Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

IZ NARODA I PRAVDE UPOZORAVAJU NA NIZ NEPRAVILNOSTI: PRIPREMA SE VELIKA IZBORNA KRAĐA, POSEBNO U NOVOM GRADU
Autor: B.net
Objavljeno: 07. October 2018. 19:10:33


Izborni proces u Bosni i Hercegovini prati niz nepravilnosti i neregularnosti kojima se nastoji utjecati na ishod izbora i čime se korumpira cijeli proces u kojem je transparentnost izuzetno bitna. Dodatno, Općinske izborne komisije se ne javljaju na zvanične telefone iliu potpunosti ignorišu prijave nepravilnosti pa je prigovore na ovakav izborni proces nemoguće podnijeti te je obraćanje javnosti jedini način da se na njih ukaže.

Naši posmatrači na biračkim mjestima uočili su niz nepravilnosti, prijetnji biračima, vrbovanja i instruisanja birača, iznošenja glasačkog materijala izvan biračkog mjesta.

Uposlenik Općine Centar obilazi biračka mjesta na području ove općine i verbalno prijeti sugrađanima ako ne glasaju za SDA. Također, u Općini Centar u mjesnoj zajednici Pionirska Nahorevo, ispred ugostiteljskog objekta 'Popaj' izloženi su plakati kandidata SDA sa zastavama.Od ostalih nepravilnosti iz ove stranke izdvajaju da se u Vogošći ispred biračkog mjesta Hotonj vrbuju, odnosno instruiraju glasači, dok je uNovom Gradu zabilježeno iznošenje listića izvan biračkog mjesta što ukazuje na klasičnu izbornu prevaru poznatu kao 'bugarski voz'.

Na više biračkih mjesta obrazac brojnog stanja nije popunjen, nije stavljen pečat na prozirne glasačke kutije, glasački materijal nije uredno prebrojan i iznošen je izvan biračkog mjesta. Predsjednici biračkih odbora na više mjesta nisu dali da se obrazac brojnog stanja slika i da seuopće evidentira primjedba na Z6 obrascu. U pojedinim biračkim mjestima prijetili su da će odstranitiposmatrače, zabranili su upotrebu telefona za komunikaciju i slikanje podataka sa obrasca brojnog stanja.

Općinska izborna komisija u Novom Gradu čiji je predsjednik Elvir Resić, kadar SDA i bivši direktor TVSA, ne javlja se na telefone i sa njim je nemoguće stupiti u kontakt, dok općinske izborne komisije u nekim drugim općinama, kao što je Centar i Vogošća, ignoriraju sve primjedbe i prigovore.

Pozivamo nadležne da hitno reagiraju i da se izborni proces vrati u zakonske okvire. Kako sada stvari stoje, sprema se velika izborna krađa, posebno u Novom Gradu.
Ostali prilozi:
» VOGOŠĆA OBILJEŽILA SVOJ DAN
Eset Muračević | 25. June 2019 19:50
» NASTAVLJAMO POMAGATI DJECI
NAP | 22. June 2019 14:42
Ostali prilozi istog autora: