Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine priredio veliku međunarodnu izložbu
100 GODINA OD ZAVRŠETKA PRVOG SVJETSKOG RATA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 07. November 2018. 15:11:37

Prof. dr. Adamir Jerković govorio je o tragici velikog rata


Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine obilježio je 11. novembar, kraj Prvog svjetskog rata, u literaturi poznatog kao Veliki rat. Prigodnom izložbom koja se sastoji od 40 panoa Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine je pokazao tok četverogodišnjeg rata. Prof. dr. Adamir Jerković je istakao veliku tragiku sukoba u kojem je poginulo 10 miliona ljudi, uz milione ranjenih, sa ogromnom materijalnom štetom. Došlo je do prekompozicije političke karte svijeta, sa koje je nestala Austro-ugarska monarhija od koje su rođene mnoge zemlje, među kojima Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca odnosno Kraljevina Jugoslavija.Iako je kapitulirala, Njemačka se nije odrekla svog eskpanzionističkog sna, što je potaknulo klice sukoba, a krizu kapitalističkog sistema produbila je Oktobarska revolucija u Rusiji. Svijet je nakon 20 godina nastavio novi svjetski rat. Jerković je kazao da su ovom izložbom „htjeli pozvati svijet na uzdržanost i razum i kazati da rješenja nema silom“.

- „Sarajevo bilo najpozvanije da priča o ovoj tragediji, jer je svjetski rat krenuo upravo iz ovog grada ubistvom autrougarskog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda. Nakon 78 godina od tog ubistva počela je srpska agresija na Bosnu i Hercegovinu u kojem je Sarajevo stradalo više od bilo kojeg grada“, istakao je prof. dr. Adamir Jerković.

U slobodnom Sarajevu danas je zaokružena priča o velikom ratu, koji se završio prije sto godina, ali njegove posljedice se i dalje osjećaju, posebno na Balkanu.


Velika pažnja

Sve bitke zabilježene na panoima Arhiva Federacije BiH

Među posjetiteljima su bili nekadašnji član Predsjedništva BiH Stjepan Kljujić i ministar unutrašnjih poslova Avdo Hebib

Veliko zanimanje za izložbuOstali prilozi:
» VOGOŠĆA OBILJEŽILA SVOJ DAN
Eset Muračević | 25. June 2019 19:50
» NASTAVLJAMO POMAGATI DJECI
NAP | 22. June 2019 14:42
Ostali prilozi istog autora: