Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Povodom 25 godina od osnivanja
ČETVRT VIJEKA RADA, RAZVOJA, PROSPERITETA, EKSPANZIJE SANDŽAČKOG MEŠIHATA
Autor: Hfz. Abdurrahman ef. Kujević
Objavljeno: 01. November 2018. 13:11:42

Reisu-l-ulema dr. Kavazović i muftije na obilježavanju četvrt stoljeća od osnivanja Mešihata Islamske zajednice Sandžaka


Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević: Dolazi i polahko nastupa vrijeme kada će Sandžak sa sve svojim bogatstvom u vjerskom, kulturnom, strateškom i svakom drugom smislu biti izvor i mjesto susreta, dobra, plemenitosti, morala, etike, ljepote i natjecanja u kvalitetu. Tada će regija Sandžak sa svim narodima Bošnjacima, Albancima, Romima, Crnogorcima i Srbima biti neoborivi stub i bedem stabilnosti svih pet država na koje se naslanja uz poštovanje suvereniteta i integriteta država u kojima se nalazi.
Tačno prije 25 godina, 30. 10. 1993. godine, u prijestolnici Sandžaka, Novom Pazaru, muslimani Sandžaka su osnovali Mešihat Islamske zajednice Sandžaka. To je najvažniji iskorak u bližoj historiji kojeg su napravili prije svega Bošnjaci ali i drugi muslimanski narodi u Sandžaku.
Danas nakon četvrt vijeka rada, razvoja, prosperiteta, ekspanzije Islamske zajednice možemo biti jako zahvalni, sreći i ponosni na svemu što nam je dato od Plemenitog Gospodara.

Ponosan sam na elitu našeg naroda koja je burnih devedesetih godina pokrenula i realizirala inicijativu reorganiziranja IZ-e na Sandžaku te osnivali Sandžački Mešihat.

Ponosan sam na svoj grad Rožaje koje je imalo važnu ulogu u ovim presudno značajnim momentima za naš opstanak ovdje. U hotelu Rožaje na trgu Mulla Jakupa ef. Kardovića održan je prvi inicijativni sastanak Ilmijje za osnivanje Sandžačkog Mešihata uz prisustvo Reisu-l-uleme iz Sarajeva rahmetli Jakupa ef. Selomovskog.

Ponosan sam na svu tadašnju ulemu, imame, muderise, mualime, sa cijele teritorije Sandžaka koji su bili na visini svoga znanja i pozicije koja ima je data.

Ponosan sam na sve Odbore Medžlisa iz sjevernog i južnog Sandžaka kojima je ukazana milost da su upisali svoja imena zlatnom vodom u slavnoj historiji našeg naroda i domovine. Radi se o Odborima iz Novog Pazara, Tutina, Sjenice, Nove Varoši, Prijepolja, Priboja, Rožaja, Petnjice i Bijelog Polja. Kasnije se i predsjednici Medžlisa iz Plava i Gusinja aktivno uključuju u rad organa Sandžačkog Mešihata.


Sjednica Mešihata


Ponosan sam na našeg lidera, vizionara akademika dr. Muamer ef. Zukorlića - Muftije i njegovo autentično, naučno ali nadasve ponosno i hrabro vođenje IZ-e pune 23 godine.

Njegovim putem korača i čovjek koji je od samog osnivanja Mešihata obavljao najvažnije funkcije a sada je prvi čovjek IZ-e u Sandžaku i Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, zahvalni smo mu.

Reisu l ulema dr. Mustafa ef. Cerić je davao nesebičnu podršku jedinstvenom organiziranju muslimana na cijelom Sandžaku. Hvala Ti Reisu-l-ulema!

Ponosan sam i na aktualnog Reisu-l-ulemu dr. Husejn ef. Kavazovića koji je utvrdio da su Bosna i Sandžak domovinski prostor Bošnjaka i to uvrstio u prvom članu Ustava IZ-e u Bosni i Hercegovini 2014. godine.


Detalj sa manifestacije


Prvi predsjednik Sabora Mešihata IZ-e Sandžaka je bio Islam Avdić iz Rožaja koji je ostao privržen ideji jedinstvenog Sandžaka do smrti. Neka mu Milostivi Gospodar zahvali Džennetom.

Nakon njega Sabor je vodio Muhamed ef. Fetić koji je bio bajraktar islamskog, bošnjačkog i sandžačkog duha u južnom Sandžaku, Allah ga obradovao najljepšom nagradom na oba svijeta.

Vjernici su po definiciji dio Islamske zajednice. Tako su se i ponašali kako oni iz domovine tako i oni iz dijaspore čvrsto podržavajući svaki korak IZ-e na putu postizanja Allahovog zadovoljstva. Neka im Sveopći Dobročinitelj mnogostruko vrati u vjeri, dunjaluku i porodici.


Šetnja Novim Pazarom i obilazak institucija Islamske zajednice


Mešihat Islamske zajednice Sandžaka je 2007. prerastao u Mešihat Islamske zajednice u Srbiji a u okviru kojeg se teritorija Sandžaka tretira kao Muftijstvo sandžačko.

Dolazi i polahko nastupa vrijeme kada će Sandžak sa sve svojim bogatstvom u vjerskom, kulturnom, strateškom i svakom drugom smislu biti izvor i mjesto susreta, dobra, plemenitosti, morala, etike, ljepote i natjecanja u kvalitetu. Tada će regija Sandžak sa svim narodima Bošnjacima, Albancima, Romima, Crnogorcima i Srbima biti neoborivi stub i bedem stabilnosti svih pet država na koje se naslanja uz poštovanje suvereniteta i integriteta država u kojima se nalazi.

U tom smislu će Muftijstvo sandžačko prednjačiti u afirmiranju istine i pravde, dobra i dobročinstva jer to je smisao našeg postojanja i bitisanja. Zato želim svim muslimanima i dobrim ljudima mubareklisati ovaj značajan jubilej uspjeha.
Ostali prilozi:
» GLAS MUHAMEDA DŽUMHURA NA BIH RADIJU TORONTO
Zijad Bećirević | 12. November 2018 13:13
» OKUPITE SE OKO BOSANSKOG NACIONALNOG I DRŽAVNOG CILJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. November 2018 15:38
» MOJ ZAPIS O NOVOJ ILI SADAŠNJOJ TURSKOJ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. November 2018 03:09
» KRITIKA NA KRITIKU PROF. DR. NERZUKA ĆURKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. November 2018 01:11
» DODIKU I ČOVIĆU MORA SE STATI U KRAJ, A PRIJE TOGA BOSANSKOJ MEĐUSOBNOJ KAVGI!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. November 2018 15:44
» ČETVRT VIJEKA RADA, RAZVOJA, PROSPERITETA, EKSPANZIJE SANDŽAČKOG MEŠIHATA
Hfz. Abdurrahman ef. Kujević | 01. November 2018 13:28
» KAD RIJEČI PONESTANE, DOGAĐA SE NAROD
Ajša Čišija | 29. October 2018 16:17
» U KAKVOM AMBIJENTU ŽELIM DA ŽIVE BOŠNJACI
Larisa Karaosmanović | 29. October 2018 15:56
» ALBANCI ZA SADA ŽELE DA ŽIVE U VIŠE SVOJIH SUVERENIH DRŽAVA
Ibrahim Husejnović | 28. October 2018 11:43
» STAV ŠIZOFRENIJE HAMZE RIDŽALA U "STAVU" FILIPA MURSELA BEGOVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. October 2018 13:53
» MOSTAR JE VIŠE OD GRADA, A SLOGA MUSLIMANA U MOSTARU JE VAŽNIJA O SUJETE POJEDINCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. October 2018 14:44
» JESU LI „LOPOVI“ DŽABA KRALI
Eset Muračević | 22. October 2018 21:51
» I SLAVOJ ŽIŽEK VOLI PIVU - MOLIM SARAJLIJE, POČASTITE GA!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. October 2018 21:19
Ostali prilozi istog autora:
» SPOSOBNOST I POUZDANOST
03. November 2018 23:37
» MINISTAR NA SLUŽBENOM ZADATKU
23. September 2013 01:31