Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

PREMINUO SARAJEVSKI ADVOKAT FAHRIJA KARKIN
Autor: BIRN
Objavljeno: 01. November 2018. 20:11:58

Advokat Fahrija Karkin (Izvor: BIRN BiH)


Sarajevski advokat Fahrija Karkin preminuo je jutros, potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Regionalna advokatska komora Sarajevo.

“Istina je, naš kolega i bivši predsjednik Fahrija Karkin je umro jutros. Znamo da je u pitanju infarkt”, navedeno je iz Regionalne advokatske komore Sarajevo.

Advokat Senad Dupovac je istakao kako je već duži niz godina radio i postupao u predmetima s advokatom Karkinom.

“U svakom predmetu sam imao šta da naučim od njega – kad treba zašutjeti, kad treba neki jaki prigovor, kad treba zakomplicirati situaciju i kad treba ‘odlediti’ situaciju – tako da, u tom kontekstu, bilo je uživanje s njim raditi”, rekao je Dupovac.

Advokat Senad Bilić, koji je s Karkinom postupao u predmetu “Zijad Turković” te još u par predmeta, naglasio je kako je ovo veliki gubitak za advokatsku profesiju.

“Kolega Karkin je bio sigurno najbolji krivičar u Bosni i Hercegovini. Najjači procesno, materijalno. Mi smo svi od njega učili faktički. Tako da je to stvarno za našu struku i našu profesiju veliki gubitak… To je čovjek od kojeg sam mogao šta naučiti, koji je bio otvoren, srdačan… Stvarno veliki gubitak za nas”, rekao je Bilić.

Tokom dugogodišnje karijere, Karkin, koji je rođen u Sarajevu, postupao je kao branilac u brojim predmetima, između ostalog, organizovanog kriminala i ratnih zločina.

Kao branilac učestvovao je 1983. godine u “Sarajevskom procesu”, suđenju muslimanskim intelektualcima predvođenim Alijom Izetbegovićem.

Branio je i Radovana Karadžića i Momčila Krajišnika u predmetu pronevjere 1984. godine.

Karkin je pred Državnim sudom zastupao Dragana Vikića, kojem se zajedno s Jusufom Pušinom, Nerminom Uzunovićem i Mladenom Čovčićem sudi za zločin počinjen u sarajevskom Velikom parku u aprilu 1992. godine.

Također je postupao i u predmetu protiv Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komandanta Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), i 16 pripadnika ovog korpusa zbog zločina počinjenih na području Krajine.

Karkin je imao 71 godinu.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: