Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Saopćenje Udruženja za Ujedinjene Bošnjaka AVAZ
SKOPJE: BOŠNJACI GLASALI ZA USTAVNE PROMJENE U REPUBLICI MAKEDONIJI
Autor: B.net
Objavljeno: 21. October 2018. 12:10:14


U Republici Makedoniji je započeo proces ustavnih promjena, sa glasanjem 80 poslanika ili 2/3 većine od ukupnog broja poslanika makedonskog parlamenta. Oba predstavnika Bošnjaka dr. Ferid Muhić i Zećir Ramčilović glasali su pozitivno u želji da Makedonija se što brže integrira u NATO i EU. Ono što je interesantno je da parlamentarna većina broji 72 poslanika, ali je još 8 poslanika opozicije podržalo prijedlog među kojim i Zećir Ramčilović iz Udruženja Bošnjaka AVAZ.

Udruženje AVAZ je objavilo saopćenje za javnost čime bi se odstranile sve špekulacije, da je postupilo po iskazanoj volji Bošnjaka i strateškim interesima države i svih njenih građana. U saopćenju se dalje kaže:

"Republika Makedonija se nalazi u veoma teškoj situaciji, a svako vraćanje nazad bi izazvalo dalekosežne štetne posljedice za našu državu i njene građane. Zbog toga dio poslanika opozicije je donijelo tešku, ali prije svega odgovornu odluku da glasaju za otvaranje procesa ustavnih promjena, ali uz određene zahtjeve i uvjete koji su poznati javnosti.
Udruženje AVAZ podržava ovakvu odluku i smatra da prijedlozi su dobra osnova za postizanje zajednički prihvatljivog riješenja sa kojim će se obezbjediti nacionalno pomirenje i intenzivirati proces integracije Republike Makedonije u EU i NATO. Udruženje AVAZ je cjelosno posvećeno i radi za dobrobit Bošnjaka i svih makedonskih građana i tako će produžiti u narednom periodu", - piše u saopćenju Udruženja za Ujedinjene Bošnjaka AVAZ.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» IZGORJELA KATEDRALA NOTRE-DAME
16. April 2019 18:10