Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Zabrinutost
MOSTAR JE VIŠE OD GRADA, A SLOGA MUSLIMANA U MOSTARU JE VAŽNIJA O SUJETE POJEDINCA
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 23. October 2018. 14:10:13

DR. MUSTAFA CERIĆ: Rekoh, zar još i to treba Mostaru nakon svih podjela i svih iskušenja, kroz koja je prošao i prolazi? Očito da to nekome treba, ali sigurno ne prijateljima tog jedinstvenog grada na svijetu - Mostaru. Mostar je grad koji se ne može ne voljeti. I Mostar je grad s kojim se ne može upravljati na daljinski. U Mostar se mora doći i s ljudima razgovarati. Drugačije ne može biti od vakta mostarskog muftije Džabića.


Nisam imao namjeru da se oglašavam u vezi posljednjih zbivanja u Mostaru oko vakufu, ali me sinoć nazvao jedan Mostarac, do čijeg mišljenja držim, da izrazi svoju veliku zabrinutost zbog nesloge među muslimanima, nesloge koja se bolesno širi po Mostaru i šire. Rekoh, zar još i to treba Mostaru nakon svih podjela i svih iskušenja, kroz koja je prošao i prolazi? Očito da to nekome treba, ali sigurno ne prijateljima tog jedinstvenog grada na svijetu - Mostaru. Mostar je grad koji se ne može ne voljeti. I Mostar je grad s kojim se ne može upravljati na daljinski. U Mostar se mora doći i s ljudima razgovarati. Drugačije ne može biti od vakta mostarskog muftije Džabića. To sam osobno belli shvatio pa sam pristao da se prva sjednica Naibskog vijeća održi u aprilu (22-24), 1994. god. u Mostaru u ratnim uvjetima. Dvanaest sati smo putovali iz Sarajeva da bismo stigli u Mostar i na taj način pokazali koliko nam je stalo do Mostara i sloge muslimana u njemu. A bili su i tada muslimani, preciznije čelnici Islamske zajednice, na ivici podjele oko gotovo istih pitanja kao i danas. Podjela je izbjegnuta i postugnuta je suglasnost, koja je bila presudna za odbranu ne samo Mostara, već cijele naše zemlje.

Zbog toga osjećam potrebu, rekao bih pravo i obavezu, da pozovem sve čelnike Islamske zajednice, posebno u Mostaru, da sjednu i riješe sporna pitanja unutar samih sebe u duhu kur'anskog ajeta:

- O vi koji vjerujete, budite odani Allahu, Njegovom Poslaniku i onima koji su preuzeli obavezu da se brinu o vama, pa ako se u čemu ne složite, onda se za savjet svi Allahu i Poslaniku obratite, ako vjerujete u Allaha i Sudnji dan, jer to je najbolje i najljepše rješenje za pitanja oko kojih se sporite. (Kur'an, 4:59).Ova kur'anska norma je iznad svih drugih normi u rješevanju spornih pitanja unutar Islamske zajednice i zato nije primjereno da se spor unutar Islamske zajednice povjerava bilo kome drugom, posebno ne onima koji su radili i još uvjek rade na podjeli muslimana u Mostaru, koji su Mostar rušili, i koji su Mostarski most srušili. Oni koji ne razumiju ovu poruku, upitan im je iman. Oni čija je lična sujeta važnija od sloge i mira ummeta, nisu dostojni da predstavljaju ni islam ni muslimane. Oni koji nisu svjesni šta znači jedinstvo muslimanu u Mostora, ne zaslužuju podršku muslimana, posebno muslimanske uleme. Onaj koji traži tuđu pomoć u obračunu s bratom muslimanom, nije samo slabog imana, već je i slabog patriotskog osjećanja.

Učim dovu Allahu Svevišnjem da nam omili vjeru i ujedini naša srca na putu istine i pravede!
Posebno u Mostaru!

Amin!Ostali prilozi:
» SAD I BIH SLAVE ŽENSKE LIDERE I 70 GODINA NATO-A
Oslobođenje | 15. April 2019 21:34
» OVODUNJALUČKI ODLAZAK - IZUDDIN EF KRUŠKO (1964 - 2019)
Dr. Fikret ef. Arnaut | 24. March 2019 16:10
» MANILA: MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O HALAL PROIZVODIMA
Bošnjaci.Net | 28. February 2019 14:43
» NAŠI „PAUNI“ U FOTELJAMA
Mr. Milan Jovičić | 23. February 2019 15:38
» CRNO-ZELENI PELIKAN, SA ZELENIM MASTILOM!
Mr. Milan Jovičić | 19. February 2019 15:29
» KOLORITNA DUGA, NAŠIH ZABLUDA!
Mr. Milan Jovičić | 13. February 2019 14:00
» ODLAZAK GAZIJE BOSNE ZEJDA DUKMENIĆA
Elmedina Muftić | 12. February 2019 14:13
» VRIJEME JE ZA NAŠU ČVRSTU LINIJU DUHOVNE ODBRANE!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. February 2019 18:49
» INZKO, ZABRANITE LAŽNU KOMISIJU I ZABRANITE NEGACIJU HOLOKOUSTA I GENOCIDA U SREBRENICI I BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. February 2019 21:48
Ostali prilozi istog autora:
» TANASKOVIĆEV ĐON-OBRAZ
18. April 2019 14:14
» PSIHIČKI GENOCID
13. February 2019 15:48
» PRINCIPI LJUDSKOG BRATSTVA
04. February 2019 20:25