Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

MAKEDONIJA
BOŠNJACI MAKEDONIJE OBILJEŽAVAJU SVOJ NACIONALNI PRAZNIK „28 SEPTEMBAR“ DAN BOŠNJAKA
Autor: B.net
Objavljeno: 28. September 2018. 16:09:12


Jučer, 27.09.2018. g. u Opštini Petrovac povodom Dana Bošnjaka održao se festival folklora „Konjare 2018“ čime je počelo obilježavanje ovog velikog praznika Bošnjaka Makedonije. Na festivalu je prisustvovalo više folklornih grupa sa igrama i pjesmom svih naroda koji žive u Republici Makedoniji.

Na festivalu je bilo više zvaničnika, Gradonačalnik Petrovca, Borče Mitevski, narodni poslanik Zećir Ramčilović, predstavnici Ministarstva kulture Republike Makedonije, predsjednik Bošnjačkog demokratskog saveza, Munir Kolašinac, predsjednik Bošwačke demokratske stranke, Salko Kuč, predstavnici političkih stranaka i udruženja i veliki broj Bošnjaka iz različitih djelova naše države.Prisutnima se obratio poslanik Ramčilović, on je pored čestitki i iskazanog ponosa što po prvi put se održava festival u ovom regionu gdje žive Bošnjaci potencirao: „Već duži period ne osjećam više nikakvu potrebu da bilo kome objašnjavam ime jednog starog autohtonog evropskog naroda. Ali ne smijemo zaboraviti da su nam pred više od jednog vijeka mijenjali ime od Bosne u Bosnu i Hercegovinu, zabranili nam da se izjasnjavamo kao Bošnjaci, zabranili da svoj jezik nazivamo bosanski, pokušali da nas asimiliraju, nanosili genocide... 100 i više godina neko je radio da nas nema. E zato ne smijemo zaboraviti, i zato trebamo obilježavati 28 septembar dan kada smo vratili svoje vjekovno i jedino ime, dan kada smo vratili svoj nacionalni ponos.“U okviru obilježavanja Udruženje Divan je objavilo zbirku poezije „Mostovi prijateljstva 2“ na bosanskom i makedonskom jeziku u kojoj su zastupljeni autori bošnjaci iz regiona sa kojom simbolično čestitaju Dan Bošnjaka.

Danas je predviđeno više aktivnosti, od kojih za obilježavanje je tribina „Izazovi bosanskoga jezika kod Bošnjačke zajednice u R. Makedoniji“, sa početkom od 14.00 časova, na kojoj ćeuzeti učestvo: Akademik prof. dr. Dževad Jahić, prof.dr. Redžep Škrijelj, prof. dr. Zećir Ramčilović, prof. Indira Hadžibulić , prof. dr. Rubin Zemon i dr. Od 18.30. u Domu Armije je promocija knjige „Pa sve do Stambola“ od akademika Fatmira Bačija, gdje će se od 20.00. časova održati i centralna manifestacija.Ostali prilozi:
» PALMER: SAD SNAŽNO PODRŽAVAJU BIH NA PUTU KA NATO-U
Vijesti.ba | 13. December 2018 14:58
» NEKADAŠNJA FABRIKA FEROS U POTOČARIMA USKORO POSTAJE VAKUF
Islamskazajednica.ba | 13. December 2018 14:16
Ostali prilozi istog autora:
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
10. December 2018 15:28
» POKUNJENI DODIK
05. December 2018 17:10