Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

CIK BIH: IMAĆEMO NAJBRŽE OBJAVLJENE REZULTATE U HISTORIJI
Autor: AA
Objavljeno: 11. October 2018. 15:10:25


Iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u današnjem obraćanju javnosti naglasili su da će rezultati opštih izbora, održanih u nedjelju, 7. oktobra, biti najbrže objavljeni u historiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Branko Petrić, predsjednik CIK-a istakao je da se od održavanja izbora do danas u javnosti pojavilo jako puno različitih informacija i pritužbi za izborni proces, te da su to uglavnom dezinformacije. Kako bi spriječili širenje dezinformacija odlučili su da se obrate javnosti.

“CIK sada privodi kraju aktivnosti oko provođenja postupaka i sankcionisanja aktera izbornog procesa zbog kršenja izborne šutnje i pravila kampanje. Istovremeno koordinira kompletnim procesom svih segmenata involviranih u izbore“, naglasio je Petrić i dodao:

“Jutros je put gradova i opština BiH krenulo sedam kamiona da preuzme sav izborni materijal korišten u ovim izborima u oko 30.000 vreća raznih boja koje će u skladištu u Lukavici biti smješteno na više od 1.100 paleta. Sav taj materijal biće spreman da se u njega izvrši uvid ili eventualno brojanje u postupku utvrđivanja izbornih rezultata.“

Dodao je da su sinoć počeli s brojanjem nepotvrđenih glasačkih listića u pojedinim opštinskim biračkim komisijama.

“To je prva kategorija listića koja se broji i ubraja u rezultate, njih oko 3.700. Među njima je 1.021 listić za koje je prijavljeno da je umjesto njih glasao neko putem pošte. Svima njima koji su došli na biračko mjesto je omogućeno da glasaju. Taj glas u prioritetu je bio ubrajan, a drugi bi bili odbijani. Iza ovog procesa ide brojanje glasačkih listića u glavnom centru za brojanje, koji su dopremljeno iz svih opština koje je dostavilo 314 mobilnih timova. Onda slijedi brojanje i utvrđivanje rezultata za onih 78.000 koji su glasali putem pošte ili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH. Do sada se vratilo 63.000 paketa od čega je oko 6.000 neuručene pošte, a oko 57.000 paketa je onih u kojima su glasači glasali“, kazao je Petrić.Ostali prilozi:
» VOGOŠĆA OBILJEŽILA SVOJ DAN
Eset Muračević | 25. June 2019 19:50
» NASTAVLJAMO POMAGATI DJECI
NAP | 22. June 2019 14:42
Ostali prilozi istog autora: