Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Kulturocid u vremenu srpsko-crnogorske genocidne agresije: Optužnica nakon više od 26 godina
PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV SRBINA GORANA MOJEVIĆA ZBOG RUŠENJA ALADŽA DŽAMIJE U FOČI
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 15. October 2018. 14:10:38


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mojević Gorana (1969.) koji se tereti za zločin protiv čovječnosti iz člana 173. KZ BiH, a u svezi sa uništavanjem kulturnih, povijesnih i religijskih spomenika, a konkretno Aladža džamije u Foči 1992. godine.

Optuženi Mojević Goran se tereti da je dan 02.08.1992. godine, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti kulturnih dobara u slučaju oružanih sukoba, tako što je postavljenjem eksploziva i izazivanjem eksplozije u potpunosti uništio kulturno-historijski i religijski spomenik Aladža džamija, koji je bio namijenjen religijskim, odgojnim i kulturnim ciljevima i potrebama Bošnjaka.

Postavljanje i aktiviranje esploziva, optuženi je izvršio sa još jednim vojnikom, koji je poginuo 1993. godine.

Aladža džamija je kulturni, povjesni i religijski spomenik izgrađen 1550.-1551. godine, te je od 1950. godine bila spomenik pod zaštitom države.

Tužilaštvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem 36 svjedoka, 2 stručna vještaka, među kojima i stručnjaka iz oblasti, arhitekture, povijesti i kulturnog naslijeđa uz prilaganje više od 200 materijalnih dokaza. Optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH.
Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: