Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SAUDIJSKA ARABIJA SAOPĆILA DA JE KHASHOGGI UMRO NAKON SVAĐE U KONZULATU
Autor: AA
Objavljeno: 20. October 2018. 11:10:45


Saudijska Arabija je saopćila da je novinar i kolumnista "Washington Posta" Jamal Khashoggi umro nakon svađe u saudijskom konzulatu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema navodima saudijske državne televizije, 18 državljana Saudijske Arabije privedeno je u vezi sa smrću Khashoggija u konzulatu te države u Istanbulu.

Navodi se i da su saudijske vlasti saopćile da će svi koji su umiješani u smrt Khashoggija odgovarati i biti izvedeni pred lice pravde.

Kraljevskim dekretom je otpušten i zamjenik šefa obavještajne službe Saudijske Arabije Ahmed Asiri, a odlučeno je da se uspostavi ministarski komitet za restrukturiranje obavještajne službe u toj zemlji.

Saudijska Arabija je saopćila da su informacije koje su pružile turske vlasti o sumnjivim imenima pomogle u rasvjetljavanju slučaja Khashoggi, dodajući kako je velika solidarnost Turske, predvođene predsjednikom Erdoganom, iskazana u istrazi slučaja Khashoggi, bila korisna.

Saudijska državna televizija je objavila da su sa dužnosti uklonjena i tri saudijska visokorangirana obavještajna službenika u vezi sa slučajem Khashoggi.

Novinar i kolumnista lista "The Washington Post" Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Khashoggi je poznat kao kritičar politike koju vodi aktuelna vlast Saudijske Arabije, a podržavao je i list "Al Watan", koji predstavlja glavnu platformu saudijskih reformista.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: