijativu određenog broja bošnjačkog udruženja da se 9. januar obilježava kao dan žrtava zločina, ukoliko se u RS nastavi s obilježavanjem ovog datuma.

Za srpske političare iz RS-a obilježavanje 9. januara nije sporno.

Bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije "Domovina" (SDA, SBB, HSP) 25. oktobra 2016. godine nisu prisustvovali sjednici Narodne skupštine RS-a na kojoj je usvojen Zakon o "Danu RS", jer smatraju da je to nastavak protivustavnog i antidejtonskog djelovanja entitetskog parlamenta, budući da je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. januar, kao dan RS.

Vlada RS-a je tada predložila Zakon o "Danu RS", nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo član Zakona o praznicima RS-a koji je precizirao 9. januar kao praznik i "Dan RS".Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: