Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sarajevo
REISU-L-ULEMA URUČIO MURASELU MUFTIJI ZA AUSTRALIJU JASMINU EF. BEKRIĆU
Autor: MINA
Objavljeno: 04. October 2018. 17:10:57


Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović prije početka današnje sjednice Vijeća muftija uručio muraselu muftiji za Australije Jasminu ef. Bekriću. Podsjećanja radi, Sabor Islamske zajednice je na sjednici održanoj 28. april 2018. godine potvrdio prijedlog reisu-l-uleme Kavazovića za imenovanje ef. Bekrića na mjesto australskog muftija.

- Nedaće rata i druge nevolje raspršile su naše muslimane na sve strane svijeta. Iako smo od nevolje odlazili, nije nam dugo trebalo da se nađemo sa sobom, da novu sredinu osvojimo i usvojimo, ali i da se povežemo s domovinom, koja nas strpljivo čeka. I dočekala nas je, istaknuo je reius-l-ulema prilikom uručivanja murasele ef. Bekriću te dodao:

- Danas predajemo muraselu našem muftiji u Australiji. Ovo je veliki dan za Bosnu i Hercegovinu, za na našu dijasporu, a posebno za Bošnjake u Australiji. Naša Islamska zajednica pokazuje svoju zrelost i organizacijsku uvezanost.

Danas, kada poštovanom Jasminu-ef. Bekriću uručujemo muraselu, kojom ga imenujemo muftijom Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji, i kada mu predajemo emanet predvođenja muslimana i čuvanja nauka vjere, stavljamo još jednu ciglu u blistavu i sjajnu zgradu naše zajednice. Pravimo historijski iskorak u našoj unutrašnjoj organizaciji i našem uvezivanju u svijetu.

Uvjeren sam da će, uz pomoć Uzvišenog, muftija Bekrić, skupa s glavnim imamima, imamima i svima džematlijama u ovoj lijepoj zemlji, ovaj emanet dostojno nositi, strpljivo naučavajući ono što nas je Božiji poslanik Muhamed, s.a.v.s., naučio, držeći se Kur`ana i njegovog suneta, i da će promovirati istinske vrijednosti dini islama.

Uvaženi efendija Bekrić je izbor naše Zajednice, zbog vrlina koje smo u njemu prepoznali i rezultata u radu koje je dosada postigao. Mutija Bekriću, danas, kada ti uručujem časnu muraselu, ovaj simbol kontinuiteta našeg džemata, koji nas preko osmanlijskih halifa povezuju s hulefai-rašidinima i plemenitim Poslanikom, a.s., od tebe očekujemo da budeš dosljedan uzor i najbolji predstavnik naše Zajednice u Australiji. Savjetujem ti da se na Božijem put ne plašiš ničijeg prijekora. Uvijek opći interes stavljaj ispred svog interesa. Čuvaj jedinstvo muslimana, naše zajedništvo i našu tradiciju. Drži se hanefijskog mezheba. Bdij nad potrebama našeg naroda. Od nas, Tvoje braće muftija, ćeš uvijek imati punu podršku i iskrenu dovu. Čestitam muslimanima Australije, posebno našim imamima i džematlijama ovaj historijski čin. Neka te Uzvišeni pomogne na putu promoviranja dobra i odvraćanja od zla i neka tobom ojača naš saff, kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Muftija Jasmin ef. Bekrić iskazao je svoju zahvalnost s nadom da će ispuniti ukazano povjerenje:
„U ime Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji kao i u svoje ličnom zahvaljujem vam se na ukazanom povjerenju i molim Svemogućeg Allaha dž.š. da mi pomogne u izvršavanju ove časne misije“, rekao je Jasmin ef. Bekrić.Ostali prilozi:
» PALMER: SAD SNAŽNO PODRŽAVAJU BIH NA PUTU KA NATO-U
Vijesti.ba | 13. December 2018 14:58
» NEKADAŠNJA FABRIKA FEROS U POTOČARIMA USKORO POSTAJE VAKUF
Islamskazajednica.ba | 13. December 2018 14:16
Ostali prilozi istog autora: