Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

DODIKU I ČOVIĆU MORA SE STATI U KRAJ, A PRIJE TOGA BOSANSKOJ MEĐUSOBNOJ KAVGI!
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 02. November 2018. 15:11:04


DR. MUSTAFA CERIĆ: Bošnjaci/Bosanci plačaju danak svoje slobode, vjere, nacije, države, kulture i jezika danas kao što su ga uvjek plačali od Kulina bana. To je valjda jasno svim bosanskim borcima i patriotima. To im, zasigurno, nije ni čudno ni teško. No, i čudno im je i teško im je gledati kako se gotovo do samoistrebljenja međusobno svađaju oni u Bošnjaka/Bosanaca kojima je posao da snažno i odlučno svakodnevno brane od onih koji svakodnevno napadaju te bosanske vrijednosti - slobodu, vjeru, državu, naciju, kulturu, jezik...
I dok se nakon izbora takozvani probosanski politički blok, uglavnom Bošnjaci/Bosanci, svađaju oko preostalih mrvica vlasti, dotle manji bosanski entitet sa srpskom većinom piše izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o "uznemirenosti" Srba zbog izbora Šefika Džaferovića za člana Predsjedništva u bosanskoj državi i, što je posebno zanimljivo, o "nemogućnosti" Hrvata da biraju svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvu bosanske države.

Hoće li se čitati taj izvještaj na East Riveru u New Yorku? Hoće, po službenoj dužnostu UN-ovih činovnika. Hoće li im biti išta jasno? Neće, kao što ni ovdje u Bosni nije jasno nijednom razumnom insanu da je moguće da se nakon svega opet sve ovo događa Bosni - agresija sa embargom na oružje za odbranu od Dodikovih i Čovićevih napada na Bošnjake/Bosance i bosansku državu.

Jer, da nije tog embarga, bosanska država bi napisala izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o tome da su žrtve genocida u Bosni uznemirene zbog izbora Milaroda Dodika za člana Predsjedništva bosanske države zato što djeluje antibosanski, antidržavno i antimirovno, kao i o tome da su bosanski građani zabrinuti zbog politike Dragana Čovića, koji u Bosni promovira apartheid s rasnim i etničkim predrasudama.

Nikada u svojoj povijesti Bosna nije imala ljude na čelu države, koji su joj smrtonosno radili o glavi, kao što to danas radi Dodik i nikada Bosna nije imala takvu etničku ili rasnu podjelu u glavi jednog političara, kao što to danas ima u liku i djelu Dragana Čovića. Zaista, kako je moguće zamisliti ijednu državu u svijetu, kojom će predsjedavati čovjek (Dodik), koji javno radi na njenom nestanku i kako je moguće pojmiti da igdje postoji čovjek (Čović), koji svojom politikom prisiljava ljude u Bosni da kao kameleoni mijenjaju etničku boju iz straha za svoju egzistenciju.

No, sve je isto osim što Dodik nije Milošević u Beogradu, niti je Čović Tudžman u Zagrebu. Obojica su u Bosni i valja im tu biti i ostati. Ima međutim jedna sličnost Dodika s Miloševićem i Čovića s Tuđmanom. Dodik, kao ni Milošević, ne vjeruje u ono što priča, ali ima potrebu da ga se shvati kao najvećeg Srbina u Srba. Dok, Čović, kao i Tuđman vjeruje u idelogiju apartheida i zato ne odustaje od toga po cijenu da se svi Hrvati isele iz Bosne osim onih koji imaju sve u Bosni i ono što im pripada i ono što im ne pripada samo zato što su Hrvati.

Zašto je u Bosni napravljena takva situacija da se ljudi mjere po etničkoj pripadnosti u politici i u državi? Toga nema ni u Hrvatskoj ni u Srbiji iako je i u tim državama slična multietnička struktura stanovnika-građana? To je zbog toga što su Bošnjaci/Bosanci kao muslimani većinski narod u Bosni, kojima se i nakon genocida nad njima ne vjeruje u Europi baš zato što su muslimani, dok se slušaju pritužbe onih kojima je službeno i zvanično međunarodni sud pravede u Hagu presudio za genocid nad muslimanima Bošnjacima/Bosancima u i oko Srebrenice, i dok se osluškuju klevete na račun islama i muslimana onih kojima je presuđeno u Hagu za udruženi zločinački poduhvat nad muslimanima u Ahmićima.

Dakle, Bošnjaci/Bosanci plačaju danak svoje slobode, vjere, nacije, države, kulture i jezika danas kao što su ga uvjek plačali od Kulina bana. To je valjda jasno svim bosanskim borcima i patriotima. To im, zasigurno, nije ni čudno ni teško. No, i čudno im je i teško im je gledati kako se gotovo do samoistrebljenja međusobno svađaju oni u Bošnjaka/Bosanaca kojima je posao da snažno i odlučno svakodnevno brane od onih koji svakodnevno napadaju te bosanske vrijednosti - slobodu, vjeru, državu, naciju, kulturu, jezik...

Dužnost im je, jer su se na to zakleli, da prate i reaguju na svaki pokret bilo koga i bilo gdje, pokret koji ugrožava bosanske vrijednosti i unosi strah i strepnju kod bosanskih građana, posebno žrtava genocida...

Obaveza im je da, umjesto prizemnih mahalskih priča jedni o drugima, oni pišu izvještaj o "uznemirosti" i "zabrinutosti" bosanskih građana zbog Dodikovih i Čovićevih zavjera i klevata na račun bosanske države i bosanskog suživota i tolerancije...

Farz im je da se uozbilje i prihvate se ozbiljnog posla, posla kojeg su molili da im se povjeri... Dakako, prije nego što ne bude kasno i prije nego nas svi zaborave, jer smo mi zaboravili sami sebe i svoje obaveze da pouzdano bdijemo nad našom slobodom, vjerom, državom, nacijom, kulturom, jezikom...

Ispuhat će Dodikova arogancija kao što je ispuhala i Miloševićeva i istopit će se Čovićeva aparthedska idelogija kao što se istopila i Tuđmanova, ali će trajno ostati u sjećanju svađa i kavga bosanskih/bošnjačkih političara, koji nisu bili u stanju da se okupe za jednim bosanskim stolom oko zajedničkog političkog i državnog cilja, a to je da zaustave Dodika i Čovića u podjeli Bosne i rušenju bosanske države za koju su bosanski sinovi/šehidi platili visoku cijenu.

Povijest ne ocjenjuje samo akciju, već i neakciju (inaction) onih koji su se morali po službenoj dužnosti aktivirati u promicanju dobra i sprečavanju zla. Nažalost, bosanska povijest, posebno u zadnjih sto godina, obilježena je više neakcijom (inaction) onih koji su imali moć i obavezu da djeluju, nego akcijom onih, koji su djelovali iz očaja.

Jesmo li to danas sišli na tu ljestvicu da smo na rubu stanja neakcije (inaction) onih kojima je državnička dužnost za odgovornu akciju? Ko je spavač, a ko budilnik? Ko nema pravo da šuti i miruje? Ko ima obavezu da govori i djeluje? Ko je zadužen da djeluje da se Bosni ne dogodi novi genocid? Prije nego što ne bude kasno? Ko će biti odgovoran ako se dogodi?

Jednog dana Bošnjaci/Bosanci će mažda zaboraviti počinitelje zla u Bosni, ali nikad neće zaboraviti nečinitelje dobra onih kojima je to bila moralna i politička dužnost. Pa neka upamti onaj koji treba da upamti!

Allahu Svemogući, oživi u nama volju, znanje i moć da se borimo za istinu, pravdu, mir i pomirenje u Bosni!

Amin!Ostali prilozi:
» GLAS MUHAMEDA DŽUMHURA NA BIH RADIJU TORONTO
Zijad Bećirević | 12. November 2018 13:13
» OKUPITE SE OKO BOSANSKOG NACIONALNOG I DRŽAVNOG CILJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. November 2018 15:38
» MOJ ZAPIS O NOVOJ ILI SADAŠNJOJ TURSKOJ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. November 2018 03:09
» KRITIKA NA KRITIKU PROF. DR. NERZUKA ĆURKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. November 2018 01:11
» DODIKU I ČOVIĆU MORA SE STATI U KRAJ, A PRIJE TOGA BOSANSKOJ MEĐUSOBNOJ KAVGI!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. November 2018 15:44
» ČETVRT VIJEKA RADA, RAZVOJA, PROSPERITETA, EKSPANZIJE SANDŽAČKOG MEŠIHATA
Hfz. Abdurrahman ef. Kujević | 01. November 2018 13:28
» KAD RIJEČI PONESTANE, DOGAĐA SE NAROD
Ajša Čišija | 29. October 2018 16:17
» U KAKVOM AMBIJENTU ŽELIM DA ŽIVE BOŠNJACI
Larisa Karaosmanović | 29. October 2018 15:56
» ALBANCI ZA SADA ŽELE DA ŽIVE U VIŠE SVOJIH SUVERENIH DRŽAVA
Ibrahim Husejnović | 28. October 2018 11:43
» STAV ŠIZOFRENIJE HAMZE RIDŽALA U "STAVU" FILIPA MURSELA BEGOVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. October 2018 13:53
» MOSTAR JE VIŠE OD GRADA, A SLOGA MUSLIMANA U MOSTARU JE VAŽNIJA O SUJETE POJEDINCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. October 2018 14:44
» JESU LI „LOPOVI“ DŽABA KRALI
Eset Muračević | 22. October 2018 21:51
» I SLAVOJ ŽIŽEK VOLI PIVU - MOLIM SARAJLIJE, POČASTITE GA!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. October 2018 21:19
Ostali prilozi istog autora:
» POLITIKA KAO DRŽAVA
02. October 2018 21:09
» POLITIKA KAO NACIJA
01. October 2018 19:53
» POLITIKA KAO NAUKA
01. October 2018 00:05