Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

MUSLIMANI U SAD-U POKRENULI HUMANITARNU KAMPANJU ZA PORODICE ŽRTAVA NAPADA NA SINAGOGU U PITTSBURGHU
Autor: AA
Objavljeno: 29. October 2018. 12:10:58


Muslimani u Sjedinjenim Američkim Državama osudili su napad na sinagogu u Pittsburghu, izveden u subotu, i pokrenuli kampanju pomoći porodicama stradalih, javlja Anadolu Agency (AA).

Vijeće muslimanskih organizacija u SAD-u (USCMO) i Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR) uputili su reakcije na napad.

U saopćenju USCMO-a osuđen je napad.

”Porodicama stradalih najdublje izražavamo saučešće. Želimo istaknuti kako su u našim mislima i molitvama ranjeni, kao i jevrejska zajednica koja je potresena ovom lošom viješću”, istaknuto je.

Safdar Khwaja, iz CAIR-a, napad je nazvao kukavičkim te dodao kako napad na sinagogu, koju su posjećivali više puta, krajnje uznemirujući i zastrašujući.

”Ovakva teroristička aktivnost nas sve pogađa. Naša vrata su uvijek otvorena komšijama koju prolaze kroz ovu tragediju, a kojima izražavamo punu podršku“, izjavio je Khwaja.

Smatra kako je istovremeno riječ o napadu na američke vrijednosti i ljudske principe.

”Moramo se okupiti kako bismo našem društvu vratili civilizacijske vrijednosti. Pozivamo sve zvaničnike da, sve odgovorne za ovaj teroristički čin, izvedu pred lice pravde“, dodao je Khwaja.

S druge strane, brojni muslimani u SAD-u pokrenuli su humanitarnu kampanju ”Muslimani se ujedinjuju za žrtve napada na sinagogu u Pittsburgu”, čiji je cilj prikuptii novac za porodice smrtno stradalih i ranjenih.

Sredstva od 25.000 dolara, koja su bila cilj, prikupljena su za samo šest sati, a do sada je prikupljeno više od 75.000 dolara.

”Mi, američki muslimani, pružamo ruku pomoći za porodice ranjenih ili poginulih u napadu. Želimo poslati poruku milosti i na zlo odgovoriti dobrim, kako nam vjera i propisuje“, istaknuto je na stranici na kojoj je kampanja pokrenuta.

U napadu koji je američki državljanin Robert Bowers (46) izveo u Pittsburgu, poginulo je 11 osoba, a šest je ranjeno. Među ranjenima su četiri policajca.Ostali prilozi:
» PUSTITE NA SLOBODU ISLAMSKE UČENJAKEǃ
B.net | 26. May 2019 14:50
Ostali prilozi istog autora: