Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Postizbori u BiH
NAROD I PRAVDA: POSMATRAČI SU TRAŽILI SVOJE ZAKONSKO PRAVO BEZ VERBALNIH PRIJETNJI I INTERVENCIJU KANTONALNOG TUŽILAŠTVA I SIPE
Autor: B.net
Objavljeno: 11. October 2018. 14:10:27


Sasvim očekivano, KO SDA je u svom saopćenju iznio gomilu laži. Nakon što su uhvaćeni u pokušaju izborne krađe, vjerovatno potcijenivši našu volju za fer i korektnim izborima, ne preostaje im ništa drugo nego da pokušaju opravdati svoje nezakonite radnje.

Svega 4 minute prije početka ponovnog brojanja, koje je samo po sebi veoma sumnjivo, obavještene su parlamentarne stranke koje su učestvovale u izborima da na mjesto ponovnog brojanja pošalju akreditirane posmatrače. Iz navedene činjenice jasno je da se ovdje nije radilo o stvarnoj želji za transparentnim procesom koji bi nadgledali akreditirani posmatrači, nego kupovini vremena u želji da niko ne bude svjedok izborne manipuacije.Akreditirani posmatrači koje smo delegirali da prisutvuju ponovnom prebrojavanji su stigli u podrumske prostorije Općine Centar u kojoj se vršilo prebrojavanje cijeli sat nakon početka ponovnog prebrojavanje. Tamo su zatekli glasačke listiće van vreća što je protivno propisima. Zapravo, glasački listići su bili postavljeni u potpuno neprimjerenim mjestima poput prozora, stubišnih stepenica, i sl. Sve je to više nego sumnjivo uzimajući da OIK-om Centar upravljaju aktivni članovi OO Centar SDA.

U večernjim satima je obavještena CIK o nereguralnostima OIK Centar te zatražena intervencija Kantonalnog Tužilaštva i SIPA kojima su predočeni adekvatni materijalni dokazi vezani za cijeli izborni proces.Inikativno je da su činu ponovnog brojanja prisustvovali uposlenici organa uprave Općine Centar koji su kao koordinatori bili angažovani te se izravno miješali u sve aktvnosti na dan izbora, kao i članovi OIKa protiv kojih je 2016. podnesena prijava kantonalnom tužilaštvu.

Odlučno demantujemo da je bilo kakva skupina ljudi došla u prostorije Općine Centar u kojima se vrši prebrojavanje glasačkih listića, te prijetila članovima OIK. Nikome nije prijećeno osim što su posmatrači tražili svoje zakonsko pravo da vrše nadzor nad ponovnim brojanjem glasova.
Ostali prilozi:
» SREBRENICA JE NAŠA NEPROLAZNA RANA….
B.net | 19. July 2019 12:28
» DANAS PRESUDA HOLANDIJI ZA SREBRENICU
BIRN | 19. July 2019 09:13
Ostali prilozi istog autora: