Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

UDRUŽENJE LOGORAŠA BANJA LUKA UPUTILO OTVORENO PISMO VLADI RS-A O PRIVATIZACIJI RUDNIKA LJUBIJA
Autor: Hayat
Objavljeno: 20. October 2018. 11:10:00


Predsjednik Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka Mirsad Duratović uputio je otvoreno pismo Vladi RS-a u vezi sa odlukom o privatizaciju Rudnika željezne rude Ljubija.

Pismo vam prenosimo u cjelosti:

Obraćamo Vam se u vezi odluke Vlade Republike Srpske o privatizaciji Rudnika željezne rude Ljubija.

Poučeni iskustvom iz privatizacije rudnika Omarska, koji je u peridu od 26. maja do 15. augusta 1992.godine korišten kao logor za nesrbe prijedorske regije, opstrukcija i nemogućnosti da se to mjesto danas obilježi kao mjesto zatočenja i stradanja,želimo Vas podsjetiti na dvije činjenice i iznijeti dva zahtjeva u vezi moguće privatizacije rudnika Ljubija.

Kao prvo želimo želimo da Vam skrenemo pažnju da su na prostoru rudnika Ljubija i Tomašica do danas pronađene i eshumirane četiri masovne grobnice sa civilnim žrtvama rata Bošnjacima i Hrvatima i to: Redak I-15 posmrtnih ostataka, Redak II-68 posmrtnih ostataka, Jakarina kosa-373 posmrtna ostatka, Tomašica-275 kompletnih tijela i 160 nekompletnh posmrtnih ostataka.

U Prijedoru se traga za još oko 800 ubijenih civila nesrpske nacionalnosti. Postoje opravdane sumnje da se na lokalitetima rudnika Ljubija i Tomašica nalazi još masovnih grobnica. Istraživanja terena na ovim lokalitetima u potrazi za masovnim grobnicama vršit će se i u narednih nekoliko godina.

Udružanja koja okupljaju žrtve genocida i porodice žrtava genocida Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora u narednom periodu pokrent će postupak obilježavanja ovih mjesta kao mjesta masovnih grobnica. Obilježavanje masovnih grobnica je omogućeno državnim Zakonom o nestalim osobama BiH.

S tim u vezi tražimo od Vas da u postupku privatizacije rudnika skrenete pažnju budućem kupcu, bez obzira ko to bio, na ovu činjenicu i obavežete istog da ne vrši opstrukcije posjeta ovim lokacijama i omogući nesmetano obilježavanje mjesta masovnih grobnica.

Druga činjenica na koju Vas podsjetiti da je određeni broj članova Regionalnog saveza logoraša, odnosno bivših logoraša, bio uposlenik RŽR Ljubija i sredinom 1992.god bespravno otpušten sa radnog mjesta.U ime tih bivših logoraša, radnika RŽR Ljubija, tražimo od Vas da u procesu privatizacije obavežete budućeg vlasnika ovoga rudnika da među uposlenicima koje će vratiti nazad na posao, vrati i ove bivše radnike rudnika - stoji u pismu.Ostali prilozi:
» MIRO LAZOVIĆ: MILANOVIĆ PONAVLJAO DODIKOVE FLOSKULE
Vijesti.ba | 19. September 2020 15:18
» ZAPOČELO ASFALTIRANJE ATLETSKE STAZE
Eset Muračević | 18. September 2020 19:36
» SJEDNICA GLAVNOG IZBORNOG ŠTABA NARODA I PRAVDE U BIHAĆU
Bošnjaci.Net | 18. September 2020 16:30
» AMAZING BOSNIA AND HERZEGOVINA, AUTOR ADIS GOLOŠ
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 21:30
» DELEGACIJA SAVEZA RVI FBIH KOD MINISTRICE TURKOVIĆ
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 17:03
» BELMIN KARAMEHMEDOVIĆ IZABRAN ZA GENERALNOG DIREKTORA BHRT
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 16:32
» DR. CERIĆ: TUŽNA VIJEST ZA FILIPOV “STAV”, SBK-A SE TRANSFORMIRA U NEŠTO MNOGO JAČE I FUNCIONALNIJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. September 2020 15:39
» ENVER ČIČKO IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA
Eset Muračević | 16. September 2020 19:19
Ostali prilozi istog autora: