Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je upozorio da mnogi bh. građani u inostranstvu nisu dobili glasačke materijale
SALKIĆ UPOZORAVA CIK: GRAĐANI BIH U DRŽAVAMA EUROPE NISU DOBILI GLASAČKI MATERIJAL
Autor: B.net
Objavljeno: 02. October 2018. 15:10:46


Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je upozorio da mnogobrojni građani Bosne i Hercegovine koji žive u inostranstvu, nisu dobili glasačke materijale za Opće izbore 2018. godine, te da ne mogu ostvariti svoje demokratsko pravo.

Mnogi građani iz gradova Kopenhagen i Aalborg u Danskoj, Geteborg i Orebro u Švedskoj, Arnhem u Holandiji, ali i bh. građani u Njemačkoj, Luksemburgu, Belgiji i nekim drugim državama, iako su se registrovali, nisu dobili glasački materijal za izbore.

- Pozivam Centralnu izbornu komisiju (CIK) Bosne i Hercegovine da reaguje i provjeri ove navode, te spriječi pojavu koja je bila prisutna u svim izbornim procesima do sada. Naši građani žele da ostvare svoje demokratsko pravo, registruju se za glasanje, a onda, zbog nečijih propusta, neodgovornosti ili zle namjere, ne dobiju glasački materijal. Ovakvi postupci zahtijevaju odgovornost i istragu.

Ovakvih pojava nema kada su u pitanju glasači poštom u Srbiji i Hrvatskoj, iako je svima jasno da se dešavaju velike malverzacije i zloupotrebe, o čemu svjedoče mnogi zloupotrijebljeni identiteti. O tome se ovih dana govori u domaćoj javnosti.

Građani koji se istinski prijave da glasaju putem pošte vrlo često ne dobiju glasački materijal, što je neprihvatljivo i baca sumnju na korektnost i nepristrasnost Centralne izborne komisije u ovom slučaju.

Pozivam nadležne u Centralnoj izbornoj komisiji da otklone propuste, da se svim registrovanim biračima dostave materijali, te da objasne građanima ovakve pojave i utvrde odgovornost pojedinaca za eventualne propuste, kazao je potpredsjednik Salkić.Ostali prilozi:
» VOGOŠĆA OBILJEŽILA SVOJ DAN
Eset Muračević | 25. June 2019 19:50
» NASTAVLJAMO POMAGATI DJECI
NAP | 22. June 2019 14:42
Ostali prilozi istog autora: