Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Novi Pazar
PLODOTVORNI RAZGOVORI AKADEMIKA ZUKORLIĆA I BUGARSKOG AMBASADORA VLAJKOVA
Autor: B.net
Objavljeno: 09. October 2018. 14:10:41


Predsjednik Stranke pravde i pomirenja, nosilac Liste „Matica bošnjačka - akademik Muamer Zukorlić Muftija“ na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće, u Novome Pazaru, u ponedjeljak, 8. okt., primio je bugarskog ambasadora Radka Vlajkova.

Tokom jednoiposatnih razgovora, sagovornici su razmijenili mišljenja o općem stanju u Sandžaku, posebno u svjetlu predizbornih aktivnosti za održavanje izbora za nacionalne savjete. Ambasador Vlajkov je ukazao na važnost ovih izbora podsjećajući na pojedina iskustva nacionalnih savjeta bugarske nacionalne manjine u Srbiji. Akademik Zukorlić je istakao da će važnost Bošnjačkog nacionalnog vijeća doći do izražaja ukoliko nadležni državni organi konačno zaštite Poseban birački spisak i izborni proces od malverzacija i krađe glasova, što je nažalost bila masovna praksa u protekla dva izborna ciklusa. Sagovornici su razmijenili svoje stavove i o važnosti inteziviranja procesa evrointegracije Srbije te se usaglasili o važnosti dijaloga kao ključnog sredstva afirmacije bogatstva balkanske kulture. Bugarski ambasador je informisao domaćina o ostalim susretima prilikom posjete Novome Pazaru ne krijući fascinaciju posjetom Internacionalnom univerzitetu.

Sastanak je okončan porukom domaćina da je uloga Bugarske kao članice Evropske unije na Balkanu od izuzetnog značaja, te da Bugarska može biti veoma koristan posrednik prema Briselu u podršci Srbiji na evropskom putu, kao i u rješavanju brojnih nagomilanih problema u Sandžaku.Ostali prilozi:
» PALMER: SAD SNAŽNO PODRŽAVAJU BIH NA PUTU KA NATO-U
Vijesti.ba | 13. December 2018 14:58
» NEKADAŠNJA FABRIKA FEROS U POTOČARIMA USKORO POSTAJE VAKUF
Islamskazajednica.ba | 13. December 2018 14:16
Ostali prilozi istog autora:
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
10. December 2018 15:28
» POKUNJENI DODIK
05. December 2018 17:10