Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Defile sarajevskih vatrogasaca:
POVORKA SAUČEŠĆ I PODRŠKE KOLEGAMA IZ POLICIJE
Autor: AA
Objavljeno: 31. October 2018. 12:10:10


Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo održali su danas defile vatrogasnih vozila ulicama glavnog bh. grada povodom obilježavanja oktobra, mjeseca zaštite od požara, javlja Anadolu Agency (AA).

Vatrogasci su istakli da su zbog nedavnog ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića razmišljali ima li smisla održati defile, ali su odlučili da ga upriliče u znak podrške kolegama policajcima.

"Pripremili smo defile vozila Kantonalne uprave civilne zaštite sektora za vatrogastvo u skladu s odredbama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastva, jer je mjesec oktobar jedan od dva mjeseca zaštite od požara. S obzirom da je danas završena sezona požara u Kantonu Sarajevu pripremili smo jedan dio efektiva, 30 posto naših snaga da prodefiluju kroz grad. Današnji defile nema svečarski karakter, biće uključena samo vizuelna signalizacija. Neće biti audio signalizacije, jer ovo je povorka saučešća za našu dvojicu kolega, pripadnika MUP-a Adisa i Davora. U vezi s tim smo se solidarisali s našim kolegama s kojima smo rame uz rame u svim situacijama prirodnih i drugih nesreća, kao asistencija jedni drugima", kazao je Samir Džihić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite KS.

Dodao je da u defileu učestvuje 30 vozila mješovitog sastava, od navalnih, preko platformi do vozila za dostavu opreme i ljudstva. U defileu su bila i dva komandna vozila. Prvi put je prikazano i tehničko specijalno vozilo, koje je prema Džihićevim riječima možda i najopremljenije u regionu.

"Građani Sarajeva imaće prilikiu da ga vide na ovom skraćenoj vožnji kroz dijelove našeg kantona", naglasio je Džihić i nastavio:

"Oprema je trenutno zadovoljavajućeg stanja. Radimo na tome da poboljšamo naše kapacitete, da što spremnije možemo ući u svaki izazov, tipa vanrednih situacija ili nekih nepredviđenih okolnosti, jer to je naš poziv. Radićemo na tome još više i energičnije u 2019. godini. Trenutni problem nam je nedostatak ljudstva, jer nam nedostaje 90 ljudi. To je veliki problem, znači 30 posto ljudi nam nedostaje, ali nadljudskim snagama i naporima koje svi u Kantonalnoj upravi daju to smo uspjeli da prebrodimo u ovoj godini", priča Džihić i nastavlja:

"Razmišljamo o tome da u saradnji s opštinskim službama civilne zaštite i s Federalnom upravom civilne zaštite, kao partnerom, probamo u idućem periodu nabaviti jednu letjelicu. To bi bio pun pogodak za Kanton Sarajevo, Federaciju, BiH i širi region, jer mi funkcionišemo na principu solidarnosti i humanizma".Ostali prilozi:
» NATO: NA BIH JE DA DONESE ODLUKU O MAP-U
Vijesti.ba | 20. May 2019 14:36
Ostali prilozi istog autora: