Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

CIK BIH: OČEKUJEMO FER I KOREKTNE IZBORE, REGISTROVANO VIšE OD 3,3 MILIONA BIRAČA
Autor: AA
Objavljeno: 05. October 2018. 17:10:08

Foto: Mustafa Öztürk - Anadolu Agency


Iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine danas su poručili da je za 7. oktobar i održavanje opštih izbora poručili su da očekuju fer i korektne izbore, red i mir i poštivanje izbornih pravila od svih građana BiH. Branko Petrić, predsjednik CIK-a BiHb naglasio je da je za opšte izbore ove godine registrovano više od 3,35 miliona birača, prenosi Anadolu Agency (AA).

U subotu u sedam sati ujutru počinje izborna šutnja, koja prestaje u nedjelju u 19 sati kada se zatvore sva biračka mjesta. Petrić je istakao da očekuju da će sva biračka mjesta u nedjelju biti otvorena na vrijeme u sedam sati ujutru.

“Za vrijeme izborne šutnje zabranjene su sve političke aktivnosti bilo koga i bilo gdje u smislu političke kampanje. Dozvoljeno je da u svojim strankama obavljaju svakodnevne aktivnosti. U nedjelju se otvaraju biračka mjesta od sedam do 19 časova“, kazao je Petrić.

Naglašeno je da birači još jednom provjere na kojim su biračkim mjestima registrovani preko internet stranice CIK-a BiH ili putem SMS broja, te da će se moći glasati uz identifikacioni dokument izdat u BiH, a to su lična karta, pasoš ili vozačka dozvola.

U posljednje vrijeme se pojavilo dosta informacija o tome da su neki građani BiH bez njihove volje odjavljeni za glasanje sa svog biračkog mjesta i prijavljeni da glasaju u inostranstvu.

Petrić kaže da oni trebaju da provjere svoj status i da će im biti omogućeno glasanje, a njihovi glasovi će biti pridruženi ostalim glasovima sa biračkim mjesta. Dodao je da će se oni paketi koji su u njihovo ime poslani u inostranstvu vratiti. Prema njegovim riječima ukoliko se vrate sa glasom u njihovo ime biće eliminisani sistemom koji je uspostavio CIK BiH.Ostali prilozi:
» VOGOŠĆA OBILJEŽILA SVOJ DAN
Eset Muračević | 25. June 2019 19:50
» NASTAVLJAMO POMAGATI DJECI
NAP | 22. June 2019 14:42
Ostali prilozi istog autora: