Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Zakazana promcija prve knjige sarajevske pjesnikinje Džemile Omerčajić
SRCE U ZAGRLJAJU NEBA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 22. October 2018. 20:10:36


Promocija prve knjige pjesama „Srce u zagrljaju neba“ autorice Džemile Omerčajić, iz Sarajeva održat će se u utorak, 30.oktobra ove godine u sali Općinskog vijeća sarajevske Općine Novi grad sa početkom u 18 sati. Knjiga je ilustrovana vrlo zanimljivim umjetničkim slikama autorice koja se, pored poezije, bavi i slikarstvom. O ovom vrijednom i zanimljivom djelu, pored autorice, govorit će njene kolege i prijatelji Melisa Begović, Rahima Šehić Halimanović i Mustafa Smajlović koji je, kao recenzent, javnosti preporučio ovo djelo.

- Džemila piše kao da slika, birajući one boje koje najrealnije oslikavaju vrijeme, događaje i mjesto u kojem njezina pjesma dobija potreban ambijent u kome komotno istrajava kao živo biće, kaže Mustafa Smajlović. Ustvari, u prvi mah stiče se dojam kako je sve tako prosto i jednostavno da jednostavnije i prostije ne može biti, ali već u drugom, ozbiljnijem promišljanju, shvatamo da sve ima svoj smisao, harmoniju, sklad, pa i prilično duboku misaonost. U cijelosti gledano, poetika u stihozbirci, nesvakidašnje dopadljivog nasloa „Srce u zagrljaju neba“, utopljena odabranim ilustracijama koje su umjetničke slike autorice, zadovoljava osnovne elemente koje zahtjeva ova književna forma. Ono što se može zasigurno kazati je da će čitaoci, u raznovrsnoj ponudi vrijednosti, brzo naći „svoje“ pjesme koje ih neće ostaviti ni žednim ni željnim pitke i lahke poetike kakvu ispisuje Džemila Omerčajić.

Inače, Džemila Omerčajić rođena je 1956. godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Sarajevu, a peti stepen Trgovačke škole u Trebinju. Još u osnovnoj školi pokazivla je talenat za pisanje pjesama i drugih literarnih radova. Splet različitih okolnosti doveo je do toga da svoju prvu knjigu štampa ove godine i da u njoj spoji svoje dvije ljubvi: poeziju i slikarstvo.Ostali prilozi:
» NATO: NA BIH JE DA DONESE ODLUKU O MAP-U
Vijesti.ba | 20. May 2019 14:36
Ostali prilozi istog autora:
» ČUJ KAKO VJETAR ODNOSI
28. March 2019 18:00
» VOLJENOM ODLAZE VOLJENI
12. February 2019 15:25