Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DODIK I CVIJANOVIĆ S VUČIĆEM I BRNABIĆ NA PEŠTERU PRATE VELIKU VOJNU VJEŽBU U SRBIJI
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 10. November 2018. 14:11:12


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srbija mora da ima moćne oružane snage da bi se sačuvao mir, što i kod Srba koji ne žive u Srbiji izaziva ponos.

Dodik, koji je prisustvovao jednom dijelu vojne vježbe "Vek pobednika" na Pešteru, poželio je u obraćanju da na ovom prostoru trajno vlada mir.

On je čestitao je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, načelniku Generalštaba Milanu Mojsiloviću, oficirima i vojnicima i Vladi Srbije na izvanrednoj vježbi.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je presrećan onim što je danas vidio na pokazanim vojnim vježbama Vojske Srbije, te ukazao da se radi na unapređenju vojske da svako razmišlja kakav bi odgovor bio u slučaju eventualnog napada na Srbiju.

"Ovo radimo da bismo mogli da sačuvamo slobodu i nezavisnost zemlje i da imamo mir", rekao je Vučić.

On je najavio da u prvoj polovini iduće godine stiže još oružja za Vojsku Srbije.

Vučić je istakao da su danas izvedena zahtjevna bojevna gađanja, da nije bilo nikakvih nesreća, te da su pripadnici Vojske Srbije obavili posao na izvanredan način.

Vojnoj vježbi na Pešteru prisustvovale su premijeri Srbije Ana Brnabić i Republike Srpske Željka Cvijanović, te ministri u Vladi Srbije.

U Srbiji se danas održava velika vojna vježba sa bojevim gađanjem pod nazivom "Vek pobednika 1918-2018", kojom se obilježava 100 godina od pobjede u Prvom svjetskom ratu.

Riječ je o jednoj od najvećih vojnih vježbi u regionu u kojoj učestvuje oko 8.000 pripadnika Vojske Srbije sa oko 645 borbenih sistema i vazduhoplova, prenosi Srna.

Vježba se održava istovremeno na deset lokacija u Srbiji, na kojima se uz sadejstvo sa vazdušnim snagama, izvode planske, vježbovne i borbene aktivnosti uz učešće 100 tenkova, 100 borbenih vozila, 100 artiljerijskih i zemaljskih i protivvazduhoplovnih raketnih sistema.Ostali prilozi:
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
B.net | 10. December 2018 15:28
» NEGIRANJE GENOCIDA PREPREKA POMIRENJU
NAP | 10. December 2018 02:52
» PLAVSKI KLUB FILANTROPA: “ZADOVOLJSTVO JE BITI HUMAN”
Senada Đešević, prof. | 06. December 2018 19:28
» ZAVRŠNICA IZ PRIČE: KRVAVI ČARŠAF
Halil Džananović | 06. December 2018 18:58
Ostali prilozi istog autora: