Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Rešad ef. Dautović proučio napamet čitav Kur’an pred svojim muhafizom dr. hfz. Harisom Hadžićem
GUSINJE NAKON 83 GODINE DOBILO HAFIZA KURA’NA ČASNOG
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 08. November 2018. 14:11:41

Gusinje opet ima veliki razlog za radost, jer je imam ‘Vezirove’ džamije, Rešad ef. Dautović, pred svojim muhaffizom dr. hfz. Harisom Hadžićem, profesorom na Fakultetu za islamske studije u Novome Pazaru, proučio napamet posljednju stranicu iz Kur’ana i postao čuvar Allahove, dž. š., Knjige.


Prema nama raspoloživim podacima, i usmenom kazivanju džematlija iz Gusinja, na području ovog grada živio je samo jedan hafiz Kur’ana Časnog, rahmetli muderris Mehmed ef. Laličić. Hfz. Mehmed ef. je rođen u Gusinju 1882. god. Završio je mektebi ibtidaiju i "Mehmed – pašinu" medresu u Prizrenu. Službu je obavljao kao imam matičar džemata "Nove" džamije u Gusinju, a bio je sreski muftija 10 god. Određeno vrijeme, bio je i vjeroučitelj u osnovnoj školi u Martinovićima. Govorio je arapski, turski i albanski jezik. Preselio je 1935. god., i ukopan je na gradskom mezarju u Gusinju. Međutim, Allahovom, dž. š., voljom, 06. 11. 2018. god., Gusinje opet ima veliki razlog za radost, jer je imam ‘Vezirove’ džamije, Rešad ef. Dautović, pred svojim muhaffizom dr. hfz. Harisom Hadžićem, profesorom na Fakultetu za islamske studije u Novome Pazaru, proučio napamet posljednju stranicu iz Kur’ana i postao čuvar Allahove, dž. š., Knjige.

Hfz. Rešad ef. Dautović je treći hafiz koji je završio hifz pred muhaffizom dr. Harisom Hadžićem.

Rešad ef. je rođen 15. 06. 1985. godine. Porijeklom je iz rožajskog sela Balotiće, iz čuvene porodice Dautović, koja je davno odselila u Biševo, gdje i danas žive. Porodica Dautović je poznata po tome što je iznjedrila puno imama i muallima. Hfz. Rešad ef. Dautović je samo jedan od njih, kojeg su roditelji upisali u ,,Gazi Isa-beg’’ medresu u Novom Pazaru 2000. god., sa željom da bude imam i daija na Allahovom, dž. š., putu. Ta želja njegovih roditelja se ispunila već 2004 god., kada je Rešad ef. završio medresu i uposlio se jedno vrijeme kao imam seoske džamije u svome selu Biševu. Međutim, on se nije zadovoljio samo medresom, napušta posao u svome selu i odlazi u daleki Maroko, gdje u gradu Marakešu upisuje i uspješno završava Fakultet islamskih nauka. Nakon povratka sa osnovnih studija 2009. god., preuzima funkciju imama ‘’Vezirove’’ džamije u Gusinju, koju i danas uspješno obavlja. Pored toga, istovremeno obavlja i funkciju Glavnog imama MIZ Gusinje. Hfz. Rešad je poznat po lijepom ahlaku i blagoj naravi, što ga je učinilo veoma uspješnim u da'wetskom radu i omiljenim među džematlijama, ne samo u Gusinju, već i širom Sandžaka, Crne Gore i dijaspore.


U mesdžidu Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru: Hfz. Rešad ef. Dautović je treći hafiz koji je završio hifz pred muhaffizom dr. Harisom Hadžićem


Hfz. Rešad je brilijantan primjer da nikad nije kasno odlučiti se za hifz, i da Allah dragi pomaže svakome ko se iskrena nijjeta i čista srca uputi tim putem, pravilno rasporedivši svoje vrijeme i obaveze. On je pored svih obaveza u džematu i porodici, uspio da nauči čitav Kur’an napamet, za oko dvije ipo godine, počevši s preslušavanjem napamet pred muhaffizom, od kraja marta 2016. god., do 06. novembra 2018. god., kada je proučio posljednju stranicu napamet. Njemu ostaje da svoj hifz uskoro verifikuje i pred komisijom IZ za hifz. Valja napomenuti, da je hfz. Rešad i pored svega navedenoga, uspješan student na master studijama na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru, koje će, inšaAllah, uskoro okončati.
Hfz. Rešad se oženio 2013. god., ima dvoje djece: sina Farisa i kćerku Sumeju.

Molimo Allaha dragoga da hfz. Rešadu ukabuli uloženi trud i da mu pomogne da čuva svoj hifz, te da ga nagradi svakim hajrom, a od njegovog hifza da se okoriste svi mu’mini u Sandžaku i šire. Amin. Mubarek olsun hfz. Rešadu-ef. Dautoviću i njegovoj porodici, muhaffizu, Balotićima, Biševu, Rožajama, a posebno Gusinju i čitavom Sandžaku.


Hafiz Rešad (desno) sa svojim muhaffizom dr. hfz. Harisom HadžićemOstali prilozi:
» DOMOVINA BIH, HIDŽRA, REGISTRACIJA, IZBORI, SREBRENICA...
Prof. dr. Enes ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme | 14. August 2020 15:25
» MAFIRMACIJA MEKTEBA I MEKTEBSKE POUKE
MINA | 25. July 2020 19:05
Ostali prilozi istog autora: