Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Članovi BANA u zijaret Harrisburgu
OSTVAREN AMERIČKI SAN
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 15. October 2018. 16:10:36


U subotu, 13. oktobra, Mersim, Mirsad, Mervan, Šaban i moja malenkost, članovi Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA) iz New Yorka, uputili smo se u Harrisburg, glavni grad američke savezne države Pennsylvania, koji je smješten na rijeci Susquehanna.

U ovom jednodnevnom zijaretu posjetili smo jednog od naših najvećih biznismena Aziza Šahovića, koji je vlasnik „Brother and Sister“ (Brat i sestra), fabrika suhomesnatih prozivoda. Po ko zna koji put smo se uvjerili u ostvareni američki san - “American Dream come true”. I baš tako, Aziz sa suprugom i sinom Vedadom, kao kćerima, ostvarili su američki san.Na početku srpsko-crnogorske genocidne agresije na Bosnu i Hercegovinu Aziz sa porodicom proganani su iz Brčkog. Samo sa kesicama u rukama kratko vrijeme smjestili su se u Londonu, a potom doselili su u SAD.

Sada, 26 godina kasnije, od onih preživjelih žrtava genocida i prognanika sa kesama u rukama, danas su moćni proizvođači raznih goveđih i telećih halal proizvoda. Nema šta nema: Suho meso, bosanska sudžuka, ćevačići, razni pileći parizeri, i tako još 30-40 proizvoda. Ujedno je glavni proizvođač Argete paštete. Ali pored toga i raznih turskih i albanskih specijaliteta.Uglavnom širom Amerike i Kanade, u trgovinama kada na proizvodima vidite naljepnicu „Brother and Sister“, kupite, uživajte i uvjerite se u ukusnim proizvodima, baš kao u našoj Bosni i Sandžaku.
Aziz Šahović je direktni potomak žrtava genocida u Šahovićima (1924), njegov otac koji je kao beba iznešen sa malobrojnima koji su preživjeli pokolj od strane Srbo-Crnogoraca koji su kako ima dolikuje, čojski i sojski, u miru udarili na nedužne Bošnjake ovog mjesta u kojem kamen na kamenu nisu ostavili. Čak su i ime mjesta promijenili iz Šahovića u Tomaševo. Potpuno zatiranje tragova Bošnjaka je završeno. Godine 2024. bit će puno stoljeće, vidjet ćemo šta će uraditi ova "moderna i europska Crna Gora" koja je prošla sve faze od Miloševića od Mila.Pored rijeke, mostova i drugih kulturno-historijskih objekata u ovom gradu, Harrisburg krasi prelijepa"Muhadžirska džamija" sagrađena vrijednim rukama Bošnjaka, preživjelih žrtava genocida koji su ratnih i poratnih devedesetih našli utočište u ovaj grad.

Skrhani bolom za brojnim članovoima porodice, rodbine i sunarodnika žrtvama genocida i svemu što su preživjelu u toku ratnih godina od strane srpsko-crnogorskog agresora, ipak smogli su snage, uz podizanje i školovanje djece, učenja egleskog jezika, pronalaženju poslova... uporedo sa svim tim osnovali su zajednicu - B&H Islamic Center of Pennsylvania. Izvjesno vrijeme su bili u podstanarima, onda su zasukali rukave, svojim donacimama kupili zemlju, na kojoj su sagradili džamiju – koja je danas centar njihovih okupljanja.Zato, ako vas put nanese u Harrisburg i ako ne posjetite ovu prekrasnu džamiju isto kao da niste bili.

Adresa: 4922 Simpson Ferry Rd, Mechanicsburg, PA 17050Ostali prilozi:
» KADERSKA DOVA I KADERSKI VAZ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 31. May 2019 16:49
» PISCI NE ŽIVE OD POEZIJE VEĆ ŽIVE ZA POEZIJU
Eset Muračević | 28. May 2019 13:45
» OSKRNAVLJENI BAJRAM
Mirsada Bibić Šabotić | 22. May 2019 21:36
» ŠETNJA OD PLAVA KROZ VOJNO SELO, HAKANJE, BUDOVICE I ZAVRŠ
Ibrahim Husejnović | 17. April 2019 20:31
» NIKOM NEĆEMO DOZVOLITI DA MUTI BISTRE VODE BOSANSKE
Eset Muračević | 17. April 2019 16:03
» U BEČU OSNOVAN SAVEZ UDRUŽENJA "CONSILIUM BOSNIACUM" AUSTRIJE
Ramzija Kanurić-Oraščanin | 16. April 2019 20:43
» KULTURA SJEĆANJA KOD BOŠNJAKA
B.net | 09. April 2019 14:10
Ostali prilozi istog autora: