Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

OVAKAV NAM „HADŽIJA“ I TREBA
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 26. September 2018. 20:09:15

Piše: Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija: Gospodo političari, manite se čuđenja i napada na dijasporu!
Prihvatite se ozbiljnog posla i ne razdvajajte Vašim statusima po društvenim mrežama ono što treba da spojite ukoliko Vam je zaista stalo da se situacija mijenja, umjesto da pravite još veći razdor u koji sami srljate i kojeg sami izazivate!

Kako mi misli i sjećanja iz mladalačkih dana naviru, bude moje emocije i inspiriše me, u kontinuitetu, da ponešto interesantno i napišem. Posebno, u ovim predizbornim danima, mnogo je toga zanimljivog i nerazumnog i smiješnog i tragikomičnog, da sve zajedno daje mi dovoljno različitih motiva i pobuda, da se i sa ovim mojim sadržajem oglasim.
Svakodnevno, šetajući ulicama Mostara, zapažam po zidovima, ogradama, zgradama i drveću, razne plakate u koloritu, bilborde po glavnim saobraćajnicama, sa likovima, mnogih znanih i neznanih kandidata, za sve nivoe vlasti, u narednim izborima. Gledam, već poznata lica iz parlamentarnih fotelja, minuloga saziva, omrzla lica, kojima se fotelje ne napuštaju, veoma su im omiljene, te bi htjeli opet zauzeti iste, jer se sa grbača građana, istinski, obilato nagrađuju za njihov nerad. Tako bi dočekali i povoljnu penziju, a građani bi ogoljeli, do nekih novih izbora i sličnih faca.

Dakle, sa izlijepljenim plakatama sa slikama, osjeća se sva silina, jad i bijeda, sa veličinama istih u bojama, sa darovima na mjestima promotivne stranačke prezentacije, ko to nudi više, od olovaka, upaljača, privjesaka i drugih suvenira . Jasno je, da to građani sve plaćaju, da njihovi glasovi idu u budžete za stranačke, podobne kuhinje.

Javne ili državne institucije, po sistemu nepotizma i stranačke podobnosti, već odavno su, po principima; „ko je šta jamio, jamio je „ od Elektroprivreda BiH i EPHB, Telekoma i Eroneta, Pošta, Aluminija i mnogih drugih firmi, u pozicijama su da finansiraju neposredne stranačke aktivnosti i njihove „feudalce“, da štampaju i lijepe plakate, da kupuju i daruju suvenire i da na taj način, uz brojna i neposredna radna mjesta, popunjena svojom rodbinom, obezbjeđuju i svoje glasače.

Međutim, među brojnim kandidatima, zapazio sam i novo lice, koje mi je sa svojom mudrom, pametnom i iskrenom porukom, u kratkoći i jasnoći, sve reklo. Pametnim i razumnim ljudima i ne treba mnogo govoriti, posebno, kada se upozna osoba sa njegovim dostignućima, intelektualnim mogućnostima, sa njegovom biografijom, istinski, postaje sve jasno i prihvatljivo.
Tako sam, u šetnji od trga Musala do naše znane, mostarske Tepe , tržnice ili pijace, na stubovima zgrade PIO/ MIO, u Fejićevoj ulici, ugledao veoma skromnu sliku i još skromniju poruku, koja me je odmah fascinirala, prihvatajući njeno značenje i tumačenje, da sam pomislio; „Ovo je naš „hadžija“ koji nam treba“!

Upravo je riječ, o nezavisnom kandidatu za Predsjedništvo BiH, uvaženom Profesoru, Mirsadu Hadžikadiću!

Dolazi nam iz dijaspore i kako kaže:

„OD BOSNE NIJE UZEO NIŠTA,
A SVE JOJ OD SEBE DAJE
I SPREMAN JE BORITI SE ZA NJENU DOBROBIT
DOK ŽIVOT U NJEMU TRAJE“.


Profesor doktor Mirsada Hadžikadić, kandidat za Predsjedništvo BiH


Njegova je poruka, tako impresivna, snažna i istinita, koja za pametne i mudre, naše građane mnogo toga govori;Dosta nam je ublehaša, raznih demagoga i frazeologa, koji su nam obećavali i samo lagali, a istovremeno punili sospstvene budžete, sa naših građanskih grbača.
Nažalost, uvaženi Profesore, poodavno smo mi prestali misliti svojim glavama, a kamo li sreće, da nam se pamet povrati i da nam se daruju i Vaši „čipovi“ kao velikog i istaknutog stručnjaka za savremene informacione tehnologije. Bili bi svoji na svome i birali bi takve, kao što ste Vi i slični Vama, međutim malo ih je.
Impresivna je i Vaša biografija, Vaša dostignuća i uspjesi u mnogim domenima djelatnosti, ali je posebno za nas Bosance i Hercegovce fascinirajuće, da nam iz dijaspore nudite svu pomoć, pažnju i ljubav i prema našoj jedinoj domovini, Bosni i Hercegovini, iako „dijasporci“ imaju i drugu domovinu, sticajem naših zlokobnih dešavanja iz perioda dvostruke agresije na našu državu i njene građane.
Nažalost, naši političari ili politikanti, koji su uljezi u vlasti, nikada i nisu imali osjećaja i potrebne pažnje, prema toj našoj dijaspori i našim zemljacima.
Upravo i citiram, poštovanu, Suzanu Sekulović Kadrić:„Kad se već pozivate sad pred izbore na dijasporu i glasače iz inostranstva, izvucite na svjetlo dana redovne i kompenzacione liste Vaših začuđenih partija i recite mi, kako je moguće da ne tako davno, koliko u maju i početkom juna, uglavnom niste imali dovoljno kandidata i jedva ste popunili istete liste, a nikome iz dijaspore niste ponudili ni jedno ozbiljno mjesto na njima, niti ni jednu ozbiljniju kandidaturu?!
Nemojte da se lažemo, kako svih ovih dugih godina, tako ni danas!
Gospodo političari, manite se čuđenja i napada na dijasporu!
Prihvatite se ozbiljnog posla i ne razdvajajte Vašim statusima po društvenim mrežama ono što treba da spojite ukoliko Vam je zaista stalo da se situacija mijenja, umjesto da pravite još veći razdor u koji sami srljate i kojeg sami izazivate!
Dijaspora nisu svemirci, oni su regularni državljani BiH i na istoj su planeti kao i Vi, u borbi za isti cilj, za dobrobit BiH i dobrobit svih njenih građana“ /završen citat /!
Istina je, poštovani Profesore, da smo imali poštenog političara i državnika, rah. Aliju Izetbegovića, koji je i srcem i dušom volio svoju i našu Bosnu i Hercegovinu, iznad svega. Slava mu i velika hvala.
Ostavio nam je i poruku;
„Ne glasati za one koji mnogo govore, za one koji su stekli bogatstvo kojem se ne zna porijeklo, za one koji su se pretvorili u lokalne moćnike, ni za one koji za sebe agituju i traže vlast“/ citat A. Izetbegović /.
Kako latinska poslovica kaže . “De mortius, nihil benne“ / O mrtvima ništa loše /, rekao bih samo, da mu zamjeram, što je dozvolio vezanje zastava, SDA – HDZ-a, na Koševu, početkom 90-tih godina, kao i primitak odlikovanja od agresora, na našu državu, Franju Tuđmana.Sljedbenici njegovi, kojih se nerado prisjećam, koji su HDZ-u darovali i moju firmu Aluminij, kao strateški interes Hrvatske, kako to veli Poglavnik Franjo, iz koje su protjerali i sve Srbe, ponajbolje je definisao naš Meša Selimović, kao ULIZICE.

Veoma mi je danas, poštovani Profesore Hadžikadiću, misleći svojom glavom, reći , poučen dosadašnjim saznajima i iskustvom, velikog intelektualca, privrednika i društveno političkog radnika,za koga od Bošnjaka glasati.
Za razliku od Vas, naši domaći političari, sve su uzeli od ove naše Bosne, ostavljajući joj siromaštvo, jad i bijedu, međusobnu mržnju naroda, stvorili su „čistokrvne“ velike Hrvate, Srbe i Bošnjake, a građanima su samo rekli da se mole Bogu i Allahu.
Iskreno rečeno, Vi ste jedno novo osvježenje na našoj domaćoj političkoj sceni, zato i citiram, gospodina,Zijada Bečirevića ;
„Hadžikadić je čovijek čistih ruku i obraza. Ima pamet, energiju, kapacitet, znanje i poštenje. To tvrde svi koji su ga poznavali i koji ga znaju. Mnogi u njemu vide novog Titu. On poznaje oba sistema, što mu daje veliku prednost u nastojanju da kao član Predsjedništa BiH liječi ratne rane i bude kreator i nosilac u gradnji BiH po mjeri svih njenih.“ /završen citat/.
Apsolutno se slažem i prihvatam, šta drugo reći i napisati. Sretno!Ostali prilozi:
» NEGATORI GENOCIDA U SREBRENICI - VUČIĆ I PUTIN - NISU PRIJATELJI BOSNE I BOŠNJAKA / BOSANACA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. January 2019 16:32
» OTVORENO PISMO IZ SARAJEVA "PRIJATELJU BOŠNJAKA" ALEKSANDRU VUČIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. January 2019 14:52
» BIR RADIO POVEZUJE DUŠE I SRCA MUSLIMANA BOŠNJAKA ŠIROM SVIJETA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. January 2019 14:53
» LAŽNA DRŽAVA REPUBLIKA SRPSKA
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 11. January 2019 16:25
» DUBIČKA DONJA GRADINA DOBIVA NOVI MEMORIJALNI KOMPLEKS
Zijad Bećirević | 02. January 2019 17:30
» DODIKOVO "NJET" - NATO JE PUT NESTANKA BOSANSKOG ENTITETA "REPUBLIKA SRPSKA"
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 28. December 2018 16:03
» „TAMO NAS NEMA A OVDJE NISMO“
Velija Murić | 28. December 2018 15:24
» "SRETAN TI ROĐENDAN", SINE MERJEMIN, I NEKA JE TVOJE I IME MAJKE TVOJE HVALJENO U BOSNI!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. December 2018 15:47
» DODIKOVA LOGIKA O SAMOOPREDJELJENJU OPASNA ZA VUČIĆA I SRBIJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. December 2018 14:19
» ČOVIĆEV BOŽIĆ U BOSANSKOJ DRŽAVI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. December 2018 17:37
» DR. HFZ. HARIS-EF. HADŽIĆ SNIMIO CIJELI KUR’AN NA CD
Mr. hfz. Maid-ef. Ibrahimović | 01. December 2018 16:32
» MELEK SA VIOLINOM
Said Šteta | 27. November 2018 16:35
» ....ON MENI NEMA BOSNE!
Aziz Hurem | 26. November 2018 19:06
» PORUKE ZAVNOBIH SU NAŠE TRAJNO OPREDJELJENJE
Bošnjaci.Net | 25. November 2018 03:23
Ostali prilozi istog autora:
» GLEDAJMO ISTINU U OČI!
17. January 2019 15:17
» „ĆIRILICA“ ZA „DODIKOVCE“
30. December 2018 20:55
» NAŠA DOMOVINO, PONOSNA I PRKOSNA!
18. December 2018 17:49
» ZAR I TI PROFESORE, ŠAĆIR-BEŽE
10. December 2018 19:19
» SRPSKI BISERI IZ MOSTARA
26. November 2018 17:51
» ALUMINIJ I NJEGOVI SPASITELJI
22. October 2018 19:43
» SUDBINA JE U NAŠEM GLASU!
30. September 2018 23:53
» BILBORD SA LINIJE SMRTI
23. September 2018 03:44
» NE BIRAJMO, CRNU NAM BUDUĆNOST!
17. September 2018 18:53
» GRAĐANI, POTRAŽIMO SPAS!
04. September 2018 14:47